Svet priželjkuje klanicu, Srbi i Švajcarci ne nasedaju

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.12.22. | 16:20

Nijedan ni srpski ni švajcarski novinar nije pitao o „predistoriji“ meča, samo neki drugi

(od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Svet će biti gorko razočaran ako se sutra veče fudbaleri Srbije i Švajcarske, kako god da se meč završi, budu sportski rukovali, čestitali jedni drugima i bez ikakvog skandala odu u svlačionice.

Izabrane vesti

Jer, od dolaska u Katar, a sve je dobilo dodatno ubrzanje kako se bliži duel Srbije i Švajcarske, mediji uglavnom iz zapadne, a ima ih pomalo i iz istočne strane globusa, samo potenciraju tu „predistoriju“ sudara dve reprezentacije, koja je prvi, a nadamo se i poslednji, deo poglavlja dobila u Rusiji pre četiri godine.

Da budemo direktni: srpski izveštači su nekoliko puta bili u miks zoni reprezentacije Švajcarske. Dobili priliku da postave pitanja i Granitu Džaki.

Molim vas samo da budite pristojni“, bilo je jedino što nam je rekao portparol Švajcarske kada smo se prvi put sreli i predstavili kao grupa novinara iz Srbije.

Odgovor je bio:

„Naravno“.

I tog dogovora smo se držali. Sve do poslednjeg susreta danas na konferenciji. Nijedno provokativno pitanje, nikakva aluzija na prethodni meč prepun varnica sa Švajcarskom.

Apsolutno isto je bilo i od strane medija iz zemlje satova i čokolade. I njih su zanimali fudbal, povrede, prehlade... Ništa od čačkanja mečke.

Ali, zato... Pitanje medija iz Švedske i Engleske danas je bilo isključivo o zastavi u svlačionici Srbije, orlu od prstiju Džake i Šaćirija pre četiri godine. Ko će proći dalje? Njih to ne zanima. Ali, kad bi se momci dohvatili za gušu na terenu, to bi već bio spektakl u kojem bi uživali.

Nisu se na te priče upecali ni Jakin ni Akanđi, niti Piksi i Mitrović. Niti su takve provokacije, a bilo ih je gotovo svakodnevno na konferencijama za štampu srpskog tima, redovno od nekih ljudi sa engleskog govornog područja, uspele da prođu. Eto javio se i „brat“ Poljak da pita Stojkovića i Mitrovića o Rusima, Ukrajincima, nevinim žrtvama u ratu... Valjda čoveka ne zadovoljava da se bavi samo fudbalom.

Poljak na njegovo pitanje nije ni dobio odgovor, sasečen je u korenu, iako je dva puta probao. Ni selektor Švajcarske nije dao drugima zadovoljavajući odgovor.

Još od aprila predsednik i generalni sekretar su pričali sa nama i svi smo se složili da ćemo govoriti samoo sportu. To posebno važi za igrače. Bitno je da svi imaju poštovanja jedni za druge, jer je ovo sportski događaj. Nećemo dozvoliti da bilo šta van toga utiče na nas“, rekao je Murat Jakin na konferenciji za novinare.

Valjda su neke lekcije naučene. Muka koja je zadesila Balkan prethodnih godina, decenija, ne bi smela više da bude arena za zabavu Zapada, žednog da uživa u gladijatorskoj borbi do poslednje kapi tuđe krvi. Pa na terenu neka pobedi bolji. Srbija, naravno...


tagovi

Dragan Stojković PiksiMurat JakinGranit Džaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara