Andrea Anjeli (© Reuters)
Andrea Anjeli (© Reuters)

Superliga već postoji, uvek isti timovi u završnici Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.04.22. | 11:52

„Jedna Premijer liga igra se na početku sezone, druga od marta“, smatra Andrea Anjeli

Nisu uspeli prošle, nisu ni ove godine, ali ne odustaju. Florentino Perez kao prvi čovek Reala, Andrea Anjeli sa pozicije predsednika Juventusa i Barselona kod koje je došlo do smene vlasti, zagovaraju i dalje stvaranje evropske Superlige. Iako nisu mogli da je formiraju usled blokade UEFA i mnogobrojnih klubova širom Starog kontinenta drže se stava da je ona neminovna.

Štaviše, da već postoji u formi Premijer lige, za koju Andrea Anjeli smatra da je primer kako bi trebalo da bude organizovan evropski fudbal. Jer, sve što valja odlazi na Ostrvo.

Izabrane vesti

Polako Premijer liga privlači sve najtalentovanije fudbalere sveta. Svi žele da idu tamo gde su više plaćeni. To takmičenje je već Superliga“, ocenio je Anjeli u razgovoru za Gazeta delo sport.

Kad to kaže, funkcioner Stare dame i predse dnik ECA (Evropske asocijacije klubova) misli na činjenicu da su Real i Mančester Siti drugi put uzastopno u finalu Lige šampiona, da je Liverpul treći put u toj fazi u poslednjih pet godina, da je Čelsi i dalje aktuelni osvajač.

Možemo da imamo dva engleska tima u finalu Lige šampiona, jedan u finalu Lige Evrope, možda još jednog škotskog“, nabraja Anjeli, uz napomenu da bi i Lester mogao do završne predstave Lige konferencije u Tirani krajem maja.

Prema njegovoj oceni, kvalitet je mahom koncentrisan na Ostrvu, dok se u nekim od preostalih Liga petice pobednici znaju maltene pre početka (Bajren i PSŽ), a veoma je uzak krig kandidata u Italiji ili Španijie.

Jedna Premijer liga igra se od starta sezone, a druga od marta nadalje“, smatra Anjeli da su Britanci dominantni u nokaut fazama Lige šampione. „Trenutni sistem je zatvoren. Isti timovi maltene osvajaju domaća prvenstva. Stvaranjem Superlige želimo da formiramo dijalog sa UEFA i FIFA, a definicija formata takimičenja je nešto sasvim drugo i to pitanje bismo aktivirali kasnije“.

Ostaje pitanje odnosa sa krovnom organizacijom.

UEFA je regulatorno telo, sudija, komercijalni operator, monopolista. Njeno ustrojstvo nije moderno. Centralna tačka za žalbe je Evropski sud, a trebalo bi da postoji slobodno tržište. Danas u fudbalu nema dijaloga, ali ostaju zajedničke ideje o pojedinim pitanjima. Čeferin je smatrao da se radi o ličnom napadu. Ja mislim da nije to po sredi“, dodao je Andrea Anjeli.


tagovi

Andrea AnjeliJuventusEvropska Superliga

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara