Stadion Dijego Armando Maradona u Napulju (©Reuters)
Stadion Dijego Armando Maradona u Napulju (©Reuters)

Svi pamtimo Mundijal 1990, da li je konačno vreme za novo veliko takmičenje u Italiji?

Vreme čitanja: 2min | sub. 09.10.21. | 15:38

Azurima su potrebni ulaganja i novi stadioni, zato - kandidatura za domaćina Evropskog prvenstva

Velike finansijske probleme izazvala je pandemija korovanirusa širom sveta, posebno u sportu, a značajan udarac dobila je Italija, koja je među prvim državama zatvorila stadione za gledaoce. Mesecima su tribine bile prazne, ali kada se zdravstvena situacija u zemlji popravila, počeo je i povratak publike.

Prvo 50 odsto dozvoljenog kapaciteta, pa 75, a nadaju se Azuri da će već krajem godine klubovi moći da računaju na maksimalnu posetu.

Izabrane vesti

NEDELJA, 15.00: (2.30) ITALIJA (3.40) BELGIJA (3.35)

Biće to značajan potez da se dopune ispražnjene kase klubova, a predsednik Fudbalskog saveza Italije, Gabrijele Gravina, govoreći za Skaj Sport otkrio je da će se ta organizacija kandidovati za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. godine.

"Pre nekoliko dana stigao je poziv zainteresovanima da se prijave do marta 2022. i mi ćemo to učiniti, nema sumnje. Italiji su potrebna ulaganja, veliki događaj koji će krunisati put koji smo trasirali u ove tri godine. Našoj zemlji nedostaje veliki događaj, predugo smo čekali i vreme je da popuno tu prazninu. Nadam se da vlasti dele isto razmišljanje i da će nas podržati, jer će tako biti moguće modernizovati stadione i izgraditi nove", konkretan je bio Gravina.

Italija je bila jedan od organizatora prethodnog Evropskog prvenstva, tačnije Rim kao jedan od 11 gradova domaćina, ali poslednji veliki fudbalski turnir u ovoj zemlji bilo je Svetsko prvenstvo 1990. godine. Jedno od najzanimljivijih ikad, završeno pobedom Zapadne Nemačke.

Tih godina italijansko prvenstvo nametnulo se kao najjače u Evropi. I dalje je u top pet, međutim, dosta slabijeg kvaliteta nego pre. Uglavnom zbog finansijskih problema klubova i daleko slabije infrastrukture nego u Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, pa i Francuskoj.

Veruje Gravina da bi organizacija Eura to promenila.


tagovi

ItalijaSerija AEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara