Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Svet se promenio, sportski pejzaž transformisao: Nedostajala si...

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.06.20. | 10:39

Posle više od tri meseca Premijer liga se vraća u sedlo mečevima na Vila Parku i Etihadu

Svet se promenio, a sportski pejzaž transformisao. Premijer liga se vraća u sedlo, ali ne baš onakva kakvu je poznajemo. Posle tačno 100 dana odsustva zbog pandemije virusa korona, karantina i borbe za zdravlje, Aston Vila i Šefild Junajted upriličiće večeras restart najboljeg engleskog fudbala, iako od uobičajene vrele mase oko stadiona neće biti ništa, već običan napušteni hram fudbala visoke sigurnosti. To je prva od 92 ligaške utakmice koja će biti upakovane u paklenih 40 dana, pre nego što se sezona zaključi 26. jula. Kao šlag na tortu, udarni termin rezervisan je za derbi na Etihadu, gde će Mančester Siti dočekati Arsenal.

Predstave će se, dakle, igrati iza zatvorenih vrata, kao jedna od niza mera za sprečavanje daljih slučajeva virusa, a dueli će počinjati minutom ćutanja u znak sećanja na one koji su umrli od globalne ove pošasti.

Izabrane vesti

Takođe, na prvih 12 mečeva Premijer lige sva imena igrača na poleđini dresa biće zamenjena s natpisom "Black Lives Matter", u cilju iskorenjavanja rasnih podela. Smrt Džordža Flojda u Sjedinjenim Američkim Državama izazvala je proteste širom sveta, a sada mu se pridružuje i najatraktivnije fudbalsko prvenstvo na svetu.

Tek da znate, tokom osam rundi dvonedeljnog pregleda igrača i osoblja Premijer lige, bilo je 16 pozitivnih rezultata na 8.687 testova. Prvi se zarazio trener Tobdžija Mikel Arteta, samo tri dana po odigravanju, ispostaviće se, poslednjeg duela u prethodnih tri i kusur meseca, kada je Lester deklasirao Aston Vilu. Svi oni nastaviće da se testiraju dva puta nedeljno, a ako bude pozitivnih, onda će morati u samoizolaciju u trajanju od sedam dana.

Zašto se Premijer liga sada vraća?

Pošto se broj novih infekcija smanjuje i ograničenja u Engleskoj postepeno ublažavaju, Premijer liga se složila da je sigurno nastaviti sezonu sa važećim merama bezbednosti. Posle toga vlada Velike Britanije dala je podršku elitnom rangu da se nastavi iza zatvorenih vrata od 1. juna. Klubovi su jednoglasno izglasali nastavak u poslednjoj nedelji maja, nakon što su prethodne nedelje počeli da rade bezkontaktno u okviru priprema za povaratak takmičenju.

Kako smo ostavili stvari?

Ilustracija (©Reuters)Ilustracija (©Reuters)

Prva titula Liverpula u 30 godina, borba za opstanak, bitka za najbolju četvorku, FA kup, velika kontinentalna takmičenja... Sve to nas očekuje u narednih 40 dana.

Redsi sede na vrhu sa 25 bodova više u odnosu na drugoplasirani Siti, dok su Bornmut, Aston Vila i Norič na mestima koja vode u Čempionšip. Ako Mančester Siti večeras izgubi utakmicu od Arsenala, momci Jirgena Klopa pečat za titulu mogli bi da dobiju pobedom u derbiju Mersisajda sa gradskim rivalom Evertonom, u nedelju na Gudisonu.

Trka za najbolje četiri mesta je, uglavnom, formalnost. Jedino ostaje da se vidi hoće li Mančester Junajted uspeti da se popne stepenik iznad i dokopa se plasmana u Ligu šampiona. Kako stvari stoje, Čelsi odoleva, ali dvogodišnja zabrana takmičenja u Evropi Mančester Sitiju znači da će i peto mesto (verovatno, žalba Građana je na čekanju) biti dovoljno za mesto u najeminentnijem društvu.

Liverpul, Lester, Čelsi i Mančester Junajted, dakle, trenutno zauzimaju kvalifikaciona mesta, ali Vulverhempton, Šefild Junajted, Totenhem i Arsenal će se iznova okrentui borbi za mestima u kontinentalnoj konkurenciji kao glavnom cilju.

Dole na dnu, šest klubova se naizgled bori protiv toga da izbegne pad. Fenjeraš Norič je šest bodova od sigurne luke. Aston Vila i Bornmut su dva kluba iznad Kanarinaca, ali su deo grupe od pet klubova, zajedno sa Vofordom, Vest Hemom i Brajtonom, razdvojenih sa samo četiri boda.

Da li je korona pomogla Aston Vili?

Da nije bilo pauze zbog pandemije korone, vrlo je verovatno da bi Aston Vila danas bila novi član Čempionšipa. Klub iz Birmingema je igrao toliko loše do prekida prvenstva, srozao se na pretposlednje mesto na tabeli i činilo se da mu spasa nema. Sad ostaje da vidimo da li je drugima korona bila maćeha, a Aston Vili – majka.

Duel Aston Vile i Šefild junajteda je jedan od dva preostala, neodigrana u 29. kolu (19.00). Sudaraju se ekipe koje su u potpuno različitim formama dočekale prekid. Vila je imala četiri uzastopna poraza, dok je Šefild u isto toliko utakmica upisao tri pobede i remi.

Šefild je otkrovenje sezone, klub koji je pri samom dnu kada se gledaju budžeti klubova u Premijer ligi. Ali mu to nije bilo smetnja da se umeša u borbu za izlazak na evropsku scenu. Bio bi ogroman uspeh za klub iz grada čelika ako bi se dograbio mesta za međunarodnu scenu.

Dobra vest za Šefild je što menadžer Kris Vajlder može da računa na sve raspoložive snage za nastavak sezone, nema teže povređenih, svi su u opticaju za sastav.

I Aston Vila je u jačem sastavu nego pre pauze, jer se oporavio duže povređeni Džon Makgin, ali su i dalje van tima Tim Hiton i Vesli. Pitanje je i kakva je atmosfera u klubu, s obzirom na najavljeni odlazak Džeka Griliša, miljenika navijača, u Mančester Junajted.

Aston Vila od 2007. godine nije pobedila Šefild Junajted na svom terenu, ali jeste u gostima. Jesenji duel pak na Bramal Lejnu dobili su domaći crveno-beli sa 2:0. Jasno je da je ovo poslednji trenutak za buđenje u Birmingemu, ali i Šefild ima svoju računicu.

Misija Građana - odložiti krunisanje Liverpula

Kajl Voker (©Reuters)Kajl Voker (©Reuters)

U drugom, zanimljivijem zaostalom susretu 28. runde, Građani igraju sa Tobdžijama (21.15), što znači da već prve večeri imamo priliku da gledamo izuzetno interesantan okršaj. Znate i sami da branilac šampionske titule ima ogroman zaostatak za vodećim Liverpulom (25 bodova, uz utakmicu manje), ali pogrešno bi bilo očekivati da će ekipa Pepa Gvardiole povući ručnu, ako ni zbog čega drugog (a ima i dalje motiva jer i Lester merka drugu poziciju), onda barem kako bi što je više moguće odložila krunisanje Crvenih.

Građani su pre prinudne pauze doživeli poraz na komšijskom Old Trafordu (2:0), ali su malo pre njega slavili protiv madridskog Reala na Santijago Bernabeu (2:1) u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona. Siti je ove sezone već osvojio Liga kup, a osim revanša u najjačem takmičenju Evrope iz kojeg mu preti izbacivanje na dve godine (znaće se do sredine jula) predstoji mu i duel četvrfinala FA kupa u Njukaslu, poslednjeg vikenda juna. Dakle, ova sezona ne mora da bude sasvim neuspešna za katalonskog stručnjaka, ali će i njemu, i svim ostalim kolegama veliki problem predstavljati gust raspored.

Dobra vest za menadžera domaćih pred duel sa Tobdžijama je to što nema kadrovskih problema, za razliku od Mikela Artete koji neće moći da računa na Kaluma Čejmbersa, Lukasa Toreiru i Sedrika Soaresa. Arsenal se bori za poziciju koja vodi u Ligu šampiona i trijumf u ovom derbiju mnogo bi mu značio, međutim, izgubio je od Sitija na šest poslednjih međusobnih duela što u prvenstvu, što u Liga kupu, a na Etihadu nije slavio od januara 2015.

E, pa, dobro nam se vratila Premijer ligo. Nedostajala si...

ENGLESKA 1 - ZAOSTALI MEČEVI 28. KOLA

Sreda

19.00: (3,10) Aston Vila (3,20) Šefild Junajted (2,40)

21.15: (1,38) Mančester Siti (5,00) Arsenal (7,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester SitiArsenalAston VilaŠefild junajted

Obaveštavaj me

Man. Siti
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara