(Reuters)
(Reuters)

To nije derbi, to je ludnica! Liverpul dobio šamarčinu na Old Trafordu u 120. minutu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.03.24. | 19:16

I ispao iz FA kupa iako je u u drugi produžetak ušao sa prednošću 3:2. Na kraju je bilo 4:3 za Crvene Đavole zahvaljujući golu Amada Dijaloa

Šta se to, zaboga, dogodilo večeras na Old Trafordu u četvrtfinalu FA kupa? Ma i ko je gledao utakmicu od početka do kraja, nije mu baš najjasnije kroz na kakvom se rolerkosteru dešavanja vozio dva sata. Tragičari su postajali heroji, heroji tragičari, a Mančester Junajted je u 120. minutu servirao Liverpulu kontra napad od kojeg bride obrazi - 4:3. Šamarčinu je dobio Liverpul u poslednjim sekundama utakmice, šamarčinu zbog koje je sa lica Jirgena Klopa nestao onaj šeretski osmeh, uvek prisutan kada pobeđuje, a zamenio ga bes ranjenog risa.

Kada je pred kraj prvog poluvremena u nepuna tri minuta okrenuo Crvene Đavole (2:1), kada je preživeo gol Antonija u 87. minutu (koji je najavio produžetke), kada je ostao na nogama i nakon zicera Markusa Rašforda u poslednjim sekundama pred produžetke i kada je, konačno, Harvi Eliot pred kraj prvog produžetka pogodio za 3:2, delovao je da Liverpul juriša na sve trofeje ove sezone. Onaj Liga kupa, već je spakovao u klupske vitrine, uz činjenicu da je favorit za osvajanje Lige Evrope, da pretenduje na pehar u Premijer ligi, te da ga je večeras manje od desetak minuta delilo od polufinala najstarijeg fudbalskog takmičenja na planeti. Ali čuda su se dešavala na Teatru snova.

Izabrane vesti

Rašford za čije su se razapinjanje britanski tabloidi već oštrili je, nakon upropašćenog zicera u poslednjem od četiri minuta nadoknade, realizovao onaj iz 112. minuta i podigao Crvene Đavole iz relativno grogiranog stanja. A onda je, kada su svi već pomislili da će jedanaesterci odlučiti poslednjeg polufinalistu FA kupa, Harvi Eliot pogrešio i prodao loptu tamo gde ona ne sme da se izgubi. Jurnuli su Alehandro Garnačo i Amad Dijalo ka golu Kvivena Kelehera, a momak iz Obale Slonovače, da čitava priča dobije dodatne obrise ludila, prvim golom za Junajted posle tri godine, razgalio Old Traford.

Igrači Junajteda od kojih se to nikako nije očekivao oblačili su herojski plašt. Jer da ne beše Antonija kojeg je Erik Ten Hag dvadesetak minuta pre kraja poslao na teren, i njegovog, tek drugog gola ove sezone (oba u FA kupu) iz 87. minuta, ne bi bilo ni produžetaka i Liverpul bi slavio plasman u polufinale. Ali veštačko disanje velikanu su davali momci etiketirani kao promašaji. Antoni plaćen 95.000.000 evra i Dijalo koji je kao tinejdžer sitgao iz Atalante za preko 20.000.000 evra. Ako ni zbog čega drugog, pokrili su deo sume uložene u njih pomogavši Junajtedu da čak 11. put u istoriji eliminiše arhineprijatelja iz FA kupa.

Bilo bi nepošteno iz herojskog društva amnestirati Skota Mektominija, momka koji jedva stojeći na nogama, sa potrošenim zalihama energije uspeo da glavom iz šesnaesterca izbaci loptu koju je nekoliko trenutaka kasnije u gol Liverpula spakovao Dijalo za 4:3. Nešto ranije škotski vezista namestio je pogodak Rašfordu, a od njega je i počela goleada na Teatru snova.

Mučio se Liverpul, predvođen Mohamedom Salahom od starta, tokom većeg dela prvog poluvremena, zaostajao već od 10. minuta kada je Mektominiju deveti put ove sezone proradio golgeterski instinkt i mogao da napravi ozbiljan problem gostima u 35. minutu kada je čigra Kobi Mejno počela da se migolji kroz odbrambene linije Liverpula. Moglo je da se završi drugim golom Mektominija i ogromnim kapitalom koji Klopovi puleni ne bi baš lako sustigli, a desila se odbrana Kvivena Kelegera kao najava šta će dalje uslediti.

U narednih desetak minuta, preciznije, pred sam kraj prvog dela igre, dva pogotka Liverpula i zabezeknuti Old Traford koji je još jednom prisustvovao teroru Mohameda Salaha. Nadovezao se u nadoknadi vremena Faraon na gol Aleksisa Makalistera iz 44. minuta i postao prvi čovek u istoriji koji je pet puta uzastopno pogađao protiv Junajteda na Old Trafordu. Kao i obično, pronašao je Egipćanin zavukavši prste u džepove, ključeve Old Traforda, ali ga je petanestak minuta pre kraja Klop izveo iz igre. Potez na mestu imajući u vidu da je Egipćanin nedavno bio povređen, te da nije stoprocentno spreman.

A bez Salaha na terenu Liverpul je izgubio jednog od dvojice lidera (Van Dajk igrao svih 120 minuta), a to se do kraja utakmice i te kako osećalo. Kako je Egipćanin izašao uprskao je Liverpul kontru pet na dva (pogledajte OVDE) za potencijalnih 3:1, a desetak minuta kasnije kaznio ga je Antoni. Već u narednom napadu stativa je sprečila odgovor Redsa i slučajan gol Harvija Eliota, a do poslednjih sekundi osnovnog dela utakmice Junajted sabio Klopov tim u njegovu trećinu želeći treći, pobedonosni gol.

Doživljavao je Junajted poslednjih godina teška maltretiranja na Old Trafordu od Liverpula, lupao mu je najveći rival packe u Premijer ligi maja i oktobra 2021. sa onih 5:0 i 4:2, a pre tačno godinu dana, sa 7:0 na Enfildu priredio mu je nezapamćenu sramotu. Nije Junajted uzvratio tako surovim maltretiranjem, ali možda je baš zbog tesne završnice, ludih preokreta i činjenice da se igra na eliminaciju, ovako slađe.

Likovaće Mančester - bar jedan trofej manje za Jirgena Klopa u oproštajnoj sezoni.

FA KUP – ČETVRTFINALE

Subota

Vulverhempton - Koventri 2:3 (0:1)

/Ait Nuri 83, Bueno 88 - Sims 53, 90+7, Rajt 90+10/

Mančester Siti - Njukasl 2:0 (2:0)

/Silva 13, 31/

Nedelja

Čelsi - Lester 4:2 (2:0)

/Kukurelja 13, Palmer 45+1, Čukvuemeka 90+2, Madueke 90+8 - Disasi 51ag, Mavididi 63/

Mančester Junajted - Liverpul 4:3 (2:2, 1:2)

/Mektomini 10, Antoni 87, Rašford 112, Dijalo 121 - Makalister 44, Salah 45+2, Eliot 105/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Mančester JunajtedLiverpulMohamed Salah

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara