Emil Forsberg i Andrej jarmolenko (©Reuters, ©Shutterstock, ©AFP)
Emil Forsberg i Andrej jarmolenko (©Reuters, ©Shutterstock, ©AFP)

Švedski "penzioneri" ne "umiru" u lepoti, Ukrajina nije mnogo pokazala

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.06.21. | 13:48

Izabranici Janea Andersona su najstarija selekcija na Evropskom prvenstvu, a ogromno iskustvo i taktička obučenost trebalo bi da im omoguće da eliminišu momke Andreja Ševčenka

Poslednji par osmine finala Evropskog prvenstva na prvi pogled deluje najneatraktivnije, ali to ne znači da nas očekuje dosadnih 90 ili 120 minuta. Naprotiv, budući da je reč o izjednačenim reprezentacijama. Najveća šteta je to što na tribinama Hempden Parka praktično neće biti navijača ni jedne, ni druge ekipe zbog rigoroznih Covid-19 mera za ulazak u Veliku Britaniju. Jedna od njih je obavezni desetodnevni karantin, ali sumnjamo da Glazgov odranije vrvi od Šveđana i Ukrajinaca i to je još jedna budalaština koja ide na teret UEFA kao organizatora.

Od dolaska Janea Andersona za selektora posle razočaravajućeg nastupa na prethodnoj kontinentalnoj smotri u Francuskoj 2016. Šveđani ne "umiru u lepoti". Igraju bez previše rizika, sa jakim presingom i zgusnutom odbranom i veznim redom, i na polukontre. Međutim, takav pristup pokazao se kao vrlo delotvoran jer su na minulom Mundijalu u Rusiji dogurali do četvrtfinala, u kojem su ih eliminisali Englezi.

Izabrane vesti

21.00: (2,55) Švedska (3,10) Ukrajina (2,90)

No, do drugog kruga na tekućem šampionatu Starog kontinenta došli su kao pobednici Grupe E ispred Španije, jednog od glavnih kandidata za osvajanje titule, a partija koju su prikazali u remiju bez golova protiv Crvene furije, i to u Sevilji, bila je Andersonov doktorat iz taktike i pokazatelj da njegovi izabranici mogu da se nose sa bilo kojim protivnikom.

Što se tiče mečeva sa Slovačkom i Poljskom, prvi su dobili rutinski, a drugi pomalo srećno jer su ispustili vođstvo od 2:0, ali su u sudijskoj nadoknadi izborili trijumf. S druge strane, to je potvrdilo da su mentalno izuzetno jaki, a kako i ne bi bili s obzirom na to da su najstarija selekcija na turniru, samim tim i najiskusnija.

Anderson nominalno preferira klasičnu formaciju 4-4-2, međutim, na terenu to uglavnom izgleda kao "božićna jelka" (4-3-2-1) koju je do savršenstva doveo Karlo Ančeloti i iz koje se lako prelazi u bilo koju drugu postavku u zavisnosti od dešavanja. Zato će Andersonov kolega Andrej Ševčenko imati ozbiljnih poteškoća u pripremi utakmice, bilo da se radi o napadu, bilo o odbrani.

Istina, njegova prednost je veći broj kreativaca poput Andreja Jarmolenka, Mikole Šaparenka i Ruslana Malinovskog, ali legendarnog golgetera mora da brine to što se nijedan od njih nije iskazao na utakmici poslednjeg kola Grupe C sa Austrijom, koja je odigrala slično Šveđanima i propustila priliku da slavi mnogo ubedljivije od 1:0 - da jeste, Ukrajinci bi već bili kod svojih kuća.

Na osnovu svega što su ove ekipe prikazale u dosadašnjem delu Eura, četvrtfinalnom duelu sa boljim iz okršaja Engleska - Nemačka bliža je neporažena Švedska. Setite se, Ukrajina je izgubila i od Holandije, a među 16 najboljih se našla zahvaljujući pobedi nad debitantom Makedonijom, i to uz mnogo muka, ali je sposobna da zatrese mrežu.

ŠVEDSKA - UKRAJINA, 21.00

Stadion: Hempden Park (Glazgov)

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Švedska (4-4-2): Olsen - Lustig, Lindelef, Danijelson, Augustinson - S. Larson, Ekdal, Olson, Forsberg - Kuaison, Isak

Ukrajina (4-3-3): Buščan - Karavajev, Matvijenko, Zabarni, Mikolenko - Malinovski, Sidorčuk, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Cigankov

EVROPSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Vels - Danska 0:4 (0:1)

/Dolberg 27, 48, Male 88, Brejtvajt 90+4/

Italija - Austrija 2:1 (0:0, 0:0)

/Kijeza 95, Pesina 105 - Kalajdžić 114/

Nedelja

Holandija - Češka 0:2 (0:0)

/Hols 68, Šik 80/

Belgija - Portugalija 1:0 (1:0)

/T. Azar 42/

Ponedeljak

Francuska - Švajcarska 3:3 (0:1) penalima 4:5

/Benzema 57, 59, Pogba 75 - Seferović 15, 81, Gavranović 90/

Hrvataska - Španija 3:5 posle produžetaka (3:3, 1:1)

/Simon 20ag, Oršić 85, Pašalić 90+2 - Sarabija 38, Aspilikueta 57, F. Tores 77, Morata 100, Ojarzabal 103/

Utorak

18.00: (2,70) Engleska (3,20) Nemačka (2,80)

21.00: (2,55) Švedska (3,10) Ukrajina (2,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Euro2020fudbalska reprezentacija Švedskereprezentacija Švedskereprezentacija Ukrajine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara