Luka Jović, Danilo Pantić i Nikola Milenković
Luka Jović, Danilo Pantić i Nikola Milenković

Svi sastavi za U21 Euro: Ko je najjači?

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.06.19. | 10:35

Da vas čujemo...

Srbija u Grupi B startuje u ponedeljak, 17. juna možda i ključnim megdanom sa Austrijom. Sam turnir počinje dan ranije kada će u čini nam se najjačoj Grupi A Evropskog U21 prvenstva snage odmeriti Poljska i Belgija, odnosno Italija i Španija. Uz Englesku, Nemačku, koja će nam biti protivnik u četvrtak, 20. juna, i Francusku, Italijani i Španci kompletiraju najuži krug favorita za evropsko zlato. Barem ako je sudeći po kvotama MOZZART kladionica. Ali kako fudbal nije prosta matematika da pregledamo još jednom kompletne sastave svih učesnika turnira u Italiji i San Marino, jer verujemo da niste baš imali gde da ih vidite na jednom mestu.

Pa da ne dužimo mnogo.

Izabrane vesti

GRUPA A

BELGIJA
Šampion Evrope – kvota 17,0
Prvi u grupi – kvota 5,50

Selektor Johan Valem nije imao sreće. Standardni reprezentativci Zinho Vanheusden i Landri Dimata doživeli su povrede kolena i neće biti na raspolaganju. Dion Kols na pripreme stiže nakon što se tek oporavio od loma vilice. Prvi put je tu 17-godišnji vunderkind Anderlehta Jari Vershaeren, mada nije bio prisutan tokom celih priprema, jer je imao ispite u školi.

ITALIJA
Šampion Evrope – kvota 8,00
Prvi u grupi – kvota 2,80

Italijani su kao domaćini okupili moćan sastav, pa su u timu Luiđija di Bjađa i Đanluka Mančini, Alesandro Bastoni, Lorenco Pelegrini, Federiko Kjeza, Mojze Ken i Nikolo Zaniolo, sve igrači koji su već igrali za seniorsku selekciju Azura. Nema samo golmana Điđija Donarume i njegovog saigrača iz Milana Davidea Kalabrija, koji je odsutan zbog povrede butine. Tu su i Kutrone, Toneli, Lokateli... Opasan tim.

POLJSKA
Šampion Evrope – kvota 65,0
Prvi u grupi – kvota  15,0

Autsajderi u Grupi A. Bartoš Kapustka, koji je eksplodirao na Euru 2016, pa potom nestao, vraćen je u U21 selekciju, ali je zbog povrede ipak otpao. Prva zvezda je David Kovnacki, napadač Sampdorije koji je sezonu završio na pozajmici u Fortuni, a sa 11 golova bio je najbolji strelac kvalifikacija. Iz Serije A tu su i Bartlomej Dragovski, Šimon Žurkovski i Filip Jagjelo. U ovakvoj grupi i bod bi bio dosta od Poljaka, mada su na U21 nivou iznenađenja sasvim moguća.

ŠPANIJA

Još jedan ozbiljan kandidat za pobedničko postolje predvođen Danijem Sebaljosem, najboljim igračem Evropskog prvenstva 2017. Zato nema drugog Realovog asa Marka Asensija, pa ni Barsinog tandema Karles Alenja – Mark Kukurelja, koji je pao na poslednjem filteru što dovoljno govori o konkurenciji u španskom timu. Sve govore imena Mikela Orjazabala, Pabla Fornalsa, Pedraze, Firpa... Sve igrači čija se vrednost meri desetinama miliona evra.

Prvo kolo, nedelja, 16. jun

18.30, Ređo Amilicija: (3,40) Poljska (3,30) Belgija (2,20)
21.00, Bolonja: (2,85) Italija (3,15) Španija (2,55)

GRUPA B

AUSTRIJA
Šampion Evrope – kvota 65,0
Pobednik grupe – kvota 15

U dva kvalifikaciona meča sa Srbijom uzeli su bod, ali tek pošto su kod kuće poraženi posle golova primljenih u 87. i 91. minutu. Od seniorsko reprezentativaca imaju Kevina Dansa (Augzburg), Filipa Linharta (Frajburg, nekada Real Madrid), Štefana Poša (Hofenhajm), Ksavera Šlagera (Salcburg) i Hanesa Volfa (Salcburg). Fale Valentino Lazaro (Herta), Konrad Lajmer (Lajpcig) i Maksimilijan Veber (Sevilja).

DANSKA
Šampion Evrope – kvota 11
Pobednik grupe – kvota 5,50

Viktor Nelson i Robert Skov (osam golova u kvalifikacijama) bili su u A timu za mečeve sa Irskom u Gruzijom, na Apenine putuje i štoper Sampdorije Joahim Anderson, iako nije sasvim spreman, dok su u jučerašnjem porazu od Hrvatske u Puli najviše prikazali Jakob Brun Larsen iz Borusije Dortmund i Filip Biling iz Hadersfilda.

NEMAČKA
Šampion Evrope – kvota 5,50
Pobednik grupe – kvota 1,45

Izraziti favoriti u grupi, tu su četvorica igrača koji su učestvovali na pohodu na evropsku krunu pre dve godine u Poljskoj: Levin Oztunali, Mahmud Daud, Valdemar Anton i Nadijem Amiri. Golmana Aleksandera Nibela već porede sa Manuelom Nojerom, Džonatan Ta se vratio iz A repezentacija, tu su i braća Egeštajn, Maksimilijan i Johanes. Nema Šalkeovog Sedrika Tojherta, strelca sedam golova u kvalifikacijama. Tamo su Nemci inače bili najefikasnija ekipa.

SRBIJA
Šampion Evrope – kvota 20,0
Pobednik grupe – kvota 6,50

Nema sumnje da će posle transfera vrednog 60.000.000 evra sve oči biti uprte u Luku Jovića, ali nemojmo zaboraviti da su tu i Nikola Milenković, Andrija Živković, Nemanja Radonjić i Saša Lukić. U žestokoj konkurenciji poslednji filter nisu prošli Dušan Vlahović, Petar Mićin, Nemanja Mihajlović, Luka Ilić, pa iz ne sasvim razjašnjenih razloga ni Marko Grujić.

Prvo kolo, ponedeljak, 17. jun

18.30, Trst: (1,80) Srbija (3,45) Austrija (4,80)
21.00, Udine: (1,60) Nemačka (4,00) Danska (5,70)

GRUPA C

HRVATSKA
Šampion Evrope – kvota 25,0
Prvi u grupi – kvota 7,00

Zabrinutost u taboru Nenada Gračana: Dinamov Ivan Šunjić je sa suzama u očima napustio jučerašnju proveru sa Danskom i još se ne zna koliko je teška povreda u pitanju. Ali i bez njega Hrvati imaju solidan tim, mada oni ne igraju pod velikim pritiskom, jer im je uostalom ovo prvo U21 Evropsko prvenstvo posle 15 godina. Ipak, sa Nikolom Vlašićem (CSKA), Alenom Halilovićem (Standard Lijež) i Josipom Brekalom (Volfzburg) nisu tim za potcenjivanje. Duje Ćaleta-Car nije tu: neki kažu zbog obaveza u Marselju, drugi pak da je uplatio letovanje na Maldivima pre no što je saznao da je planiran za Euro?!

ENGLESKA
Šampion Evrope – kvota 5,00
Prvi u grupi – kvota 2,10

Prvi favoriti za zlato, posebno nakon što su Englezi zaređali sa trijumfima na velikim takmičenja u mlađim  uzrasnim kategorijama . Angus Gan, Tami Abraham i Demaraj Grej su ostali tu iz tima koji je pre dve godine stigao do polufinala. Iz Mančester Sitija je tu Fil Foden,  pa dalje Dominik Solanke, Ris Nelson, Džejms Medison, Hamza Čuduri... Nije slučajno što su na vrhu liste favorite, jer ovi momvci davno su naučili kako se igra ozbiljan seniorski fudbal.

FRANCUSKA
Šampion Evrope – kvota 6,50
Prvi u grupi – 2,35

Najbitnija vest iz francuskog tabora – nema kapitena Abdua Dijaloa, pošto će defanzivac Borusije iz Dortmunda morati na operaciju. Ali koliko je u stvari duboka klupa Trikolora najbolje svedoči to što su Valensijin Muktar Dijakabi, Alen Sen Maksimin iz Nice i Marseljov Maksim Lopez mogli samo do spiska rezervista. Na kraju nisu upali, kao ni Žan-Kevin Ogusten. Posrećilo se samo Markusu Tiramu, kojo je upao umesto bolesnog Martina Terijea, najboljeg strelca Francuske u kvalifikacijama. Znamo pride da su na ovom nivou Francuzi uvek fizički dominantni.

RUMUNIJA
Šampion Evrope – 100
Prvi u grupi – 20,0

U ovakvoj grupi ne daju im se nikakve šanse, posebno zato što je vezista Razvan Marin, koji je za 12.500.000 evra prešao u Ajaksa, prioritet dao klubu, a ne U21 selekciji. Ali zato Rumuni kontriraju francuskom Tiramu sinom još jedne fudbalske legende: Janisom Hadžijem. Vitorul njegovog oca Georgea Hadžija ima čak šestoricu predstavnika. Talentovani su uvek bili, ali igrači iz rumunskog prvenstvo teško će moći protiv onih iz Premijer lige i Lige 1.

Prvo kolo, utorak, 18. jun

18.30, San Marino: (3,60) Rumunija (3,20) Hrvatska (2,05)
21.00, Čezena: (2,60) Engleska (3,00) Francuska (2,75)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara