Marković (©MN Press)
Marković (©MN Press)

Taktičke varijante za derbi: Markec planiran u sredini, iza Rikarda! Na klupi čekaju Natho i Jojić

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.04.22. | 16:34

Zdjelar i Jevtović gotovo izvesni starteri na Marakani

Kad je Nemanja Jović dobio isključujući žuti karton i u nedelju veče ispao iz konkurencije za 167. večiti derbi postalo je jasno da će Partizanov bonus u prvom kolu plej-ofa biti Nikola Terzić. Posledično tome, imajući u vidu da mladi reprezentativac može da dejstvuje samo na poziciji desnog krila, javila se dilema da li će na megdan Crvenoj zvezdi istrčati od prve sekunde i Lazar Marković, a kako se meč odluke bliži početku tako se u „Zemunelu“ pravi prostor da kapiten bude starter.

I to na drugačijoj poziciji od uobičajene. Poslednjih dana trener Aleksandar Stanojević na treninzima je probao i varijantu koja bi podrazumevala selidbu nekadašnjeg člana Benfike i Liverpula u srce manevra, da popularni Markec bude pozicioniran na mestu drugog napadača. To bi značilo da zaigra nekoliko koraka iza najisturenijeg Rikarda Gomeša i u saradnji sa afričkim centarforom pokuša da naudi odbrani superligaškog lidera.

Izabrane vesti

Ovakva ideja ima potporu u proceni da je Lazar Marković u stanju da osvoji veći deo terena s loptom u nogama nego što je slučaj sa Bibarsom Nathom, koji se najčešće tokom sezone ili u prethodnim okršajima sa crveno-belima pojavljivao između dva krila. Namera stručnog štaba Parnog valjka je da prisustvom momka iz „klase 1994“ optereti poslednju liniju domaćina i oslanjanjem na njegovu brzinu pokuša da napravi višak. Ovakav plan uočen je u finišu meča na Banovom brdu, na zatvaranju osnovnog dela prvenstva, kao i na gostovanju Sočiju u okviru kvalifikacija za Ligu konferencije, kao i na nekim mečevima prethodne sezone, poput Šarlroe.

Jedno od obrazloženja iz Humske je da Lazar Marković na ovaj način može da istraje u dva pravca duže nego Bibars Natho, kome na Topčiderskom brdu ne spore znanje, samo ukazuju na krštenicu i smatraju da nije u stanju da počne ovako zahtevan meč. Tim pre što je prethodno gostovanje na stadionu „Rajko Mitić“ okončao posle prvog poluvremena. A sa Markovićem iza Rikarda, te prodornim krilima kakva su Terzić i Menig crno-beli će pokušati da se nametnu brzinom, da tako ostvare prednost, pošto ih jedino pobeda vraća na prvo mesto tabele.

Za ovako ofanzivan pristup potrebni su osigurači. Zato deluje izvesno da će ispred poslednje linije početi Saša Zdjelar i Marko Jevtović, Stanojevićevi specijalci za zaustavljanje napada rivala. Zdjelar jeste podbacio na prethodnom derbiju, ali najbolje utakmice u Partizanovom dresu odigrao je baš protiv Zvezde, napadi ekipe Dejana Stankovića pre mesec i po dana amortizovani su upravo ulaskom Jevtovića i zato oko njih dvojice ne bi smelo da bude dileme. Tim pre što Ljubomir Fejsa još nije spreman da počne utakmicu i stručni štab sigurno neće rizikovati da rekonvalescenta koristi od prvog minuta u meču velike važnosti.

Najveće žrtve eventualnog pomeranja Lazara Markovića na poziciju drugog napadača biće Bibars Natho i Miloš Jojić. Izraelski i srpski vezista bi u toj varijanti počeli meč na klupi, ali kako Aleksandar Stanojević voli da kaže, biće trenutaka kad bi trebalo da se iskoriste. Zavisno od kretanja rezultata, mada najrealnije deluje da dobiju priliku u završnih pola sata. Prvi da pasom u prostor, na svežinu, probije linije Zvezde; drugi da zapreti iz prekida koji mu je tokom cele sezone bio najveće oružje.


tagovi

FK PartizanLazar MarkovićVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara