©Reuters
©Reuters

Ten Hag započeo žetvu: Junajted slavi prvi trofej posle šest godina (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.02.23. | 19:29

Njukasl pao u finalu Liga Kupa na Vembliju - 2:0

Trofejnoj suši na Old Trafordu došao je kraj. Došao je Erik Ten Hag u Mančester Junajted i doneo prvi trofej u klupske vitrine još od 2017. godine savladavši u finalu Liga kupa Njukasl – 2:0 (2:0).

Holandski stručnjak otvorio je tako eru na Teatru snova onako kako je samo mogao da sanja, osvojanjem trofeja svega osam meseci po dolasku u klub, na identičan način kao što ga je u crvenom delu Mančestera započeo i Žoze Murinjo, s tim da je Posebni pored Liga Kupa te 2017. godine osvojio i Ligu Evrope.

Izabrane vesti

Opet, Murinjo se na Old Trafordu zadržao nepune dve i po godine. S druge strane, utisak je da je za Ten Haga današnja pobeda samo početak dugogodišnje epohe u klubu. Koliko uspešne pokazaće vreme, mada bi holandski stručnjak već do kraja sezone mogao da izjednači, pa i premaši Murinjov učinak, budući da je Junajted i dalje konkurentan u sva četiri takmičenja (Premijer liga, FA kup, Liga Evrope).

Fudbaleri Njukasla pak Vembli napuštaju pognute glave pošto su propustili jedinu priliku da sezonu što je u startu obećavala začine trofejom i ujedno obezbede direktan plasman u Ligu konferencije pa će mesto u nekom od kontinentalnih takmičenjamorati da izbore kroz Premijer ligu.

Da će epilog ponovljenog finala iz FA kupa 1999. godine (poslednjeg u kojem je Njukasl učestvovao, a i tada ga je Junajted dobio 2:0), postalo je jasno u finišu prvog poluvremena. U periodu od svega šest minuta fudbaleri mančesterskog tima su sa dva gola sugerisali rivalu da će i ovog popodneva ostati bez trofeja u domaćem takmičenju na koje čeka još od 1955...

U uvodnih pola sata utakmice jedva da se igralo, samo u tom periodu je zbog oštrih duela Dejvid Kut tri puta morao da prekida igru. Pretilo je da se pretvori u uspavanku koju smo u režiji dva tima videli na Old Trafordu sredinom oktobra, a onda je usledilo petnaestak paklenih minuta. Period u kojem je, ispostaviće se, odlučen pogodak.

Monotoniju je prekinuo Alan Sen Maksiman minijaturom po levom boku. Izbacio je Dioga Dalota iz igre i pucao snažno, ali je David De Hea sprečio sprečio čist pogodak, po ko zna koji put u poslednje vreme ne dozvolivši svom timu da dospe u situaciju da mora da juri rezultat. I već u narednom napadu Junajted je došao do prednosti. Ubačena lopte Luka Šoa iz slobodnog udarca u 33. minutu i trzaj glavom Kazemira kod kojeg ni suspendovani Nik Poup nije mogao ništa, a ne Loris Karijus koji je poslednji zvaničan meč odigrao pre dve godine (gol pogledajte OVDE).

Da mu nedostaju minuti među stativama najbolje se videlo šest minuta kasnije kada je Markus Rašford na dodavanje Vuta Veghorsta šutirao, a nemački golman ni uz pomoć Svena Botmana koji je usporio udarac nije uspeo da spreči još veći minus Njukasla (gol pogledajte OVDE). Lopta je, ruku na srce, malo promenila pravac, ali je utisak da bi, da ima trunku samopouzdanja, Karijus mogao da ukroti udarac nezaustavljivog Rašforda.

Nisu ni fudbaleri Njukasla nemo posmatrali dešavanja na Vembliju, pred odlazak na odmor su preko Dena Burna mogli da prepolove zaostatak, međutim, visoki bedefanzivac gađao glavom pored gola posle odlične kombinacije Migela Almirona i Kirana Tripijera i ubačene lopte desnog beka. Imao je u nadoknadi i Junajted još jednu utakmicu da praktično već do odmora stavi tačku na utakmicu, Vaut Veghorst je bio rešen da odličnu partiju kruniše golom, ali se Karijus donekle iskupio za slabu intervenciju kod drugog primljenog gola.

Drugo poluvreme proteklo je u jalovoj inicijativi ekipe Edija Haua. Posed su imali, pritisak vršili, ali do gola nisu mogli. Najbliži su mu bili sredinom nastavka, Žoelinton je dva puta pretio sa ivice šesnaesterca i naleteo na zid u vidu Rafaela Varana i Lisandra Martineza. Junajted se svesno okrenuo odbrani svog gola, kontre su bile jedino oružje kojim su se Ten Hagovi izabranici služili u finišu. Da bismo ga proglasili razornim nedostajala je "samo" završnica. Imali su i Rašford i Bruno Fernandeš priliku da otklone sve sumnje oko pitanja pobednika, ipak, iz duela sa prvim je Karijus u 74. minutu izašao kao pobednik, drugi je u nadoknadi bio suviše sebičan. Srećom po njega, Njukasl nije imao vremena da ga kazni.

LIGA KUP ENGLESKE, FINALE (VEMBLI)

Nedelja

Mančester junajted - Njukasl 2:0 (2:0)

/Kazemiro 33, Botman 39ag/


tagovi

Mančester JunajtedLiga kup EngleskeNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara