Stadion TNS-a (©YouTube)
Stadion TNS-a (©YouTube)

TNS – Klub iz Engleske i šampion Velsa koji je na pragu osvajanja škotskog kupa

Vreme čitanja: 6min | ned. 24.03.24. | 14:18

Doskorašnji svetski rekorder po broju uzastopnih pobeda ove nedelje (17.15) u finalu Čelendž kupa igra protiv Erdrionijansa

Nesvakidašnji slučaj kluba TNS, kluba iz engleskog grada Osvestrija koji dominira prvenstvom Velsa, ove nedelje bi mogao da dobije još jednu bizarnu stranicu. Sveci su na korak do toga da svojoj bogatoj kolekciji trofeja prigrle i jedan iz obližnje Škotske, pošto ih od 17.15 časova čeka finale tamošnjeg Čelendž kupa protiv Erdrionijansa.

Reč je o takmičenju koje organizuje Fudbalski savez Škotske, a po statusu je iza nacionalnog kupa i Liga kupa. U njemu ne učestvuju premijerligaši poput Glazgov Rendžersa i Seltika, već svi timovi iz Čempionšipa (drugog ranga), Lige 1 (trećeg ranga) i Lige dva (červrtog ranga), kao i po četiri četvrtoligaša i petoligaša. Jedanaest od 12 klubova iz Premijer lige Škotske su u Čelendž kupu prijavila svoje timove do 21 godine, a uz to su specijalne pozivnice dobile i četiri ekipe iz inostranstva.

Izabrane vesti

U pitanju su Kliftonvil i Kolerajn iz Severne Irske, te Bala Taun i TNS. Već posle prve runde su Kliftonvil, Kolerajn i Bala Taun eliminisani, jedino su Sveci ostali da se takmiče sa Škotima. Redom su pobeđivali Hibernijan B (3:0), Ist Fajf (2:2, penalima 5:4), Erbrot (4:1) i u polufinalu Falkirk (1:0). Sada za istorijski trofej igraju protiv tima koji je četvrti u Čempionšipu i koji će gotovo izvesno da igra baraž za promociju u elitni rang. Prošle sezone je Erdrionijans ušao iz treće lige u drugu, a sada je na solidnom putu čak i da se domogne Premijer lige.

Ovde ipak nije reč o toj ekipi. TNS je pobrao svu slavu, zato što je došao kao autsajder iz potcenjenog, poluamaterskog prvenstva Velsa i odmah pokazao da može da se ravnopravno takmiči.


17.15: (1,80) TNS (3,80) Erdronijans (3,50)


Pre tri nedelje je TNS postao prvi evropski klub koji je overio titulu u sezoni 2023/2024. Dakle, tu ne računamo na prvenstva koja se igraju tokom kalendarske godine, već na onu većinu koja počinje na leto. Sveci nisu imali nikakvu konkurenciju, osigurali su titulu i pre nego što je plej-of uopšte počeo – posle 28 kola imaju 80 bodova (26 pobeda i dva remija), čak 26 više od najbližeg pratioca Konahs Kvej Nomadsa.

Do pre nekoliko nedelja TNS je bio i svetski rakorder po broju uzastopnih pobeda u svim takmičenjima (27), ali ih je sada prestigao saudijski Al Hilal predvođen Aleksandrom Mitrovićem i Sergejom Milinković-Savićem.

Kako je uopšte Vels dobio jedan, za svoje uslove, moćan fudbalski klub? To je duga priča, projekat koji traje skoro tri decenije i iza kojeg stoji velški biznismen Majk Haris. Međutim, on nije osnivač ovog kluba, njega istorijske knjige pamte od 1959. godine, još dok se takmičio pod imenom Lansantfrajd, po selu na severu Velsa koje je predstavljao.

Lansantfrajd je decenijama bio niželigaš, početkom devedesetih je doživeo uspon i 1993. je ušpao prvi put u elitni rang u Velsu. Posle nekoliko sezona uspeo je čak da se plasira i u Kup pobednika kupova (1996), čime je privukao pažnju pomenutog Majka Harisa, u tom trenutku osnivača kompjuterske kompanije Total Netvork Solušns.

Majk Haris (©YouTube)Majk Haris (©YouTube)

Ponudio je velškom klubu za to vreme ogromnih 250.000 evra za sponzorstvo, ali sa posebnom klauzulom – klub koji je izašao prvi put u Evropu je morao da promeni ime. Prekršten je u Total Netvork Solušns Lansantfrajd, odnosno TNS Lansantfrajd.

Počeo je Haris sve više pažnje da usmerava na fudbal, postao je predsednik velškog kluba krajem 20. veka. Ulagao je sopstveni novac, klub je postao profesionalan, a posle finansijskog kraha Beri Tauna 2003. godine bio je jedini u Velsu kojem je ceo tim imao radne ugovore. Ono Lansantfrajd se izgubilo iz imena 1997. godine, klub je ostao samo Total Netvork Solušns (TNS), čime je postao prvi klub na teritoriji Velike Britanije koji je nosio ime po sponzoru.

Pomenutog leta 2003. Haris je napravio još jedan bitan posao, dogovorio je sa engleskim Osvestri Taunom da se ta dva kluba fuzionišu. Osvestri je blizu Lansantfrajda, samo sa druge strane englesko-velške granice, a Harisova kompanija je baš iz tog grada, pa je zato fuzionisanje bilo logičan potez.

Biznismen je 2005. godine prodao svoju kompaniju Total Netvork Solušns britanskom Telekomu, posle čega se potpuno posvetio fudbalskom klubu. Njegov klub je tog leta igrao čuvenu utakmicu sa Liverpulom u kvalifikacijama za Ligu šampiona (Crveni su morali da krenu od 1. kola kvalifikacija iako su osvojili elitno takmičenje, zato što u prvenstvu nisu bili među četiri najbolja tima), dva puta je izgubio časno, sa po 3:0.

Fudbaleri TNS-a (©Reuters)Fudbaleri TNS-a (©Reuters)

Pošto je Haris prodao kompaniju, njegov klub je ostao zvanično bez sponzora i više nije imao pravo da nosi ime kojim se proslavio. Zato, došlo je do potpune reorganizacije. Klupske prostorije su se preselile u Osvestri, a osmišljeno mu je i novo ime – Nju Sejnts (novi sveci). Na engleskom jeziku „The New Saints“, što je omogućilo da se zadrži akronim TNS.

Pod Harisovom palicom Sveci su osvojili ukupno 16 titula. Od poslednjih 12 šampionata osvojili su 10, samo ih je 2020. i 2021. na kratko sa trona srušio Konahs Kvej.

Ovako brzo osvajanje trofeja je iznenadilo i samog Harisa, koji je u datom trenutku bio u Južnoj Africi. Nije zbog toga bio na proslavi titule.

Nije bilo planirano da ovako rano osvojimo trofej. Morate da ga osvojite ako želite da igrate u Ligi šampiona, a to nam je bila najveća motivacija. Svake godine imamo cilj da napravimo nešto više nego prethodne“, poručio je Haris.

Iako je TNS evidentno prerastao domaće prvenstvo, u klubu ne razmišljaju da poput Kardifa, Svonsija ili Reksama čiji je vlasnik Rajan Rejnolds pređe da igra pod palicom Fudbalske asocijacije Engleske. Haris smatra da mu tako nešto nije neophodno za napredak.

Iluzija da je engleski fudbal nedodirljiv možda i nije u potpunosti tačna. Nemamo nikakve ambicije da uđemo u englesku fudbalsku piramidu. Naš posao, klub i istorija su vezani za Vels. Znamo da nas čeka težak posao da bismo bili konkurentni u UEFA takmičenjima. Biće teško, ali nije nemoguće. Ljudi kažu da bismo morali da pobeđujemo timove iz Litvanije i Gibraltara, ali svi ti klubovi ulažu više novca u igrače nego mi“.

Trofeji TNS-a (©YouTube)Trofeji TNS-a (©YouTube)

Prvak Velsa uglavnom formira ekipu od „otpadaka“ iz engleskih klubova, onih igrača koji ne prođu seču po prelaasku iz omladinskog u seniorski fudbal. Tako su prošlog leta došli Bred Jang iz Aston Vile, Danijel Vilijams iz Svonsija, Džered Herlok iz Blekberna, Luk Brenan iz Vigana, Ris Tompson iz Šruzberija… Primera radi, Jang nije uspeo da ubedi Unaja Emerija da može da igra za premijerligaša, ali je zato za velški fudbal preozbiljan fudbaler. Na 22 utakmice u prvenstvu je postigao 22 gola, uz tri asistencije. U Čelendž kupu je bio strelac tri gola na četiri meča, u Kupu Velsa i Liga kupu Velsa je dao još po jedan pogodak. Fantastična sezona za 21-godišnjeg napadača.

TNS tokom sezone ima troškove od oko 2.300.000 evra, što je novac koji se najlakše zarađuje kroz takmičenja UEFA. Nikada nije uspeo da proda igrača za neko ozbiljnije obeštećenje, jer dolazi iz preslabe lige.

Ovaj klub je prvu titulu osvojio na ulaganju od 50.000 evra. Sada za sezonu obrnemo oko 2.300.000 evra, u kombinaciji sponzora, nagrada i drugih stvari koje nam pomažu da redovno isplaćujemo plate. Dovde smo došli tako što svaki evro koji smo zaradili smo odmah uložili nazad u klub, bilo u stadion ili trenažne programe. Zbog toga smo postali najkvalitetnija fudbalska akademija u Velsu, redovno proizvodimo igrače za prvi tim“, objasnio je Haris.

Navijači TNS-a na prvenstvenoj utakmici (©YouTube)Navijači TNS-a na prvenstvenoj utakmici (©YouTube)

Možda i najveći problem TNS-a u ovom momentu je nedostatak konkurencije u domaćem prvenstvu, odnosno manjak jakih utakmica. FS Velsa je najavio da će u narednom periodu da uloži 7.000.000 evra u klupski fudbal, što je Harisa obradovalo.

Očekivao bih da svaki klub može sebi da priušti 12 ili 13 igrača koji će se svakog dana od ponedeljka do petka pojaviti na treninzima ujutru i popodne. Ako budemo imali više kluibova koji normalnu funkcionišu, fudbal u Velsu će napredovati“.

Nova, 16. titula je već proslavljena, a sada na red dolazi Čelendž kup Škotske. Posle toga TNS-u predstoji i borba u Kupu Velsa, u kojem je dogurao do polufinala. I onda, na leto, nove kvalifikacije za Ligu šampiona i novi pokušaj da se stigne do neke od UEFA liga.

ČELENDŽ KUP ŠKOTSKE – FINALE

Nedelja

17.15: (1,80) TNS (3,80) Erdronijans (3,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

FA kup ŠkotskeTNSVels 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara