FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Ta luda ruska glava: Završio karijeru spasavajući mačku, ser Aleks ga nije prepoznao, svađao se s Despotovićem

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.12.23. | 13:46

"Zovu li me i nakazom", pita Slucki

Dokazao se Leonid Slucki u prethodnih desetak godina kao jedan od najboljih ruskih trenera. Sa moskovskim CSKA osvojio je tri titule šampiona Rusije i dva kupa, a kasnije dogurao i do mesta selektora. Uvek je bio burnog temperamenta, neobuzdanog duha i sve što je radio može se podsvesti pod izraz "što na um to na drum".

Nije imao posao 52-godišnji stručnjak od novembra 2022. godine i napuštanja Rubina iz Kazanja, a sada će preuzeti Šangaj Šenhua. Klub iz kineske metropole završio je prethodnu sezonu na petoj poziciji, što nije bilo dovoljno da se plasira u Azijsku Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Novi angažman Sluckog privukao je dosta pažnje u Rusiji, a u jednom od intervjua otkrio je zanimljive detalje iz trenerske karijere, poput onog sa utakmice Lige šampiona, kada je vodio CSKA protiv Mančester Junajteda 2009. godine

"Bila je to jedna od mojih prvih utakmica na klupi CSKA. Zamenio sam Huandea Ramosa i odmah sam imao za rivala Mančester Junajted u četvrtom kolu. Samo dve sedmice pre klub je igrao protiv Junajteda u Moksvi, a ser Aleks očigledno nije pratio vesti i nije znao da sam ja došao u međuvremenu. Stajao sam pored klupe, nisam znao engleski pa sam gledao u njega i tako pokušavao da mu dam nagoveštaj da treba da se pozdravimo. On mi nije prilazio, u očima sam mu pročitao zbunjenost, nije znao ko sam", iskren je kao i uvek Slucki.

Nije bilo teme na koju Slucki nije želeo da govori, a čini se da je jedan od primera ljudi koji se lako naljute, a onda brzo pokaju, tako je bilo i slučaju srpskog napadača Đorđa Despotovića.

"Postoje slučajevi kada mnogo ulažete u odnos sa nekim čovekom. Despotović me je mnogo poštovao i smatrao me najboljim trenerom na planeti, a onda se desi trenutak besa i sve to uzmete i pocepate. Izabacio sam ga iz tima (aprila 2022. u Rubinu) i posle vam bude žao. Čovek to jako teško preživi, bilo je bolno.

(6,75) Everton (4,10) Mančester Siti (1,62)

Na konstataciju da su jedni od najpoznatijih ruskih fudbalera s kraja 20. i početka 21. veka Aleksandar Mostovoj (proslavio se u Selti) i Andrej Kančelskis (igrao za Mančester Junajted) govorili svojevremeno da se Slucki teško može nazvati fudbalskim stručnjakom, pošto iza sebe skoro da nije imao igračku karijeru

"Nije tačno da nikada nisam bio igrač. Sa 19 godina pao sam s drveta spasavajući mačku. Povredio sam koleno i nikada posle toga nisam zaigrao. I šta Mostovoj i Kančelskis još kažu. Zovu li me nakazom? Ima fudbalera koji veruju da ako si bio najveći igrač automatski znaš sve o fudbalu i obrnuto. A kad im posle nabrojiš sve primere drugačije varijente oni vas gledaju s nevericom. Trenirao sam fudbal od devete godine, postao trener sa 22, od 34. vodim timove u najjačoj ligi. Eto, možete reći Mostovoju i Kančelskisu da tričavih skoro 20 godina radim u vrhunskom fudbalu", sarkastično će strateg rodom iz Volgograda.

Pun je intersantnih priča Slucki, a između ostalog otkrio je zbog kog poteza u trenerskoj karijeri se najviše kaje.

"Na Evropskom prvenstvu (2016. u Francuskoj) sam stavio u tim zajedno Denisa Glušakova, Pavela Mamajeva i Romana Širokova. Mediji su me kritikovali zbog toga. I da vam kažem, bili su u pravu. To je moja najveć greška u trenerskom životu. Ne znam ni sam kako sam bio tako lud da ne shvatim da ta trojka ne može da postoji zajedno na terenu. Priznajem da s državnim timom nisam bio dobar. Priznajem svu krivicu. Jedino mi je drago što sam, uveo u repzentaciju Golovina, Imao je 20 godina i igrao Evropsko prvenstvo. Da nije tad igrao pitanje da li bi bio onako dobar na Svetskom 2018. i izborio se za veliki ugovor sa Monakom".

Za kraj dotakao se i kako je počela njegova trenerska prekretnica, kada je jeseni 2009. došao u CSKA.

"Otišao sam iz Krila Sovjetova jer nisu plaćali. Mesecima sam od njih imao sam nula rubalja i nula kopejki. Bio je mesec oktobar i bio sam jako umoran. Mislio sam da neću nikog trenirati do kraja sezone, a onda je Huande Ramos dobio otkaz u CSKA i dobio sam poziv. To je jedan od retkih poziva koje nisam mogao da odbijem. Novac nije garancije pobede, ali je njegovo odsustvo garancija beznađa. Nijedna osoba na svetu neće raditi godinama besplatno".


tagovi

Leonid SluckiŠangaj ŠenhuaAleks Ferguson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara