©Starsport
©Starsport

Šurbatović: Nema trgovine oko mesta u Superligi, primenjujemo španski model

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.05.20. | 10:45

"Na ovaj način destimulišemo nelegalnu trgovinu takmičarskim statusom klubova", objašnjava generalni sekretar FSS

Superliga na tenderu. Tako je u prvi mah protumačena odluka Fudbalskog saveza Srbije da upražnjena mesta u Superligi i Prvoj ligi popune oni koji – ponude najviše.

Ispalo je kao da će se mesta u ligama kupovati, što se kosi sa svim principima sporta. Međutim, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović je objasnio da je odluka Odbora za hitna pitanje pogrešno protumačena.

Izabrane vesti

Njegov stav je, naprotiv, da odluka FSS-a donosi dobro srpskom fudbalu.

Pre svega hteo bih da naglasim da se ovaj model primenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava 'prodaju' mesta u ligama, motivisani ličnim interesima pojedinaca“, objašnjava Šurbatović.

Kako kaže generalni sekretar FSS-a, u pitanju je model funkcionisanja koji godinama postoji u Španiji.

Dugi niz godina svedoci smo da postoji kupoprodaja statusa, a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani 'instant' klubovi. Locirali smo problem, koji je pretio da eskalira i odlučili da primenimo sistemsko rešenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već smo samo primenili 'španski model', koji se pokazao kao dobar“.

Objasnio je Šurbatović i u čemu se ogleda ovaj model funkcionisanja.

Efekti ove odluke su višestruki. Najpre, na ovaj način destimulišemo nelegalnu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vreme, obezbeđujemo da na upražnjena mesta dolaze zdravi klubov koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove“.

Najbolji i najsvežiji primer tog modela jeste Fudbalski klub Andora, koji je od skora u vlasništvu fudbalera Barselone Đerara Pikea. Andora je prošlog leta postala član španske treće lige i to tako što je bila četvrtoligaš kada se u Terseri pojavilo upražnjeno mesto (Reus izbačen zbog finansijskih problema). Andora je potom uputila ponudu za prelazak u viši rang, koja je prihvaćena, a na račun Fudbalskog saveza Španije uplaćeno je 425.000 evra.

Tvrdi Šurbatović i da se bliži vreme privatizacije klubova.

Dolazi vreme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zahtevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno radi u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije“, istakao je Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS-a.


tagovi

Jovan ŠurbatovićfssSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara