Džon Obi Mikel i Žoze Murinjo (Reuters)
Džon Obi Mikel i Žoze Murinjo (Reuters)

Tajne Čelsijeve svlačionice: Uplakani Salah, mrzovoljni De Brujne, gladni lenjivac Azar i besni Murinjo

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.02.23. | 11:06

Džon Obi Mikel otkriva kako je to izgledalo

Žoze Murinjo u prvom i drugom mandatu u Čelsiju su bili dve različite priče...

Portugalac je tokom prve trenerske epizode na Stamford Bridžu sve opčinio, imao uspeha, ali u drugom se nije proslavio. Jedna od mrlja iz tog drugog perioda će mu ostati i loša procena tada Čelsijevih mladih igrača Mohameda Salaha, Kevina de Brujnea ili Romelua Lukakua koji su kasnije izrasli u neke od najboljih igrača sveta.

Izabrane vesti

Jedan od svedoka cele Murinjove priče u Čelsiju je bio Džon Obi Mikel, dugogodišnji vezista Plavaca. Nigerijac je pre nekoliko godina završio igračku karijeru i sada je otkrio neke detalje iz Čelsijeve svlačionice.

„Murinjo me je promenio. Rekao mi je da zna da sam u klubu i reprezentaciji igrao na poziciji 'desetke', da sam dobar na lopti, snažan, ali da me ne vidi napred. Njegovo mišljenje je bilo da treba da nasledim Kloda Makelelea koji se polako spremao za odlazak. Murinjo mi je otvoreno tražio da se spremim za ulogu Makeleleovog naslednika“, priča Mikel kako je postao zadnji vezni.

Komentarisao je saigrače iz tog perioda. Ni on nije očekivao da Salah i De Brujne postanu ovo što jesu. Prisetio se kako je Egipćanin bio u nemilosti Murinja.

„Salah je igrao slabo poluvreme protiv Noriča a onda je Murinjo ušao u svlačionicu i imao izliv besa. Baš je bio ljut i svašta mu je rekao. Salah je bio u suzama, a Murinjo ga je ostavio u svlačionici. Bilo bi lakše da mu je samo prišao, rekao mu da igra loše i da mora da ga zameni. Ali ne, on je to uradio uz izlive besa“.

De Brujne je bio drugačiji... 

„Kevin je ćudljiv tip. Na svoju ruku. Često je bio mrzovoljan i neraspoložen. Nikada nisi mogao ništa izvući iz njega. Ali sada kada vidim kako igra... Čista radost! Uživanje ga je gledati“.

Da li su neuspesi u Čelsiju pomogli Salahu i De Brujneu da postanu ovo što jesu?

„Kada se sve sagleda, mislim da jesu. Nešto slično možete reći i za Romelua Lukakua. Otišao je u Inter, uspeo, a onda se vratio i opet nije išlo. Neverovatno mi je kada pogledam u kakve igrače su izrasli Salah i De Brujne. Postali su jači, brži... Ne znam šta im se desilo“.

Otkriva Mikel da je bilo povlašćenih i kod Murinja.

„Svi žele da budu u startnih 11 ali nema mesta za igrače koji tokom nedelje imaju stav ’ne bih da treniram danas’. Jedini koji se izvukao sa tim stavom je bio Eden Azar. Skoro nikada nije voleo da treniura. Bio je najgori. Najveći lenjivac u svetu fudbala kojeg sam video u karijeri. Ali kada dođe vikend, on proigra i bude igrač utakmice. Voleo je mnogo da jede i često je veče pred utakmicu uživao u pudingu. Sve mu je bilo dozvoljeno. Umeo je da ostane za stolom pola sata duže od svih. Čak mislim da je danas mršaviji nego što je tada bio“.

Na kraju, otkriva i ko mu je bio omiljeni trener.

„Za mene je Karlo Ančeloti najbolji trener kojeg sam imao. Način na koji priča sa igračima, njegova smirenost... Nikada nije povisio ton u svlačionici. Ume da prenese poruku na različite načine. Čak i kada ne igraš, znaš da si deo tima. Ostali treneri viču i deru se na igrače. Murinjo je bio potpuno drugačija 'živuljka'... Znali smo šta nas čeka kada na poluvremenu uđe u svlačionicu i ode u toalet, a mi ne igramo dobro... Bojao sam ga se. Ono što je on radio igračima... Ali dobro, to je bio njegov način da prenese poruku“.


tagovi

Žoze MurinjoKarlo AnćelotiDžon Obi MikelMohamed SalahKevin de BrujneEden Azar

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara