FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Svetkovina afričkog fudbala proganja Evropljane: Lige petice siromašnije za preko 150 igrača

Vreme čitanja: 9min | sre. 10.01.24. | 09:00

Pred vama je kompletna lista igrača koji će tokom januara i prve polovine februara najjače lige zameniti reprezentativnim obavezama

Više od tri decenije čitav evropski fudbalski svet ustrperi svake druge zime gonjen bojaznošću da će ga sustići sindrom "januarskih ida". Kako koja godina odmiče postojanje straha kod pregršt klubova širom Starog kontinenta sve je izraženije, shodno kontinuiranom povećanju broja igrača iz Afrike koji za životnom srećom hitaju kod poslodavaca razdvojenih samo Sredozemnim morem.

Davno je prošlo doba osamdesetih i početka devedestih kada je Kup afričkih nacija regrutovao tek nekolicinu igrača iz Evrope, poput Rožea Mile, Abedija Pelea i Žorža Vee, i vremenom sve je veća enigma odgonetnuti odgovor na pitanje koje se tokom mesec dana trajanja turnira nebrojeno puta nađe pred trenerima desetine evropskih klubova: kako pokrpiti rupe u igračkom kadru za tih 6,7 utakmica i sačuvati sezonu od potencijalnog sunovrata? Moriće ta misao većinu stratega i tokom ovog januara i prve polovine februara kada će se 143 igrača naći na Afričkom kupu nacija, a pride i 22 na Azijskom kupu.

Izabrane vesti

Pokušavala je Afrička fudbalska konfederacija već godinama da u saradnji sa FIFA pronađe kompromisno rešenje i termin u internacionalnom kalendaru koji će biti značajno prihvatljiviji za sve strane. Zvanično je 2017. godine i doneta odluka da će se u buduće kontinetalna prvenstva igrati leti, po završetku klupskih sezona, ali je u samom startu bilo jasno da to zbog klimatskih uslova i neće biti uvek izvodljivo (štaviše, najčešće neće biti izvodljivo).

Nakon takmičenja u Egiptu koje je prilično "na silu" održano u junu i julu 2019. videlo se da od takvog termina turnir ima samo štete. Najveći broj utakmica igran je po nesnosnim vrućinama, a one nisu uticale samo na kvalitet fudbalskih predstava, već i na odziv navijača na tribinama, kojih je prevashodno na dnevnim utakmicama bilo izuzetno malo za standarde turnira.

KO ĆE BITI NOVI ŠAMPION AFRIKE?

Kvota 6,00: Maroko

Kvota 7,00: Senegal

Kvota 8,00: Alžir, Obala Slonovače

Već je u januaru 2022. KAF bio primoran da napravi prvi "presedan" od donešenja odluke o promeni zimskog termina na letnji. Kako je Kamerun organizovao turnir bilo je jasno da on ne može biti igran u junu i julu usred kišne sezone, pa je FIFA popustila i dozvolila ga u januarskom terminu. Ista situacija i isti razlozi ponovili su i se Obalom Slonovače, gde će od 13. januara do 11. februara biti održana 34. svetkovina afričkog fudbala, sporta, kulture ili prostije rečeno života.

Čitava situacija, kada se sagleda podrobnije, i nije toliko komplikovana. Kada bi se Afrički kup uvek održavao u junu, morao bi da bude žrtvovan čitav koloplet potencijalnih domaćina, i to pretežno onih sa zapada kontinenta, gde su po pravilu baš one zemlje koje važe za najfudbalskije. Teško bi bilo zamisliti da recimo Nigerija, Kamerun, Obala Slonovače, Senegal, Gana... nikada ne organizuju turnir, već da to konstatno čine Kenija, Tanzanija, Uganda, Ruanda... gde su uslovi za igranje fudbala tokom juna i jula najprihvatljiviji. Uzimajući u obzir sva ova saznanja nameće se misao da će u budućnosti i dalje veći broj Afričkih kupova biti održavan zimi, iako je nominalno po odluci iz 2017. turnir "letnji". Uostalom, videćemo već za par meseci kakva će biti odluka za turnir u Maroku, da li će se održati u junu 2025. ili januaru 2026?

Novi stadion u Abiđanu (©Reuters)Novi stadion u Abiđanu (©Reuters)

Ako se pozabavimo aktuelnom situacijom, čini se da će od klubova koji se bore za titulu u ligama petica najviše muka biti pred Bajer Leverkuzenom Ćabija Alonsa. Nadaju se navijači Aspirindžija da će narednog proleća dočekati prvu šampionsku titulu u 120 godina dugoj istoriji kluba. Ohrabreni su zvanjem jesenjeg prvaka, ali im ni najmanje ne ide na ruku izostanak tri standardna člana startne postave i jednog povremenog: Viktora Bonifejsa, Edmonda Tapsobe, Odilona Kosunua i Amina Adlija. S tim da Bonifejs zbog povrede kolena neće igrati ni za Nigeriju na Afričkom kupu nacija. U stvari, neće igrati do aprila.

Burkina Faso Edmonda Tapsobe igrala je finale ili polufinale na tri od prethodnih pet turnira i uvek važi za jednu od selekcija koje iz prikrajka vrebaju visok plasman, dok će Kosunu sa Rominim Evanom Endikom činiti stub odbrane domaćina Obale Slonovače, koja bi da prekine osmogodišnji niz očajnih rezultata (očajnih u odnosu na mogućnosti selekcije).

Koliko god bi neutralni ljubitelji fudbala voleli da vide i Štutgart kao kandidata za nemačku titulu, jasno je da Švabe već sada kaskaju za Leverkuzenom i Bajernom i teško će izdržati još dugo jednocifreni bodovni zaostatak za liderom, ali svakako treba istaći da će tim Sebastijana Henesa biti oslabljen za nestvarnog Serua Girasija, strelca 17 golova u prvom delu sezone. Na krilima neverovatne forme na Mercedes Benz areni pokušaće da pomogne čini se nikad jačoj Gvineji da ostvari možda i najbolji plasman u istoriji. Kada je reč o Bundesligašima vredi istaći i da će Dortmundov Sebastijen Ale pokušati da obuje kopačke Didijea Drogbe ili bar Arune Konea ili Dindana i tako pomogne domaćinu u napadu na tron.

I nov stadionu u Anjami (©Reuters)I nov stadionu u Anjami (©Reuters)

Stanje je u Engleskoj po ovom pitanju godinama slično. Navikli su Liverpul i Totenhem da trpe najveće udare kontinetalnih prvenstava, a sada se pola u šali, a pola u zbilji može reći da će na Enfildu malo manje proklinjati Afrički kup, jer će Jirgenu Klopu uzeti samo Mohameda Salaha, a ranije je i Sadija Manea. Egipćanin je na deobi prvog mesta liste strelaca s Erlingom Halandom, uskoro puni 32 godine i ovo mu je verovatno pretposlednja šansa da u očima fudbalskih fanatika u domovini stane rame uz rame sa legendarnim Mohamedom Abutrikom ili Ahmedom Hasanom, višestrukim osvajačima Kupa afričkih nacija. Platiće ipak Crveni danak na drugoj strani, jer će sve bolji Vataru Endo s Japanom jurišati na azijski presto. Lider Premijer lige za vreme turnira igraće između ostalog i meč protiv direktnog konkurenta za titulu Arsenala (4. februara) i derbi s Čelsijem (31. januara).

KO ĆE BITI NOVI ŠAMPION AFRIKE?

Kvota 10,0: Egipat

Kvota 11,0: Kamerun, Nigerija

Kvota 13,0: Tunis

Kvota 15,0: Gana

Azijski kup u Kataru počinje 12. januara i trajaće do 10. februara, a vođa Južne Koreje Jirgena Klinsmana biće verovatno najbolji igrač kontinenta u 21. veku Hjong Min Son. Nije se turnir najmnogoljudnijeg dela sveta igrao već pet godina, pa je i Totenhem malo odvikao od osećaja da mu igrač esencijalne važnosti bude regrutovan u reprezentaciju usred sezone. Biće na ozbiljnim mukama ionako već povredama osakaćeni Spursi i Angelos Postekoglu, pošto će izostajati i Senegalac Pape Matar Sar i Malijac Iv Bisuma.

Iako nije kandidat za titulu, vredi istaći i da će Mančester Junajted biti lišen pomoći najboljeg afričkog golmana Andrea Onane (Kamerun) i jednog od najboljih veznih igrača Sofijana Amrabata (Maroko). Arsenalov hendikep biće naspram prethodno navedenih zanemarljiv, pošto neće biti samo Takehira Tomijasua (Japan) i Mohameda Elnenija (Egipat, odigrao jedan minut od početka sezone).

Jedan od najinteresantnijih podataka vezan je za Olimpik iz Marseja. Klub sa Velodroma daće najveći broj igrača za zimske reprezentativne turnire - čak osmoricu. Skoro svi sa svojim selekcijama važe za kandidate za visok plasman, pa će Đenaro Gatuzo igrati praktično s B timom čitavih mesec dana.

Sve čisto i uredno u Obali Slonovače (©Reuters)Sve čisto i uredno u Obali Slonovače (©Reuters)

Takmaci za "skudeto" Inter i Juventus neće osetiti afričku zimsku žegu, a čini se da bi čak mogli i da je preokrenu u svoju korist i dodatno se odlepe od trećeplasiranog Milana, kom će izostati Ismael Benaser (Alžir) i Samjuel Čukvueze (Nigerija). Napoli je taman ponovo počeo da se oslanja na oporavljenog Viktora Osimena, a već će ostati bez svog dragulja. Vezni red šampiona Italije oslabiće i nedostatak Kamerunca Andrea Franka Zambo Angise.

Španske gigante praktično neće ni okznuti dva turnira, a o tome svedoči i paradoksalna činjenica da će najzvučnije ime iz Primere na Kupu nacija biti Injaki Vilijams iz Atletik Bilbaa (Gana), baš odande gde se krvna zrnca najpodrobnije broje.

U nastavku možete pogledati kompletan spisak igrača koji nastupaju u ligama petica, a da će od 12. januara do 13. februara biti deo Kupa afričkih nacija ili Azijskog kupa.

AFRIČKI KUP NACIJA

Ukupno igrača iz liga petica: 143

Liga 1 - 57 igrača

Premijer liga - 31 igrač

Primera - 22 igrača

Serija A - 18 igrača

Bundesliga - 15 igrača

Senegal (17 igrača)

Nikolas Džekson (Čelsi), Pape Matar Sar (Totenhem), Idrisa Gej (Everton), Šeik Kujate (Notingem Forest), Musa Nijakate (Notingem Forest), Fode Balo Ture (Fulam), Jusuf Sabali (Betis), Pate Sis (Rajo Valjekano), Bulaje Dija (Salernitana), Ismaila Sar (Olimpik Marsej), Pape Gej (Olimpik Marsej), Nampalis Mendi (Lans), Krepin Dijata (Monako), Ismail Jakobs (Monako), Mori Dijao (Klermon), Formoz Mendi (Lorijen), Lamin Kamara (Mec)

Maroko ( 15 igrača)

Sofjan Amrabat (Mančester Junajted), Najef Aguer (Vest Hem), Jusef En Nesiri (Sevilja), Selim Amalah (Valensija), Abde Ezalzuli (Betis), Šadi Rijad (Betis), Abdel Abkar (Alaves), Usama El Azuzi (Bolonja), Nusair Mazraui (Bajern), Amin Adli (Bajer Leverkuzen), Ašraf Hakimi (PSŽ), Azedin Unahi (Olimpik Marsej), Amin Harit (Olimpik Marsej), Junis Abdelhamid (Rems), Amir Ričardson (Rems)

Alžir (14 igrača)

Rajan Ait Nuri (Vulverhempton), Jaser Larusi (Šefild Junajted), Aisa Mandi (Viljareal), Ismael Benaser (Milan) Husem Auar (Roma), Ahmed Touba (Leće), Rami Bensebaini (Borusija Dortmund), Fares Čaibi (Ajntraht Frankfurt), Nabil Bentaleb (Lil), Adam Unas (Lil), Jusef Atal (Nica), Hičam Budaui (Nica), Amin Guiri (Ren), Kevin Van Den Kerhof (Mec)

Obala Slonovače (12 igrača)

Serž Orije (Notingem Forest), Ibrahim Sangare (Notingem Forest), Vili Boli (Notingem Forest), Simon Adingra (Brajton), Žonatan Bamba (Selta), Kristijan Kuame (Fjorentina), Evan Endika (Roma), Sebastijen Ale (Borusija Dortmund), Odilon Kosunu (Bajer Leverkuzen), Vilfrid Singo (Monako), Žeremi Boga (Nica), Umar Dijakite (Rems)

Mali (12 igrača)

Iv Bisuma (Totenhem), Bubakar Traore (Vulverhempton), Hamari Traore (Sosijedad), Lasana Kulibali (Salernitana), Amadu Haidara (Lajpcig), Dijadije Samaseku (Hofenhajm), Mohamed Kamara (Monako), Musa Dijara (Tuluz), Kiki Kujate (Monpelje), Falaje Sako (Monpelje), Sirine Dukure (Lorijen), Kamori Dumbija (Brest)

Nigerija (10 igrača)

Ola Aina (Notingem Forest), Aleks Ivobi (Fulam), Kalvin Basi (Fulam), Frank Onjeka (Brentford), Umar Sadik (Sosijedad), Viktor Osimen (Napoli), Samjuel Čukvueze (Milan), Ademola Lukman (Atalanta), Mozes Sajmon (Nant)

Kamerun (9 igrača)

Andre Onana (Mančester Junajted), Andre Frank Zambo Angisa (Napoli), Simon Engapanduetnbu (Olimpik Marsej), Fransoa Režis Muge (Olimpik Marsej), Kristofer Vo (Ren), Žan Šarl Kasteljeto (Nant), Darlin Jongva (Lorijen), Enco Čato (Monpelje), Frank Magri (Tuluz)

Gana (9 igrača)

Mohamed Kudus (Vest Hem), Džordan Aju (Kristal Palas), Antoan Semenjo (Bornmut), Injaki Vilijams (Atletik Bilbao), Idrisu Baba (Majorka), Salis Abdul Samed (Lans), Mohamed Salisu (Monako), Alidu Seidu (Klermon), Andre Aju (Avr)

Gvineja ( 9 igrača)

Muktar Dijakabi (Valensija), Ilaiš Moriba (Hetafe), Seru Girasi (Štutgart), Nabi Keita (Verder), Morgan Gilavogi (Lans), Ibrahima Dijakite (Rems) Isijaga Sila (Monpelje), Saidu Sou (Strazbur), Mohamed Bajo (Avr)

DR Kongo (6 igrača)

Joan Visa (Brentford), Silas Vamangituka (Štutgart), Šansel Embemba (Olimpik Marsej), Samjuel Mutusami (Nant), Dimitri Berto (Monpelje), Gedion Kalulu (Lorijen)

Burkina Faso (5 igrača)

Bertran Traore (Aston Vila), Dango Uatara (Bornmut), Isa Kabore (Luton), Edmond Tapsoba (Bajer Leverkuzen), Mamadi Aleks Bangre (Tuluz)

Tunis (5 igrača)

Anis Ben Sliman (Šefild Junajted), Eljes Skiri (Ajntraht Frankfurt), Aisa Laiduni (Union Berlin), Hamza Rafija (Leće), Montasar Talbi (Lorijen)

Egipat (4 igrača)

Mohamed Salah (Liverpul), Mohamed Elneni (Arsenal), Omar Marmuš (Ajntraht Frankfurt), Mostafa Mohamed (Nant)

Gvineja Bisao (4 igrača)

Ubulang Mendes (Almerija), Markijano Sanka (Almerija) Mama Balde (Olimpik Lion), Fali Kande (Mec)

Ekvatorijalna Gvineja (4 igrača)

Hesus Ovono (Alaves), Aleks Balboa (Alaves), Saul Koko (Las Palmas), Hose Maćin (Monca)

Angola (3 igrača)

Embala Enzola (Fjorentina), Zito Luvumbo (Kaljari), Žeremi Bela (Klermon)

Zelenortska Ostrva (3 igrača)

Bebe (Rajo Valjekano), Žovane (Salernitana), Logan Kosta (Tuluz)

Zambija (1 igrač)

Lamek Banda (Leće)

Mozambik (1 igrač)

Reinildo Mandava (Atletiko Madrid)

Gambija (1 igrač)

Abli Džalou (Mec)

Južna Afrika (bez igrača iz liga Petica)

Namibija (bez igrača iz liga Petica)

Mauritanija (bez igrača iz liga Petica)

Tanzanija (bez igrača iz liga Petica)

AZIJSKI KUP

Ukupno igrača iz liga Petica: 22

Premijer liga: 7

Bundesliga: 6

Liga 1: 6

Serija A: 2

Primera: 1

Japan (10 igrača)

Vataru Endo (Liverpul), Takehiro Tomijasu (Arsenal), Kaoru Mitoma (Brajton), Takefusa Kubo (Sosijedad), Hiroki Ito (Štutgart), Ko Itakura (Borusija Menhengladbah), Ritsu Doan (Frajburg), Takumi Minamino (Monako), Džunja Ito (Rems), Keito Nakamura (Rems)

Južna Koreja (6 igrača)

Hjong Min Son (Totenhem), Hi Čan Hvang (Vulverhempton), Kim Min Džae (Bajern), Džeong Vu Jeong (Štutgart), Li Džae Sung (Mainc), Li Kang In (PSŽ)

Uzbekistan (2 igrača)

Eldor Šomurodov (Kaljari), Abdukodir Husanov (Lans)

Iran (2 igrača)

Saman Godos (Brentford), Sardar Azmun (Roma)

Jordan (1 igrač)

Musa Al Tamari (Monpelje)

Indonezija (1 igrač)

Džastin Hubner (Vulverhempton) * Još bez debija za prvi tim


tagovi

Kup afričkih nacijaAfrički kup nacijaAzijski kupMohamed SalahJirgen KlopĆabi AlonsoViktor OsimenAndre OnanaViktor Bonifejs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara