Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švajcarci pucaju visoko u Kataru: Možemo da sanjamo, čak i nešto zaista veliko

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.09.22. | 10:15

"Pokazali smo da možemo da igramo prljavo i donesemo kući pobedu. Nemamo Mesija i Ronalda u timu, funkcionišemo jedino ako radimo zajedno", ističe kapiten Sajdžija Granit Džaka

U dobrom raspoloženju i sa velikom dozom samopouzdanja, posle obećavajućih partija u sinoć zatvorenom reprezentativnom prozoru, Brazil i Srbija dočekuju Svetsko prvenstvo u Kataru. Ali nisu jedini. Još jedan član grupe G Mundijala, Švajcarska, spremna dočekuje planetarnu smotru i samim tim obećava da će baš naša grupa biti grupa smrti.

Godinama već Švajcarci važe za nagaznu minu gde god da se pojave, no, uglavnom čim izađu iz grupe, tako završe takmičenje. Dugo se čekalo na iskorak, na prvi veliki skalp i dočekale su ga Sajdžije prošle godine na Evropskom prvenstvu, izbacivši Francusku u osmini finala. Sada žele i korak dalje, i to na Mundijalu. Imaju, ruku na srce, zahvaljujući rezultatima u prethodnom periodu i osnova da se nadaju i pucaju visoko, a na primerima Kostarike u Brazilu (četvrtfinale) i Hrvatske u Rusiji (finale) da uz malo sreće i nešto povoljniji žreb mogu zacrtano i da ostvare.

Izabrane vesti

Da ima velika očekivanja od svog tima nije krio ni kapiten Švajcarske Granit Džaka posle pobede nad Češkom, treće u isto toliko poslednjih mečeva u Ligi nacija. Još kad pre Čeha savladaš Španiju i Portugal…

„Osvojili smo tri boda i odigrali poslednje tri utakmice onako kako smo zamislili kompletan ciklus. Možemo biti ponosni na ova dostignuća. Znali smo da će to biti potpuno drugačija utakmica od one sa Španijom jer smo imali više prostora za igru. Možda nije u svakom trenutku izgledalo lepo, ali to nije ni bitno. Pokazali smo da možemo da igramo prljavo i donesemo kući pobedu. Igrati protiv nas je vrlo nezgodno", rekao je Džaka koji je juče proslavio 30. rođendan.

Ne isključuje fudbaler Arsenala ni faktor sreće, jer Česi su sinoć imali priliku da se iz penala u potpunosti vrate u meč.

"Sigurno, penal je greška koja nije trebalo da se dogodi. Ali znamo da Jan može da odbrani penal. Zasigurno smo imali i sreće, ali oba tima su mogla da postignu još jedan-dva gola. Generalno, bila je ovo zaslužena pobeda."

Vidljiv napredak pokazali su Švajcarci u ovih nedelju dana imajući u vidu da su Ligu nacija otvorili sa tri poraza.

Ako dobijete Španiju i Češku, napravili ste napredak. Pokazali smo reakciju posle lošeg starta. U poslednje četiri utakmice pokazali smo šta se očekuje od državnog tima i šta sami očekujemo od nas. Zbog toga nisam iznenađen što smo dobili tri utakmice u nizu."

Šta se to onda promenilo u odnosu na prvi deo kampanje?

"Sve. Radili smo pod Petkovićem sedam godina, imao je drugačiju filozofiju od Jakina. Bilo nam je potrebno vreme, iako smo se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo još protiv Italije na jesen. Ali još tada smo imali sreće sa dva promašena penala. Borimo se jedni za druge mnogo više nego ranije. Nemamo Mesija i Ronalda u timu, funkcionišemo jedino ako radimo zajedno. Videli ste to prethodnih godina."

Da li je ovaj tim onda, posle svega viđenog, spreman za odlazak u Katar?

"Šest poena iz dve utakmice daje nam dosta samopouzdanja. Oni koji me poznaju znaju da imam visoka očekivanja od sebe i tima. Možemo da sanjamo, čak i o nečemu zaista velikom. Ali idemo polako, korak po korak", zaključio je Džaka.


tagovi

Granit Džakareprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara