Eduard Mendi (©Reuters)
Eduard Mendi (©Reuters)

Tako je to kad imaš golmana

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.11.20. | 18:19

Toliko je dobar utisak ostavio za kratko vreme da se među navijačima pokrenula tema da Čelsi ponovo kupi golmana od Rena kada se Mendi jednog dana bude penzionisao

Nedugo pošto je završen meč u Krasnodaru, pedantni ostrvski analitičari izvukli su podatak da je Eduard Mendi izjednačio rekord Petra Čeha. Postao je prvi golman Čelsija posle legendarnog čuvara sa kacigom koji je četiri od pet utakmica po transferu na Stamford Bridž završio netaknute mreže i uz samo jedan primljen gol.

Posle ubedljivog trijumfa nad Barnlijem proteklog vikenda fudbalska javnost u Velikoj Britaniji pričala je o ulozi Eduarda Mendija. Ne o savršenom početku Hakima Zijeha, koji polako krči put do srca navijača, niti o tome kako se Timo Verner razigrao, već o miru kakav dugo nije postojao na gol liniji, sve do dolaska Eduarda Mendija. Frenk Lampard je tako nešto predosetio, zato je prvi počeo da sipa pohvale na račun nove Čelsijeve “jedinice“.

Izabrane vesti

“Eduard je od svoje prve utakmice u Čelsiju, protiv Totenhema u Liga kupu, pokazao da može da nam donese sigurnost koja nam je bila preko potrebna. Doveli smo ga da bi pojačao konkurenciju na golu, a na igračima je da pokažu svoje kvalitete. A on je od prvog dana pokazao kakav je golman“, rekao je Lampard i nastavio:

“Osećam potrebu da njemu kao pojedincu ukažem pohvale zbog svega što je uradio . Jako sam srećan zbog toga kako je sve počelo. Jako je nezgodno kada dovodite novog igrača u tim, jer onda čekate da vidite kako će se on uklopiti u grupu. Ali, on se uklopio sjajno. Sveprisutan je na treninzima, vredan, radan, želi da bude u stalnoj komunikaciji sa saigračima i tako gradi odnos sa njima. Samo zbog toga mogu da kažem da je Eduard dobro počeo“.

Od momenta kada je Roman Abramovič stigao u Zapadni London 2003. godine, klub je svoje uspehe gradio upravo na temelju snažne odbrane i golmana sa autoritetom. Zato su se posle Čehovog prelaska u Arsenal i kasnijeg odlaska Tiba Kurtoe u Real Madrid Plavci pogubili. Čeha su godine sustigle, za njim i Džona Terija, Branislava Ivanovića, Gerija Kejhila... Jednostavno, klub koji je bio poznat po granitnoj odbrani i kvalitetnom golmanu postao je predmet podsmeha.

Čelsijevoj odbrani je baš zato bio potreban golman kakav je Eduard Mendi. Posle sezone u kojoj se mreža zatresla čak 54 puta samo u Premijer ligi i starta posutog kiksevima na startu takmičarske 2020/21, delovalo je kao nemoguća misija da Čelsijeva odbrana makar delimično popravi sliku tako brzo. Sve se promenilo gotovo zapanjujućom brzinom. Mendi je svojom pojavom na golu okrenuo Čelsijev bedem naopačke. Uneo je mir, dao odbrani karakter, inspirisao je Tijaga Silvu, Kurta Zumu, Bena Čilvela, Risa Džejmsa, Cezara Aspilikuetu, Antonija Ridigera i ostale, pokazao im da ne mora sve da bude tako crno. Svojim samopouzdanjem je ulio poverenje, a to je samo jedna od karakteristika koje nedostaju potpuno zaboravljenom Kepi Arizabalagi. Španac je, primera, radi, primio čak četrnaest golova na poslednjih šest utakmica...

“Radi odličan posao otkako je stigao, kad god je lopta kod njega, mi smo mirni. Uvek je fokusiran i ne dozvoljava da mu lopta prođe. Brzo se navikao na novu sredinu, stalno komuniciramo i tražimo načine kako da dodatno poboljšamo odbranu. Pošto govorim francuski jezik često pričamo o raznim stvarima. Pokazao se kao odličan momak, jako pametna osoba. Jako je lako razgovarati s njim. Izuzetno inteligentan. I što je najvažnije – smiren. Nema problema sa engleskim jezikom, ali mi pričamo na francuskom jer nam je lakše“, izjavio je Kurt Zuma, strelac drugog gola protiv Barnlija.

Svedoci dešavanja na Stamford Bridžu tvrde da se odavno nije osetilo takvo olakšanje među igračima i da im je Mendi izmenio pogled na igru. Odbrambeni igrači više ne moraju da strahuju od toga da bi svaki, iole teži šut mogao da završi u mreži, niti da će doći do greške u komunikaciji, što je takođe znalo da se dešava. Vezisti i napadači nisu u obavezi da se stalno motaju oko svog šesnaesterca kako bi popunjavali rupe u bedemu, već mogu da se fokusiraju na odrađivanje svojih zadataka, što se osetilo i po broju golova koje Čelsi postiže u poslednje vreme.

Toliko je dobar utisak ostavio za kratko vreme da se među navijačima pokrenula tema da Čelsi ponovo kupi golmana od Rena – i Petr Čeh je stigao na Stamford Bridž iz Rena – kada se Mendi jednog dana bude penzionisao. A, upravo Petr Čeh tvrdi da ovo još nije najbolja Mendijeva verzija...

“Ima još mnogo mesta za napredak, ali stalno radi na sebi, veliki je profesionalac i ima želju da bude bolji. Uveren sam da će biti još bolji kako bude vreme prolazilo, ovo još nije onaj najbolji Mendi“, kaže Čeh i dodaje:

“Kada smo se odlučili da kupimo novog golmana želeli smo da svi budemo sigurni da je to – to. Nisam odlučivao samo ja. Klub, a pogotov o Lampard su izrazili svoje želje. Imali smo nekoliko golmana na listi želja i svi su prezentovani Lampardu. Pričali smo zajedno sa skautima, podelili korisne informacije, šta su vrline i mane svakog ponaosob. Na kraju je moje poznavanje Mendijevih kvaliteta dosta pomoglo da se odlučimo za njega“.

Od one intervencije Serhiju Regilonu na debiju, preko svih odbrana protiv Sevilje, do prvoklasnih reakcija na lukave pokušaje Bruna Fernandeša, Markusa Rašforda i Huana Mate... Neće ova serija bez primljenog gola trajati doveka, ali sve izgleda tako dobro kada imaš golmana.



tagovi

Eduard Mendi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara