Igrači Liverpula besni na sudije Tirnija i Hacidakisa (©Reuters)
Igrači Liverpula besni na sudije Tirnija i Hacidakisa (©Reuters)

Tema dana u Engleskoj: Hoće li FA biti oštra prema sudiji Hacidakisu kao što je bila prema Mitroviću?

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.04.23. | 12:02

Reakcije na potez arbitra Konstantina Hacidakisa koji je laktom udario Endija Robertsona

Igrači svojim ponašanjem, prigovorima, gestikulacijama, pa i faulovima i odnosima prema kolegama iz protivničkog tima, mogu da nateraju sudije da odu do krajnjih granica svog strpljenja. Sposobni su testiraju samokontrolu arbitra u nameri da ostvare što bolji rezultat za svoj tim, ali uprskos tome, ni u jednom slučaju sudija ne bi smeo da reaguje emotivno, a posebno ne fizički.

Uzbudljivo kolo u Premijer ligi minulog vikenda obeleženo je incidentom u derbiju između Arsenala i Liverpula. Posle zvižduka da je poluvreme završeno, svoje nezadovoljstvo zbog vođstva gostiju (2:1) Endi Robertson ispoljio je prema pomoćnom sudiji Konstantinu Hacidakisu.

Izabrane vesti

Linijski sudija nije uspeo da prevaziđe bes i ostane hladnokrvan, odgovorio je na neprofesionalan način, udaranjem laktom u bradu levog beka Liveprula. Dodatno ulje na vatru sipao je Pol Tirni, glavni arbitar meča, pokazivanjem žutog kartona igraču zbog učešća u incidentu i strasti su se rasplamsale.

Prisetimo se, slična situacija viđena je pre mesec dana u utakmici FA kupu, u kojoj je učestvovao i naš reprezentativac Aleksandar Mitrović. Napadač Fulama dobio je direktan crveni karton zbog guranja glavnog sudije i unošenja u lice. Kažnjen je suspenzijom u trajanju osam mečeva, pa se otud nameće pitanje šta će biti sa Hacidakisom i čekaju li i njega sankcije. I hoće li i u ovom slučaju one biti drakonske.

Teško je poverovati da će FA zabraniti Hacidakisu da sudi do kraja sezone, ali je moguće da više neće biti akter Liverpulovih utakmica, što samim tim povlači i da pravdu na mečevima kluba sa Enfilda bar neko vreme neće deliti jedan od najboljih engleskih sudija Pol Tirni.

Robertson je odbio da se izjasni povodom incidenta i to može biti velika greška za Škota. Sa druge strane, linijski sudija moći će da ispriča svoju stranu priče.

Dok to ne učini, engleska fudbalska javnost dala je svoj sud i on glasi - kriv je. Ipak, mišljenja o odgovornosti arbitra poreklom iz Grčke su različita. Ima onih koji veruju da je potezom na Enfildu završio karijeru, dok neki drugi smatraju da će kazna biti blaža od doživotne suspenzije.

Među brojnim poznatim sportskim radnicima sa Ostrva javio se i bivši sudija Premijer lige Mark Helsi.

"Čuo sam da ljudi priželjkuju da se okonča karijera linijskog sudije, ali nisam za to. Ipak, ukoliko se dokaže da je kriv i da je namerno udario laktom Robertsona, moraće da se suoči sa posledicama kao što je i Aleksandar Mitrović".

Bivši napadač Kris Saton takođe očekuje da Hacidakis bude suspendovan za incident koji je počinio.

"Sukob između Endija Robertsona i pomoćnog sudije Hacidakisa bio je sramotan. Poenta je da sudija ne sme da zauzme takav stav i to mora da bude sankcionisano oštrom kaznom. Ne postoji ovde 'ali ili možda'“.

U odbranu sudije stao je čuveni Roj Kin, koji smatra da igrači uopšte ne treba da obraćaju pažnju na arbitre, već da budu potpuno koncentrisani na sebe i svoju igru.

"Mora da obrati pažnju na svoju igru. Znate li šta je on, taj Robertson? Jedna velika beba", istakao je Irac i dodao da je igrač Liverpula prvi uhvatio sudiju.

I poznati arbitar Mark Klatenburg napominje da je igrač Liverpula prvi reagovao neprimereno, ali i naglašava da sudija nije smeo da mu uzvrati.

"Hacidakis je uradio to što je uradio i sada će se tražiti njegova suspenzija, imajući u vidu kaznu za Fulamovog Aleksandra Mitrovića zbog guranja sudije Krisa Kavenoa. Ne mislim da je Hacidakis namerno želeo da zakači Robertsona svojim laktom, ali svakako će biti interesantno videti kako će se Hauard Veb nositi sa ovim problemom. Dobio je novi šef Sudijske komisije neočekivanu glavobolju", slikovit je bio bivši sudija. 

Nekadašnji defanzivci Mika Ričards i Geri Nevil ostali su zapanjeni dešavanjima na Enfildu, konstatujući da nikada nisu videli nešto slično.

"Nikada nisam video da sudija podiže lakat prema igraču. Mislim da će se naći u velikim problemima kada se utakmica završi", izjavio je Nevil još u prenosu derbi meča.


tagovi

Premijer ligaEndi RobertsonLiverpul

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara