Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Sve bliži gašenju je još jedan skorašnji šampion Rumunije

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.11.21. | 10:57

Astra iz Đurđua je u nesvakidašnjem problemu, vlasnik joj je u zatvoru i na svake dve nedelje joj se oduzimaju po dva poena. U takvim uslovima se bori za opstanak u Ligi 2, gde će nove važne poene pokušati da osvoji od 19.30 časova protiv Konkordije

Rumunski fudbal, pogotovo od odrađene privatizacije je jedna haotična industrija. Preko noći se otvaraju klubovi, onda se oni još brže gase… Neki slavni, poput Rapida iz Bukurešta, spaseni su tek posle bankrota, drugi poput Uniree iz Urzičenija gasili su se posle jedne sezone u Ligi šampiona i uzetog novca od UEFA bonusa. U tom smeru, ka konačnoj propasti, sve krupnijim koracima gazi i Astra Đurđu, prvak iz sezone 2015/2016.

Crni đavoli se trenutno takmiče u Ligi 2, ali samo čudo može da ih spase ispadanja iz drugog ranga. Nije to toliko zbog kvaliteta tima, koliko zbog kazne koju im je izrekao Fudbalski savez Rumunije. Naime, klub duguje novac bivšim zaposlenima, mnogi su pokrenuli tužbu, a savez je izrekao kaznu po kojoj se Astri oduzimaju po dva poena na svake dve nedelje, dok se dugovanja u potpunosti ne isplate. Za sada je timu iz Đurđua oduzeto 14 bodova, pa su uprkos tome što je ostvario četiri pobede i još toliko puta remizirao ima svega dva poena na tabeli, sedi duboko u zoni ispadanja.

Izabrane vesti

19.30: (1,50) Konkordija (3,70) Astra (7,00)

Astra je dva puta igrala grupnu fazu Lige Evrope, 2014. i 2016. godine. Drugi put je do nje stigla preko Vest Hema, a zatim je u grupi bila druga, iza Rome, a ispred Viktorije Plzenj i Austrije, te se plasirala u šesnaestinu finala gde ju je zaustavio Genk. Još je naredne sezone igrala u kvalifikacijama za evropsko takmičenje, posle toga joj je ono izmicalo za malo. Sve do pandemije koronavirusa.

Bez redovnih prihoda kasa se brzo ispraznila, a kada jednom krene minus… Poreska uprava je počela da češlja klupske papire, ispostavilo se da je vlasnik Astre Joan Nikulae prao novac kroz fudbal i osuđen je na pet godina zatvora. Dodatan problem je bio taj što su trojica lidera u ekipi, Aleksandru Jonica, Takajuki Seto i Keinde Fatai pali na doping testu, dokazano je da su koristili nedozvoljene supstance i suspendovani su na duži period. Japanac Seto na osam meseci, Jonica i Fatai na po godinu dana.

Takajuki Seto (©Reuters)Takajuki Seto (©Reuters)

Bez njih, predsednika i redovne plate Astra nije mogla mnogo, prošlu sezonu je okončala na 15. poziciji i direktno je eliminisana iz lige. Neverovatno je to što joj je prethodno plej-of, odnosno šesta pozicija, izmakla za samo četiri poena. Međutim, serija od devet utakmica bez pobede je uradila svoje.

Tokom leta su gotovo svi igrači napustili Astru, većina uz tužbu zbog dugovanja, a FS Rumunije je zabranio ekipi da kupuje nove. Ono malo što je stigla da angažuje pre kazne verovatno bi bili dovoljni da izbore opstanak u Ligi 2, da nema ovog konstantnog oduzimanja bodova. Ovako… Ukoliko usledi još jedna eliminacija gotovo sigurno će doći do proglašenja bankrota i konačnog gašenja. U tom slučaju će se Astra pridružiti prvaku iz 2009. godine, Unirei, kao i šampionu iz 2017, Vitorulu, na spisku trofejnih klubova koji više ne postoje. Tu su i oni stari, predratni timovi poput Činezula iz Temišvara, Uniree iz Bukurešta, Olimpije, Kolentine… Ukupno sedam bivših šampiona Rumunije je do sada ugašeno.

Za Astru nada ipak još postoji, barem da se spase ispadanja. Izvesno je da će igrati plej-aut, ali svaki poen do kraja šampionata može da bude krucijalan i spasonosan. Protiv Konkordije ovog utorka teško da će doći do njega. Reč je o četvrtoplasiranom timu na tabeli, koji ima cilj da se plasira u Ligu 1.

Konkordija je iz 12 kola osvojila 27 bodova, a ima jednu od najboljih odbrana u ligi. Primila je samo četiri gola, koliko i lider, inače Astrin najveći rival, Petrolul.

Astra i Konkordija su se sastali poslednji put u sezoni 2017/2018, kada su oba tima igrala u Ligi 1. Tada su, računajući i suret u Kupu Rumunije, odigrali ukupno četiri meča i svi oni su se završili trijumfom Crnih đavola. Dva puta je bilo 3:0, jednom 3:1, a jednom „samo“ 2:1.

RUMUNIJA 2 – 13. KOLO

Subota

Unirea Kostanca – Ripensija 0:2 (0:2)

Poli Jaši – Unirea Slobocija 3:1 (0:1)

Metaloglobus – Braila 2:1 (0:0)

Buzau – Unirea Dež 1:0 (0:0)

Čikšereda – Vitorul 3:1 (2:1)

Petrolul – Kalaraši 4:1 (2:1)

Politehnika Temišvar – Selimbar 1:1 (0:0)

Hermanštat – Steaua 0:1 (0:0)

Univerzitatea Kluž – Brašov 1:0 (0:0)

Utorak

19.30: (1,50) Konkordija (3,70) Astra (7,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

AstraLiga 2Rumunija 2konkordia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara