Junaci Di Marcijeve priče: Šon Koneri, Zvezda, Paratiči, Roman, Murinjo i Mesi (©Reuters, ©AFP)
Junaci Di Marcijeve priče: Šon Koneri, Zvezda, Paratiči, Roman, Murinjo i Mesi (©Reuters, ©AFP)

Taj ludi svet transfera: Zvezda “stopirala“ Ibru, Juve podvalio Milanu, Sarija mamili vodkom! Tu su i napadač bez ruke, Šon Koneri i predsednik Tadžikistana

Vreme čitanja: 12min | uto. 13.10.20. | 08:53

I o tome kako su propali transferi Mesija u Čelsi, Kavanija u Juventus, Vidala u Fjorentinu...

Postalo je skoro jednako zanimljivo kao i sama fudbalska utakmica. Navijači tokom prelaznog roka trepere kao da čekaju spasonosni gol, predstavnici klubova nikad nisu nervozniji, pare lete na sve strane, a kad je tako – uvek bude tu i neko spreman da se posluži lukavstvom, da ne kažemo prevarom. A sve to je savršeno opisano u knjizi Đanluke Di Marcija, bez sumnje najvećeg poznavaoca fudbalske pijace među novinarima, koji je brojne anegdote sažeo u delu: “Grand Hotel Kalčomerkato“.

Za one koji o fudbalu ne znaju ama baš ništa, Di Marcio je insajder sa najboljim informacijama o transferima. Inače i sin Đanija Di Marcija, koji je krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka u Seriji A trenirao Napoli i Kataniju. Tako je Đanluka i stekao poznanstva.

Izabrane vesti

Moj posao je da budem na vezi s pravim ljudima“.

Grand Hotel Kalčomerkato“ – jer najviše se poslova obavi po luksuznim hotelima – tako nam daje jedinstven uvid u ludi svet transfera. Pa da krenemo sa jednim koji je nama najbliži, mada nema direktne veze sa ovim podnebljem...

KAKO JE ZBOG ZVEZDE PROPAO TRANSFER IBRAHIMOVIĆA U MILANO

Čuvena koreografija sa sudara Zvezde i Milana u Beogradu (©Starsport)Čuvena koreografija sa sudara Zvezde i Milana u Beogradu (©Starsport)

Beše leto 2006, Juventus je ispao u Seriju B, Zlatan Ibrahimović ipak nije bio toliko očaran Torinom pa da ostaje u drugoj ligi. Milan i Inter, tada na vrhuncu, zaratili su oko Ibrinog potpisa. Problem je međutim bio taj što je Milan morao da bude oprezan, jer je zbog kazne za svoj deo krivice u aferi “Kalčopoli“ morao da krene iz kvalifikacija za Ligu šampiona. A bez plasmana u Ligu šampiona nije bilo ni novca za Ibrahimovića. Pa su tako Rosoneri morali da sačekaju da se plasiraju u grupnu fazu, a na tom putu – Crvena zvezda.

Rutinski je Milan obavio svoje – strašan je to tim bio sa Sedorfom, Kafuom, Maldinijem, Inzagijem, Nestom, Pirlo, Kakom i da ne nabrajamo sve ostale – i kad je to učinio Adrijano Galijani je odmah pozvao čuvenog menadžera Mina Rajolu.

Pobedili smo! Dođi u restoran kod Đanina, Berluskoni će biti tamo. Da završimo sve oko Ibrahimovića“, egzaltiran je bio Galijani.

Nije međutim znao da je Rajola u toku meča Milana i Zvezde već sa Markom Brankom i Pjerom Auziliom slavio Ibrin transfer u Inter i prodaju Obafemija Martinsa Njukaslu. Rekao je Auziliju da ide i pita ga hoće li da mu pravi društvo? Kad ga je zbunjeni direktor Nerazura podsetio da je sve potpisano, kontroverzni Rajola je odgovorio...

Idem samo da im se javim“.

Nikad nije imao problem da drugima napakosti. Mada je Ibrahimović 2011. ipak završio u Milanu.

PERAČ SUDOVA I KARLOS TEVEZ U JUVENTUSU

Sredina marta 2013. godine, Di Marcio šalje poruku sportskom direktoru Juventusa Fabiju Paratičiju.

Dobra klopa u restoranu Babo u Londonu?“.

Paratiči odmah zove, pravi se lud i kaže: “Šta pričaš? Kakav restoran? Kakve gluposti?“.

Sve znam, dragi Fabio. Bio si tamo da razgovaraš sa Tevezom i njegovim menadžerom. Čak je i Konte bio tamo. Ceo restoran ste zatvorili za vas, nemoj da me mažeš“, odgovara Di Marcio.

Paratiči ćuti 20 sekundi...

Nikome ni reči! U Mančester Sitiju ima da se razbesne! I odakle ti to? Piši Anjeliju, šaljem ti njegov mejl. U suprotnom će da pomisli da sam ti ja sve rekao. Kako si ovo saznao?“.

Paratiči naravno nije dobio odgovor, ali se sada saznalo. U tom restoranu je kao perač sudova radio Italijan Đuzepe Laudante. Samo je šef sale smeo da uđe u istu, ali kad se vratio u kuhinju, rekao je Đuzepeu: “Hej, Italijan, znaš da Tevez ide u Juventus?“.

Laudante je poslao mejl Di Marciju, dugo ga je pratio...

VIDALOVA MAJICA S NATPISOM: “S...NJI KOJI NIJE HTEO DA ME DOVEDE“

Arturo Vidal igra tek prvu sezonu u Evropu, u dresu Bajera iz Leverkuzena, ali javila se Fjorentina i sve dogovorila oko transfera teškog 4.500.000 evra. Sportski direktor Pantaleo Korvino zove Vidala i njegovog menadžera Fernanda Feliceviča da doputuju u Italiju, avion sleće u nedelju oko 07.00 ujutru.

U subotu uveče, Viola igra protiv Lacija u večernjem terminu, pobeđuje s 1:0. Čezare Prandeli, tadašnji šef struke, kasno uveče zove Korvina...

Slušaj, Leo. Igrali smo sjajno, odustao sam od 4-3-3 formacije, u 4-2-3-1 sistemu imam balans koji sam tražio. Ne znam, možda nam Vidal ni ne treba“.

Korvino neuspešno zove menadžera, ne vredi, on je u pet ujutru u avionu, u 07.30 je već na pragu direktora. Uz kafu, Pantaleo iskreno kaže Vidalu: “Situacija je takva, ja ću da potpišem ugovor svejedno, ti odlučuješ. Biće nam drago ako dođeš, ali moraš i ti da razumeš okolnosti“.

Vidal se zahvalio na iskrenosti, rekao da je mlad, da želi da igra i nema ništa od posla. Koju godinu kasnije, već je igrao za Juventus i Bajern, Vidal šalje Korvinu majicu sa porukom. “S...nji koji nije hteo da me dovede“. Šalio se naravno.

GATUZO S GAZDOM ANŽIJA I PREDSEDNIKOM TADŽIKISTANA

Đenaro Gatuzo (©Reuters)Đenaro Gatuzo (©Reuters)

Februar 2011, igraju Milan i Totenhem, menadžera Andreu D’Amika zove sekretarica vlasnika Anžija Sulejmana Kerimova. Zove u Moskvu. Ništa ne kažu ljudima iz Milana, privatan boing ih čeka na aerodromu, sveža riba i šampanjac. U Moskvi po njih dolaze tri automobila sa zatamnjenim staklima i rotacionim svetlima, odvoze ih u vilu u centru grada. Tamo su gosti Kerimova.

Hvala vam što ste prihvatili poziv. Sad mi je tu kao gost i predsednik Tadžikistana, ako nemate ništa protiv, i on će sa nama da večera. Ali mogu da ga zamolim da ode ako vam smeta“, obratio im se domaćin.

Predsednik je ostao, a onda je prvi čovek Anžija izvadio iz džepa fotografiju Gatuza kako hvata za vrat Totenhemovog pomoćnog trenera Džoa Džordana.

Ti si jak! Veoma jak! Isijavaš snagu, samopouzdanje. Hoću da to vidim u mom timu. Koliko zarađuješ?“, pitao je.

Kad je Gatuzo rekao 5.000.000 evra godišnje, Kerimov je uzvratio: “Daću ti 10.000.000 i ugovor na pet godina“.

Gatuzo je ostao bez reči. Ali se vratio u Milano da razmisli. Tamo ga je Galijani ubedio da ostane. Nikada nije trčao za parama.

KAKO SE JUVENTUS NALJUTIO NA KAVANIJA

April 2016. godine, Juventus osvaja petu šampionsku titulu u nizu, slavi se do jutra, a već ujutru Fabio Paratiči leti u Pariz bez sna. Ima četvrti i odlučujući sastanak sa Edinsonom Kavanijem. U 10 ujutru je kod njega, tamo ga čeka Kavanijev brat i menadžer Marko Somela. Kavani nije tu, otputovao je u Nicu, pa Monte Karlo na odmor s porodicom. Paratiči se uvredio, prekinuo pregovore i doveo – Gonzala Iguaina iz Napolija.

ABRAMOVIČ ZBOG ZOLE HTEO DA KUPI CEO KALJARI

Đanfranko Zola i Roman Abramović (©Reuters)Đanfranko Zola i Roman Abramović (©Reuters)

Nova era u Čelsiju. Roman Abramovič je tek preuzeo Plavce, navijači čekaju da krenu da liju milioni. Međutim, ruskog oligarha prvo čeka jedno neprijatno iznenađenje: Đanfranko Zola nije objavio ugovor, pošto je rešio da se vrati u Kaljari na rodnoj Sardniji i tamo završi karijeru. Abramovič je besan.

Molim?! Hoćete da mi kažete da ću prvog dana da izgubim najboljeg igrača u istoriji Čelsija?“.

Odmah uzma telefon i zove predsednika Kaljarija Masima Čelina.

Koliko para za Zolu? Hoću da ga uzmem nazad.

Ali tek smo ga doveli, žao mi je, nije na prodaju“, odgovara Čelino.

Dobro, koliko onda za ceo Kaljari?“, pita Abramovič.

Čelino ga je opet odjavio.

ZENITOVA DVA PAKETA VODKE ZA MAURICIJA SARIJA

Maj 2017. održao se prvi sastanak Zenitovih predstavnika oko potencijalnog dolaska Mauricija Sarija za trenera kluba iz Sankt Peterburga, ali dogovora nije bilo. Nekih godinu dana kasnije Aleksander Djukov i Maksim Mitrovanov su u Napulju. Sari je u društvu Napolijevog tehnika Kristijana Đuntolija i njegove desne ruke Ilarija Pompilija, tu je i menadžer Đulio Dini i trenerov zastupnik Alesandro Pelegrini.

Rusi vade “džokera iz rukava“ – dva paketa najbolje vodke! Pričaju o Zenitovoj istoriji, ali Sari se ne obazire. Traži papir, nešto crta, opisuje svoje fudbalske ideje, na kraju ustaje i uz izvinjenje kaže da mora da se pripremi za naredni meč. Nekoliko dana su u Sankt Peterburgu čekali njegov odgovor, na kraju su shvatili da je izabrao Čelsi. Zenit je više nudio.

ADRIJANO GALIJANI POTPISAO IGRAČA UZ ČAŠICU PIĆA... ILI NEŠTO VIŠE

Januar 2012, navijači Milana u čudu: Rosoneri su doveli levog beka Lečea Đamela Mesbu. Otkud on?

Ispostavilo se da je Adrijano Galijani večerao s menadžerom Alesandrom Lučijem, možda su i preterali u “čašici razgovora“, potpredsednik Milana je u jednom trenutku rekao da mu nedostaje rezervni levi bek, sagovornik je odmah reagovao: “Sredim ti da ga uzmeš za džabe“.

Pili su vino, Mesba nije ni znao šta ga čeka, sve su dogovorili bez njegovog znanja, potpisali na parčetu papira, kad se Galijani vratio u klub sportski direktor Arijedo Brajda je pobesneo, nezadovoljan je bio i trener Masimilijano Alegri, ali zna se kakva je hijerarhija na San Siru. Mesba je na kraju plaćen neko kaže 550.000 neko 1.200.000 evra i za godinu dana u Milanu odigrao je 14 utakmica.

Januara 2013. otišao je u Parmu, tada se mislilo u trampi za Kristijana Zakarda, Di Marcio piše da je transfer bio vredan 900.000 evra.

MNOGO NIZAK OVAJ MALI

Robert Levandovski (©Reuters)Robert Levandovski (©Reuters)

Februar 2010. godine, Atalanta igra sa Kjevom, sportskom direktoru Đenove Stefani Kapuzuki prisutni menadžer savetuje da pogleda anonimnog igrača iz poljskog Leha.Tvrdi: odličan je mali. Mada ne može da se seti imena.

Ljova... Pa nešto... Završava se na ski“.

Đenova ipak šalje delegaciju u Poljsku i dopada joj se šta vidi. Fabricio Preciozi, sin predsednika Enrika, nema sumnje, donosi snimke Đan Pjeru Gasperiniju, sada treneru Atalante, ovaj odmah kaže: “Uzimaj“.

U aprilu je Leva u Đenovi, u hotelu je sa timom, čak je prošao i lekarske preglede. Samo se čeka ugovor, čeka u holu hotela dok se zarši sastanak Preciozija i Gasperinija. Dva sata kasnije, Preciozi bez reči prolazi pored Levandovskog i njegovih zastupnika, jedan ga pita o čemu se radi, ovaj odgovara kratko...

Mislio sam da je momak viši“,

Levandovski je pogledao gradski derbi sa Sampdorijom i vratio se u Poljsku. Niko ne zna tačno zbog čega se Đenova povukla.

JUVENTUSU 5.000.000 PREVIŠE ZA HALANDA

Čovek se zove Lodoviko Spinozi, posrednik je i traži klub za Erlinga Halanda. Valter Sabatini je već otišao iz Intera, Roma nije bila zainteresovana, ali Federiko Čerubini, šef Juventusovih omladinskih kategorija, jeste zadovoljan onim što je video na snimcima. Šalje zahtev Moldeu i ide lično da se uveri.

Decembra 2017. Haland se sa Juventusovim kačketom na gavi šeta po Torinu, gleda derbi sa Interom, spreman je da se preseli, isprva će igrati za U23 ekipu, ali mu obećavaju da će na njega motriti i stručni štab najjače selekcije Stare dame. Međutim, Molde je tražio 5.000.000 evra. Juventus je nudio samo 1.800.000 i bonus. Na kraju je transfer propao.

MURINJOV RAZGOVOR SA MESIJEM

Žoze Murinjo i Lionel Mesi (©AFP)Žoze Murinjo i Lionel Mesi (©AFP)

Kristijano Ronaldo je pobesneo iz istog razloga. A i Lionel Mesi je bio ljut kada su mu španske vlasti rekli da je dužan 53.000.000 evra za neisplaćen porez. Ozbiljno je razmišljao da napusti Barselonu, čak izabrao London i razmišljao o saradnji sa – Žozeom Murinjom. Deko je dogovorio razgovor s tadašnjim trenerom Čelsija, preko Fejstajma, trojica menadžera su slušala. Murinjo počinje.

Zdravo Leo, Žoze je. Kako si, fenomenu? Ne možeš da zamisliš koliko sam neprospavanih noći proveo zbog tebe, razmišljajući kako da te sačuvam. Zona? Ti daš gol. Markiranje? Ti uništiš rivala driblinzima. Jednostavno si najbolji“.

Tu međutim sledi neobičan zaokret.

Hoćeš da ti kažem nešto? Ti moraš da ostaneš tamo gde si sada. Ne idi, ostani u Barseloni. Treba da ti dignu spomenik. Tamo pripadaš. Ali... Ako se jednog dana probudiš i shvatiš da ti kafa više nije istog ukusa, da je nebo sivo i da ti se ne sviđa auto, da si tužan dok se vraćaš kod kuće.. Onda otvori vrata novom, srećnijem životu. A ja ću da te čekam iza vrata“.

Mesijevo izraz lica se promenio. Čelsi je bio spreman da plati 250.000.000 evra za obeštećenje. Sesk Fabregas se čuo s Dekom, rekao čak i Murinju da Mesi hoće na Stamford. Ali vest je navodno nekako stigla do Mesijevog oca Horhea. I dok se Čelsi spremao da podnese ponudu, Horhe je zvao sina i ljutito upitao zašto sve saznaje od drugih. Bio je protiv odlaska Barselone.

Mesi se uspaničio: “Ništa ne znam, kunem se“, navodno je rekao. I tu je bio kraj priče.

ŠON KONERI KAO BATLER

Šon Koneri (©AFP)Šon Koneri (©AFP)

Mlađi se ne sećaju, ali pre no što je bio član one čudesne Milanove generacije Đenaro Gatuzo je igrao za Glazgov Rendžerse. Predsednik škotskog kluba Dejvid Mari zove prijatelja, menadžera Andreu D’Amika. Kaže da imaju momka koga trener ne želi. Đenara Gatuza.

D’Amiko brzo reaguje. Dogovor je sledeći. Salernitana kupuje Rina, ako bude igrao dobro, Milan će ga otkupiti sledeće sezone. Potpredsednik Salernitane Mikele Alberti, sekretar Diodato Abanjaro i D’Amiku putuju u Glazgov. Kupi ih luksuzni rols-rojs, idu u vilu, vrata im otvara niko drugi no Oskarom nagrađivani glumas Šon Koneri. Inače Marijev prijatelj. Dog pregovori traju Koneri sve vreme služi goste: “Da li ste za još čaja? Ili biste pre mleka?“. Pa onda... “Volim Italiju, jezeru Garda je kao iz bajke“. “Ko će da osvoji Skudeto?“, pita još po mišljenju mnogih najbolji Džejms Bond. U jednom trenutku sastanku se pridružuje još jedna holivudska zvezda, Ketrin Zita Džons. Snimali su film u Škotskoj.

Italijani su se kući vratili s fotografijama sa poznatim ličnostima. Transfer je umalo propao. Završen je pet minuta pre isteka prelaznog roka.

ROMA I ĐENOVA BEZ POJAČANJA ZBOG – BOŽJE ZAPOVESTI?!

Da, da, desilo se i to. Prvo Romi, koja je 2006. sve dogovorila s Totenhemom oko levog beka iz Južne Koreje Li Jong Feom. U Rim je stigao menadžer Čin Sung Von, večerali su, sutradan stiže igrač. Tako je bar trebalo da bude.

Međutim, u šest ujutru čuju se jezivi zvuci iz hotela, Von je razgovarao sa klijentom i podivljao. Kad su mu doneli vodu da se smiri: “Liju se u snu javio Bog. Rekao mu je da ne ide u Rim. Katastrofa“. Zvanična promocija je otkazana u poslednjem trenutku.

Đenova je bila u sličnoj poziciji 2019. Iz Zvolea je trebalo da stigne defanzivac Kingsli Ejizibue. Avion je kasnio zbog snega, tri puta nije mogao da sleti i na kraju je otišao za Bolonju. Đenovezi su poslali kola po njega, uveče je on konačno tu, o ugovoru se razgovora do pola jedan ujutru, sa zorom se ide na lekarski pregled. Kingsli ga je prošao, ali je u kancelariji zaplakao: “Javio mi se Bog sinoć. Rekao mi je da ovde ne pripadam“.

NAPADAČ BEZ RUKE

Iglija Tarea danas znate kao sportskog direktora Lacija. Ali u svoje vreme on je bio napadač koji je veći deo karijere proveo u Nemačkoj. Međutim, 2001. je po njega stigao sportski direktor Breše Đanluka Nani. Zove predsednika Đina Korionija. Spremio je šalu.

Sve smo potpisali. Uzeo sam i sertifikat za ovu ruku“.

Kakvu ruku? Šta pričaš?“, pita predsednik.

Predsedniče... Lik ima drvenu ruku. Ali ništa ne brinite. Sve je pod kontrolom. Može da igra. Skloni je pre nego što izađe na teren“.

Do đavola! Prevarili su me. Otkaži sve. Ne treba mi igrač s drvenom rukom. Šta će trener da pomisli?“, besno će Korioni.

Žao mi je, predsedniče. Sve je potpisano“.

Kad je Tare stigao u Brešu, Nani mu je rekao da izvuče ruku iz rukava i da je sakrije iza leđa. Rukav da visi. Korioni je šetao oko Tarea, gledao ga par sekundi i onda se nasmejao.

Zaj....te vi mene, a?“.

KAKO JE PARATIČI PREVARIO MILAN... I KARLOSA BAKU

Fabio Paratiči (©AFP)Fabio Paratiči (©AFP)

Juventusov operativac Fabio Paratiči na kafi s Đuzepeom Risom, menadžerom koji u tom trenutku pomaže oko transfera Karlosa Bake iz Milana u Vest Hem. Pita on Paratičija...

Šta misliš o Zazi? Da ga dovedemo u Milano da zameni Baku? Sutra završavamo sve oko njegove selidbe u Englesku“.

Paratiči se pravi lud, pozdravi se, odmah zove Bakinog menadžera Serhija Barilu.

Gde si?

U Madridu“.

Stižem. Nikome nemoj da kažeš. Juventus hoće Baku. Mister ga vidi kao startera, Zaza ide“.

Seda u avion, odlazi u Španiju i pita Barilu.

Koliko Baka zarađuje, 4.000.000 evra? Mi ćemo da mu damo 5.000.000“.

Ali već smo sve dogovorili s Vest Hemom“.

Hajde, bre, batali to. Izabraćeš Vest Hem ispred Juvea?“.

Naravno da neće. Baka hoće u Juve. Problem je što je Paratiči imao drugi plan. Iz Madrida leti u London. Ubeđuje zvaničnike Vest Hema da Baka hoće samo u Juve i daje im Simonea Zazu na pozajmicu vrednu 5.000.000 evra, uz pravo otkupa za 20.000.000 i još 3.000.000 u premijama.

U Juve dovodi Iguaina, za Karlosa Baku nikad više nije ni pitao, samo je Milanu upropastio šansu da zaradi, a kolumbijskom napadaču priliku da ode u Premijer ligu.


tagovi

Letnji prelazni rok 2020Transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara