Hviča Kavarchelija (Reuters)
Hviča Kavarchelija (Reuters)

To nije čudo, to je Kvaradonin Napoli! Ajaks pregažen još jednom (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.10.22. | 20:47

Napolitanci u osmini finala, Ajaks na rubu eliminacije

Činjenica je da nikada nijedna generacija Napolija nije vezala devet pobeda. Do ove sada. Činjenica je i da je ovaj Napoli sa 16 golova postao najefikasnija italijanska ekipa u prva četiri kola Lige šampiona i da je srušio rekord Lipijevog Juventusa (14 golova) iz 1995. godine. Činjenica je i da je ovaj Napoli postao prvi tim u istoriji evropskog fudbala koji je Ajaksu dao 10 golova u dve utakmice. Činjenica je i da je Napoli dva kola pre kraja prošao grupu i pridružio se Realu, Brižu i Mančester Sitiju u osmini finala.

I sve te brojke ne mogu verno da dočaraju koliko moćan fudbal igra ovaj Napoli. Večerašnjih 4:2 protiv Ajaksa na Maradoni samo na prvi pogled deluju tesno. Na terenu je to bilo lagano i sa pola muke.

Izabrane vesti

A činjenica je i da u ovom Napoliju igra igrač koji je probudio duh Dijega Maradone pod Vezuvom kao nikad niko pre njega. Svaka čast Kavaniju, Insinjeu, Hamšiku, Laveciju, Iguainu i ostalim asovima koji su dizali Napolitance na noge prethodnih godina, ali ovo što radi čupavi i krakati Gruzin spuštenih štucni, nije viđeno od njegovog veličanstva El Pibea.

Naravno, tim je uvek glavni i pohvale za ovu sjajnu seriju Napolija idu i na račun trenera Spaletija, saigrača Zjelinskog, Lozana, Raspadorija, Kima, Zamba Angize… Ali Hviča Kvarachelija je glavni arhitekta čudesnih devet uzastopnih pobeda sa brutalnom gol-razlikom 29:8! Gruzin je i večeras dodao po gol i asistenciju. Čovek ima po sedam golova i sedam asistencija u 13 mečeva Lige šampiona i Serije A?! A dodajte i da je ove godine u slabašnoj reprezentaciji Gruzije upisao pet golova i tri asistencije na šest mečeva!

Pre sedam dana su Hviča i drugari protutnjali Amsterdamom i naneli Ajaksu jedan od najtežih poraza u slavnoj istoriji, a i večeras su ga pregazili kao plitak potok.

Čaki Lozano je već u četvrtom minutu načeo Ajaks posle sjajne akcije sa Zjelinskim koji je povukao loptu, odigrao dupli pas sa Meksikancem i poslao mu loptu koju je Lozano glavom prebacio preko Pasvera.

A onda je Kvarachelija počeo da se igra fudbala. Prolazio je po trojicu gostujućih fudbalera, dizao publiku na noge i u 16. minutu posle još jednog sjajnog prodora namestio gol Raspadoriju. Mladi Italijan se pokazuje kao sjajno pojačanje, savršeno obavlja ulogu centarfora i pogodio je i u trećoj utakmici Lige šampiona što je pre njega od Italijana uspelo samo Del Pjeru i Ravaneliju.

Posle 2:0 u 16. minutu, Holanđanima je u glavi verovatno bilo samo kako da izbegnu novu bruku. Morali su ragbi potezima da ruše Kvaracheliju koji im je gurao loptu kroz noge.

Tračak nade se ukazao Ajaksu na početku drugog poluvremena kada je Klasen pogodio i smanjio zaostatak ali nada je kratko trajala… Umesto Raspadorija je ušao oporavljeni Osimen i počeo da maltretira odbranu Ajaksa. Kada je Timber igrao rukom, Osimen je mogao da uzme penal i da pogodi kako bi povratio izgubljeno golgetersko samopouzdanje posle dugačke pauze.

Ali ne!

Umesto toga je gurnuo loptu u ruke Kvaracheliji i praktično ga naterao da šutira. A Kvaradona je pogodio…

Dobio je kasnije i Ajaks penal posle gluposti Žezusa, iskoristio ga ali je Osimen na za nesebičnost nagrađen golom u fnišu za konačnih 4:2 i Napoli u osmini finala. Ajaks je na rubu eliminacije ukoliko Rendžersi večeras ne savladaju Liverpul…


LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

Sreda

GRUPA A

Napoli - Ajaks 4:2 (2:0)

/Lozano 4, Raspadori 16, Kvarachelija 62 penal, Osimen 90 - Klasen 49, Bergvajn 83 penal/

21.00: (8,00) Glazgov Rendžers (5,30) Liverpul (1,40)



tagovi

Hviča KvarachelijaĐakomo Raspadori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara