Fudbaleri Arsenala (©Reuters)
Fudbaleri Arsenala (©Reuters)

Tobdžije bez prava na grešku u gradskom derbiju, Čelsi gura Lamparda ka ivici ambisa

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.05.22. | 13:07

Danas na programu tri duela 35. kola Premijer lige

Završnica Premijer lige ostavila nam je mnogo nerazjašnjenih pitanja, od toga ko će na šampionsko postolje, preko učesnika Lige šampiona, do imena klubova koji će u maju da se presele u Čempionšip. Čelsi je na putu da se pridruži Mančester Sitiju i Liverpulu u elitnom takmičenju, a za četvrtu kartu bori se nekoliko timova. Jedan bi mogao da otpadne u 35. kolu, kada Vest Hem bude ugostio Arsenal (nedelja, 17.30).

Delovalo je da Čekićari imaju kapacitet da pomrse račune timovima iz velike šestorke i domognu se mesta u elitnom takmičenju, ali su posustali. Samo bod u poslednja tri kola prilično ih je udaljio od cilja, pa u predstojećem londonskom derbiju imaju imperativ pobede. Ukoliko je ne ostvare, moraće da se zadovolje Ligom Evrope ili čak Ligom konferencije, poraz će ih i matematički isključiti iz trke za četvrto mesto.

Izabrane vesti

Problem je i što su se prilično istrošili sredinom sedmice protiv Ajntrahta iz Frankfurta u polufinalu Lige Evrope. Izgubili su pred svojim navijačima od Filipa Kostića i drugova (1:2), revanš ih čeka naredne sedmice, pa će Dejvid Mojes morati dobro da razmisli kada bude određivao priporitete. Odbrana je značajno oslabljena, Kreg Doson odrađuje suspenziju, povrede muče Isu Diopa i Anđela Ogbonu. Kurt Zuma je jedini štoper kojeg Škot ima na raspolaganju, pa će mu u zadnjoj liniji društvo praviti bekovi Ben Džonson i Aron Kresvel.

Arsenal je sa druge strane serijom poraza ozbiljno ugrozio šanse da se posle višegodišnjeg posta vrati u društvo najboljih timova Starog kontinenta, ali su se stvari okrenule kada su konkurenti počeli da posrću. To je četa Mikela Artete iskoristila, stisnula zube i sa dve velike pobede protiv Čelsija i Mančester junajteda stala na pol poziciju. Ima stvari u svojim rukama, ali Totenhem joj diše za vratom i nema pravo na kiks.

Zbog činjenice da je pobeda moranje, španski stručnjak će na teren izvesno poslati najjaču postavu. Jedina promena u odnosu na prethodni meč mogla bi da bude na desnom boku u odbrani, pošto se Japanac Takehiro Tomijasu oporavio od povrede i spreman je da upiše prvi start od januara. Mohamed Elneni je odigrao sjajno protiv Čelsija i Mančester junajteda, pa je prilično jasno da će ponovo biti na terenu od prvog minuta.

Tradicija je na strani Tobdžija, koje ne znaju za poraz od Vest Hema već pet utakmica. Čekićari su poslednji put bili bolji u januaru 2019. godine i to im je jedini trijumf nad Arsenalom u poslednjih 13 duela. Gosti sa severa prestonice nose ulogu favorita s pravom, ali oba tima su umela da iznenade ove sezone, kako prijatno, tako i neprijatno.

Frenk Lampard i Dele Ali (©Reuters)Frenk Lampard i Dele Ali (©Reuters)

Nešto ranije na teren će fudbaleri Čelsija i Evertona. Plavcu su odavno ispali iz šampionske trke i sada u teškom rasporedu, posle gostovanja Mančester Junajtedu, grčevito brane poziciju koja vodi u elitu i naredne jeseni, dok Everton smiraj takmičarske 2021/22 čeka u zoni davljenika.

Na Gudison Parku teško da su mogli da zamisle težu poziciju od one u kojoj se sada nalazi ekipa kojom diriguje živa legenda Čelsija Frenk Lampard, a verovatno niko uoči početka sezone nije mogao da veruje da će se do ove pozicije zaista doći uprkos nekim kriznim situacijama prethodnih godina. Na šest utakmica do kraja Karamele imaju dva boda manje od Barnlija i teške rivale pred sobom, a prvi je tim koji na Gudisonu nije slavio već pet godina! Tačnije, na četiri prethodna gostovanja tri puta je poražen uz samo jedan postignut gol.

Ekipa Tomasa Tuhela je posle teškog poraza od Arsenala na Stamford Bridžu (2:4) uspela da dobije drugi londonski derbi protiv Vest Hema (1:0), a posle Mančester Junajteda u obavezi je da dobije Everton jer ima dosta „nagaznih mina“ u vidu Vulverhemptona i Lidsa, pre finala FA kupa sa Liverpulom 14. maja.

Everton je vezao tri dobre utakmice na svom terenu i uzeo sedam od devet bodova protiv Njukasla, Mančester junajteda i Lestera sa kojim je igrao nerešeno. Karamelama su dobri rezultati kod kuće ostali jedina šansa za opstanak, dok je Čelsi, interesantno, mnogo bolji u gostima nego na Stamford Bridžu. Pogotovo jer odbrana igra mnogo kompaktnije i čvršće, zbog čega Plavci imaju čak devet uzastopnih trijumfa van svoje kuće.

Lampard neće moći da računa na Donija van de Beka, Andrea Gomeša i Bena Godfrija, ali se u tim vraćaju Dominik Kalvert Luin i Jeri Mina. Sa druge strane za Plavce izvesno neće nastupiti Mateo Kovačić, Kalum Hadson Odoi i Ben Čilvel, a pod znakom pitanja je zbog stomačnih problema i Andreas Kristensen.

PREMIJER LIGA – 35. KOLO

Subota

Njukasl - Liverpul 0:1 (0:1)

/Keita 19/

Aston Vila - Norič 2:0 (1:0)

/Votkins 41, Ings 90+3/

Sautempton - Kristal Palas 1:2 (1:0)

/Romeu 9 - Eze 60, Zaha 90+2/

Votford - Barnli 1:2 (1:0)

/Tarkovski 8ag - Kork 83, Braunhil 86/

Vulverhempton - Brajton 0:3 (0:2)

/Mak Alister 42pen, Trosar 70, Bisuma 86/

Lids - Mančester Siti 0:4 (0:1)

/Rodri 13, Ake 54, Žezus 78, Fernandinjo 90+3/

Nedelja

15.00: (5,10) Everton (3,60) Čelsi (1,80)

15.00: (1,42) Totenhem (4,50) Lester (7,75)

17.30: (4,80) Vest Hem (3,70) Arsenal (1,83)

Ponedeljak

21.00: (1,75) Mančester junajted (3,70) Brentford (5,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalČelsiVest HemEvertonFrenk LampardMikel ArtetaTomas TuhelDejvid Mojes

Obaveštavaj me

Arsenal
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara