(FOTO: FK Borac)
(FOTO: FK Borac)

Titula Borca posle 10 godina pred skoro 10.000 navijača! Vranješova sezona za pamćenje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.05.21. | 18:48

Banjalučani kolo pre kraja obezbedili šampionsku krunu

Deset godina posle prve i do danas jedine titule šampiona Bosne i Hercegovine, fudbaleri banjalučkog Borca su opet postali prvaci države!

Banjalučani su danas u fudbalskom ambijentu kakav dugo vremena nije viđen na ovim prostorima, savladali Tuzla Siti 2:0 i kolo pre kraja overili titulu šampiona BiH.

Izabrane vesti

Junak pobede ali i cele šampionske priče ove sezone je kapiten i miljenik banjalučke publike Stojan Vranješ. Nekadašnji vezista Vojvodine, Kluža, Legije, Željezničara je u finišu prvenstva nosio Borac na leđima i omogućio preskakanje najvećeg rivala Sarajeva na tabeli. A i danas je otključao vrata pobede i stavio pečat na titulu. Sedmim golom na poslednjih pet utakmica. Kada se lomila šampionska trka, Vranješ je bio nerešiva enigma za rivale Borca i udarna igla Banjalučana.

Koliko je ovo velika stvar za klub i grad najbolje govori i slika sa tribina. Preko 9.000 Banjalučana se našlo na tribinama da podrži svoje miljenike u meču za titulu. Tvrdo jezgro navijača je grmelo, ljubitelji fudbala uživali, a podršku su dali staro i mlado, muško i žensko… Sa stadiona je stigla prelepa slika na koju skoro da smo zaboravili u prethodnih godinu i kusur dana dok smo gledali prazne tribine.


U takvom ambijentu nije bilo druge za Borac osim da pobedom overi titulu. Iako su se gosti iz Tuzle muški i pošteno suprostavili favorizovanom lideru. Bodovi im nisu značili ali su skupo prodali kožu.

Borac je krenuo ofanzivno od samog starta ali su Tuzlaci bili oštri i kompaktni pa nisu dozvolili neke velike šanse domaćinu. Tek posle pola sata igre je počelo ozbiljno da seva pred golom Tuzla Sitija. Posle centaršuta Dejana Melega je glavom tukao Stojan Vranješ ali je golman Fejzić sjajno intervenisao. Ipak, u sledećem napadu je Vranješ bio pobednik, a Fejzić gubitnik…

Ziljkić je odlično centrirao iz kornera, Fejzić promašio loptu, a Vranješ glavom pogodio praznu mrežu. Bio je to njegov 15. gol u sezoni i trenutno je prvi strelac lige. A verovatno će biti izabran i za najboljeg igrača sezone.

Vođstvo na poluvremenu je odagnalo pritisak u redovima domaćeg tima, a još jedan gol na početku drugog poluvremena je rešio sve dileme. Sve je išlo kao podmazano za Borac. U 58. minutu je Ziljkić probio po levom krilu i kao na tacni poslužio grčkog rezervistu Moraitisa kojem nije bilo teško da reši pitanje pobednika.

Borac je u poslednjih pola sata rutinski kontrolisao vođstvo i situaciju na terenu. Bez problema je priveo meč kraju i slavlje moglo da počne. Klub koji je zbog lošeg poslovanja čak dva puta u prethodnih pet godina ispadao u drugu ligu, danas je doživeo najlepši momenat u poslednjih deset godina. Jedini je klub iz Republike Srpske koji je u 20 godina postojanja Premijer lige BiH više od jednom bio šampion države. Po jednu titulu su do sada osvojili Leotar i Modriča. Borac se sa dve titule izjednačio sa Širokim na četvrtom mestu večne liste po trofejima, a daleko ispred Željezničar i Zrinjski sa po šest, odnosno Sarajevo sa pet titula.

Pored prve zvezde Stojana Vranješa, ključnu ulogu u osvajanju Borčeve titule su odigrali još neki fudbaleri koji su u prošlosti igrali za klubove iz Srbije. Na golu je bio standardan bivši Zvezdin golman Bojan Pavlović, a u vezi nekadašnji Zvezdin i Vojvodinin prvotimac Dejan Meleg. Najstandardniji igrač u sezoni je bio bivše Partizanovo krilo Goran Zakarić. Komandant odrbane je bio bivši defanzivac crno-belih Marko Jovanović ali se povredio u finišu sezone. Odlične partije je pružao i levi bek Aleksandar Subić koji u Humskoj nije ostavio traga. Treba istaći i sjajnog novopazarskog driblera Dina Ziljkića, mladog napadača Jova Lukića, iskusnog Hrvata Marka Brtana

Borac je kao šampion obezbedio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona koje kreće kao nepovlašćen od prvog kola.

BOSNA I HERCEGOVINA 1 – 32. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Borac - Tuzla Siti 2:0 (1:0)

Sarajevo - Radnik 3:0 (0:0)

Široki Brijeg - Mladost 1:0 (1:0)

Velež - Sloboda 2:0 (0:0)

Zrinjski - Željezničar 4:2 (2:1)



tagovi

Borac Banja LukaStojan VranješTuzla Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara