©AFP
©AFP

Talenat na nivou Zlatne lopte, ali je mozak ostao zarobljen u glavi tinejdžera: Ben Arfa i otkaz koji bi mogao da označi kraj karijere

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.04.22. | 18:31

Iskusni fudbalski majstor napravio skandal posle meča sa Bordoom, zbog čega su mu spakovani koferi u Lilu

Iskreni ljutibelji fudbala iskreno su se obradovali kada su čuli vest da je Hatem Ben Arfa zimus potpisao za Lil, nakon što je ozbiljno poradio na fizičkoj kondiciji. Ali niko tada nije razmišljao, a posebno ne čelnici aktuelnog šampiona Francuske, o tome da je neke stvari, poput nestašnog karaktera, nemoguće promeniti. Svojevremeno deo velike francuske trojke Benzema, Ben Arfa, Nasri, koja je trebalo da pokori fudbal, napravio je ozbiljan skandal u svlačionici Lila posle subotnjeg remija sa Bordoom, gde je verbalno napao šefa struke Žoslana Gurveneka. Zbog toga je prvo suspendovan, a narednih dana će mu izvesno biti uručen i otkaz. To bi najverovatnije značilo i početak kraja ove turbulentne karijere.

Gurvenek, koji imao posebnu želju da Ben Arfa uspe i oživi karijeru u Lilu, nije znao šta ga je snašlo u svlačionici posle Bordoa, poručivši da to nikada nije doživeo u svojoj karijeri. Sa druge strane, Ben Arfa je svoju sudbinu zapečatio porukom na društvenim mrežama, gde je Gurveneka i predsednika kluba Olivijea Letanga nazvao uvrnutim ljudima. Bivši reprezentativac Francuske je navodno kritikovao način na koji je na terenu postavljena ekipa, odbrusivši treneru da oni ne igraju za Gengan, već su tim koji želi da napadne Evropu.

Izabrane vesti

Francuska TV stanica Telefut izvestila je u nedelju ujutru da su se zidovi svlačionice Lila tresli prilikom verbalnog ispada Hatema Ben Arfe, koji je otvoreno dovodio u pitanje odluke trenera. Predstavnici medija došli su do kapitena Žozea Fontea, ali je Portugalac o tome pričao kao o sasvim normalnoj situaciji.

"Da, bilo je malo vruće unutra. Ali to je normalno kada ne dobiješ meč koji si morao. Uvek je teško posle lošeg rezultata, ali svi moramo da preuzmemo odgovornost. Uvek postoji tenbzija jer svi želimo da pobeđujemo", rekao je Fonte.

Navodno, Ben Arfi nije bilo dovoljno to što je igrao sedam puta ovog proleća, posle šest meseci pauze, već je smatrao da mora da bude standardan prvotimac. To je povećavalo nezadovoljstvo prema Gurveneku i očigledno je samo bilo pitanje kada će svlačionica eksplodirati.

Nekadašnji menadžer Hatema Ben Arfe, Frederik Gera, smatra da je njegov bivši klijent najveći izgubljeni talenat 21. veka, odnosno da se Karim Benzema u najranijim danima ugledao na njega, te da je prema fudbalskom daru morao jednog dana da bude osvajač Zlatne lopte.

"Kad sam brinuo o karijeri obojice igrača u kadetskoj konkurenciji, išao sam da ih gledam na treningu. Video sam Karima kako vragolasto posmatra Hatema, kako bi prekopirao to šta radi. Karim je tada tražio o njega da te stvari uradi iznova i iznova. Zahvaljujući Hatemu, Karim je shvatio da je drugi najbolji igrač i da mu talenat neće biti dovoljan. To mu je dalo želju da bude najbolji i uspeo je. Što se tiče Hatema, on nije imao isto mišljenje, smatrao je da će talenat biti dovoljan. Čak i sada kada ga gledamo, on je i dalje ubeđen u to. Siguran sam da bi i nekim psihijatrima eksplodirao mozak sa tako teškim karakterom kao što je Hatemov", rekao je Frederik Gera za Radio Monte Karo.

Stvari su odavno krenule po zlu i bilo je praktično nemoguće promeniti ih.

"Psihološki su stvari bile pogrešno psotavljanje već dugo, od njegovog detinjstva. Svi su mu govorili da je kralj, pričali su mu o njegovim pravima, ali nikada o odgovornosti. Kada sam ga primetio i da mi roditelji veruju, bio sam ubeđen da imam igrača koji će osvojiti Zlatnu loptu. Takav talenat je posedovao, a ostao je veliki gubitak. On je možda i najveži protraćeni talenat u 21. veku. Hatem sada ima 35 godina, ali će ceo život imati svega 17 godina. On je dete".

Nekadašnji defanzivac Lila i Pari Sen Žermena, te bivši Ben Arfin saigrač u Lionu Matje Bodmer pokušao je da odbrani fudbalskoj majstora.

"Hatem ne zna da se pretvara. Smatram da je to ljudski kvalitet, ali neki mogu da ga smatraju kao problemom za ekipu. Kad nešto nije u redu on to otvoreno kaže, ne zadržava to za sebe. Stvari ne idu uvek u pravom smeru i to treneri ili njegovi saigrači ponekad loše shvate. Uvek sve počinje od pozitivne želje, a to je da se pomogne timu", smatra Bodmer.

Ben Arfa je praktično u svakom klubu u kojem je igrao pravio ozbiljne probleme, a slične ispade poput ovog imao je i u Nukaslu, Halu i Pari Sen Žermenu. Svojevremeno, kada je imao problem sa Unajem Emerijem u Parizu, u njegovu zaštitu je stao i Karim Benzema.

"On ima talenat na nivou Lionela Mesija. Ne šalim se. Boli me kada vidim njegovu situaciju u Pari Sen Žermenu", rekao je Benzema.

Ben Arfa je stasao u Lionu, a kasnije igrao za Marselj, Njukasl, Hal, Nicu, Pari Sen Žermen, Ren, Valjadolid, Bordo i konačno Lil.


tagovi

Hatem Ben Arfa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara