Mohamed Salah slavi gol sa saigračima (Reuters)
Mohamed Salah slavi gol sa saigračima (Reuters)

Surovih 11 Liverpula! Enfild progutao Spartu, Birmančević jedini pecnuo velikana (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.03.24. | 22:50

Posle pet komada u Pragu, Sparta dobila šest golova na Ostrvu, Salah ušao u istoriju Redsa

Dok je Leverkuzen patio i odbijao se o bedem koji je ispred gola postavio Karabag, dok je Milan (bez obzira na ubedljiv prolaz) primao tri gola sa igračem više od Slavije, Liverpul je u dvomeču sa Spartom pokazao zašto je prvi favorit da 22. maja u Dablinu podigne pehar Lige Evrope. Za 180 minuta fudbala, torpedovao je Spartu, gotovo podjednako silovito i u Pragu i na Enfildu. U prestonici Češće pre nedelju dana bilo je 5:1, u revanšu na Ostrvu surovih 6:1.

Progutao je Enfild Roud ekipu sa Letne, a Lige Evrope dobila novi rekord. Prvi put otkako je takmičenje promenilo ime, otkako je Kupu Uefa uoči sezone 2009/10 otišao u istoriju, jedan tim nije tako rano poveo sa 4:0 kao večeras Liverpul. Klopovim pulenima bilo je neophodo svega 13 minuta i 22 sekunde!?

Izabrane vesti

Rekao je Veljko Birmančević nedavno u intervjuu za Mozzart Sport da njegov Sparta može sa Liverpulom, misleći na prvi okršaj kod kuće. Ako je u tom meču domaćin tokom dobrog dela prvog poluvremena uspevao da satera Redse u njihov šesnaesterac i da stvori nekolicinu zrelih gol šansi koje je mahom propuštao, večeras se u liverpulskom fudbalskom hramu jasno video jaz između pretendenta na titulu Premijer lige i lidera češkog šampionata koji cilja odbranu pehara.

Nakon što je Enfild otpevao "You'll never walk alone", defanzivci Sparte ostali su paralisani. Da li ih je pojela trema, ili je nešto drugo posredi, tek poklanjali su Liverpulu zicere, a golovi su se nizali kao na traci. Jeste Darvin u sedmom minutu načeo goste, jeste Kodi Gakpo veče završio kao dvostruki strelac, ali večerašnji duel zauvek će pamtiti 19-godišnji Bobi Klark, najmlađi strelac za Liverpul još od 2017. i Trenta Aleksandera Arnolda. Bilo je to minut nakon Nunjezovog gola, a sećaće se Klark duel sa Spartom jer je pomogao Mohamedu Salahu da ispiše istoriju. Asistirao mu je za 20. gol u sezoni u svim takmičenjima, a Egipćanin je postao prvi čovek u istoriji Redsa koji je u sedam uzastopnih sezona postigao 20+ pogodaka. Nakon što je zaslužio još jedno poglavlje u fudbalskim almanasima slavnog kluba, Salah je namestio gol Gakpu, nakon čega je Klopov tim ipak donekle povukao ručnu, ne želevši da potpuno ponizi ekipu Brajana Priskea.

Smušeno raspoloženje u taboru autsajdera donekle je popravio Veljko Birmančević. Srpski fudbaler ispostavio se kao jedini igrač kadar da pecne Liverpul u sumornom dvomeču za Spartu. U prvom meču isporvocirao je popularni Birma auto-gol Redsa, a večeras je, nakon što je izdržao duel sa Vataruom Endom, matirao Kvivena Kelehera na način sličan onom na koji je Arjen Roben pre više od decenije doneo Bajernu titulu prvaka Evrope.

U drugom poluvremenu, Liverpul je odrađivao posao i postigao pride još dva gola preko Soboslaja i Gakpa, a Sparta je bila potpuno nemoćna, bez ijednog udarca u okvir gola. Dobila je ozbiljnu lekciju od jednog od najboljih timova Evrope.

Nakon što je u prvom terminu, od 18.45 Milan očekivano prošao u četvrtfinale, obraz Italije osvetlale su Roma (od koje se to posle 4:0 u prvom meču protiv Brajtona i očekivalo) i Atalanta. Boginja je pre nedelju dana u nepovrat bacala zrele šanse u Lisabonu (1:1), ali je večeras u Bergamu smogla snage za preokret protiv nadahnutog Sportinga - 2:1.

Poveli su izabranici Rubena Amorina u 33. minutu nakon akcije Viktora Đekereša i Pedra Gosalvesa, ali je Đan Pjero Gasperini očigledno umeo da motiviše svoje izabranike pred nastavak susreta. Istračali su domaći igrači na teren i već u prvom minutu drugog dela razgalili Bergamo. Ademola Lukman je izjednačio, a malo pre isteka sat vremena igre čovek odluke bio je Đanluka Skamaka, čovek koji je Atalanti doneo izjednačenje u Lisabonu.

Kada je reč o Romi, za razliku od prvog meča na Olimpiku, Vučica se ozbiljno patila na jugu Engleske, uputila samo jedan udarac u okvir gola, ali su joj odbrana i Mile Svilar na golu bili dovoljno koncentrisani da ne dozvole Galebovima da postignu više od jednog pogotka - 1:0.

Čak 22 udarca ka golu uputili su izabranici Roberta De Zerbija, od toga šest u okvir, ali ušla je u mrežu samo lopta posle udarca Velbeka u 37. minutu. Svilar je duel završio sa pet odrbana, sprečivši da dvomeč ozbiljno zakuva u drugom poluvremenu.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Rendžers - Benfika 0:1 (0:0)

/Rafa Silva 66/, prvi meč: 2:2

Slavija - Milan 1:3 (0:3), prvi meč: 2:4

/Jurašek 85 - Pulišić 33, Loftus Čik 36, Leao 45+6/

Viljareal - Marselj 3:1(1:0), prvi meč: 0:4

/Kapu 32, Serlot 54, Moskera 86 - Klaus 90+4/

Vest Hem - Frajburg 5:0 (2:0), prvi meč: 0:1

/Paketa 9, Bouven 32, Kresvel 52, Kudus 77, 85/

Atalanta - Sporting 2:1 (0:1), prvi meč 1:1

/Lukman 46, Skamaka 59 - Gonsalves 33/

Brajton - Roma 1:0 (1:0), prvi meč: 0:4

/Velbek 37/

Leverkuzen - Karabag 3:2 (0:0), prvi meč: 2:2

/Frimpong 72, Šik 90+3, 90+7 - Zubir 58, Žuninjo 67/,

Liverpul - Sparta 6:1 (4:1), prvi meč: 5:1

/Nunjez 7, Klark 8, Salah 10, Gakpo 14, 55, Soboslaj 48/

***kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulMohamed SalahVeljko Birmančević

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara