Nuno Espirito Santo (Reuters)
Nuno Espirito Santo (Reuters)

Totenhem od sjaja do očaja - hoće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.09.21. | 14:33

Pevci su tek druga ekipa u istoriji Premijer lige koja je posle tri vezane pobede na startu sezone, spojila tri poraza... Pritom su na samom začelju engleske elite u mnogim bitnim statističkim kategorijama

Posle prva tri kola do sjaja, a u naredna tri do očaja. Tako trenutno izgleda sezona Totenhema u Premijer ligi. Euforija je rasla iz runde u rundu, iako igra nije bila ubedljiva, niti blistava - prvo skalpiranjem šampiona Mančester sitija na premijeri, potom i Vulverhemptona, odnosno Votforda. Sparsi su držali čelo tabele i prvi put u klupskoj istoriji otvorili prvenstvo sa tri pobede bez primljenog gola. A onda - slobodan pad.

"Hoće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta", čuvena je replika iz filma Balkanski špijun. U Totenhemovom slučaju, hoće sreća da vas pogleda jednom, možda i dva puta, ali ne u nedogled. Ako ne uspevate da nadigrate rivale na terenu, serije pobeda predstavljaće statističku grešku.

Izabrane vesti

Brojke ne lažu kad kažu da su Pevci na samom začelju Premijer lige u nekoliko izuzetno značajnih kategorija. Reč je o najbezopasnijem timu engleske elite koji beleži tek 9,2 udaraca ka golu rivala po utakmici. Driži fenjer i po broju prilika iz otvorene igre, samo 5,4, dok su njegovi fudbaleri najlenji u prvenstvu jer prosečno pretrče 99,9 kilometara za 90 minuta. Pritom samo jedan tim dozvoljava više udaraca ka svom golu od Totenhema koji se 18 puta u toku utakmice suočava sa takvim situacijama.

U prve tri utakmice četa Nuna Espirita Santa jeste pobeđivala Siti, Vulvehempton i Votford, ali su ga i Građani i Vukovi dobrano nadigrali. Na Etihadu je domaćin 18 puta šutirao ka golu Iga Lorisa, dok su Vulvsi to činili u 25 navrata. Od šest prvenstvenih mečeva do sada, Totenhem je bio, i to samo za nijansu, bolji samo od Votforda, a potom pretrpeo poniženje od Kristal Palasa (3:0), a onda ubedljivo izgubio naredna dva londonska derbija. Nemoć se manifestovala protiv Čelsija na Vajt Hart Lejnu (0:3), odnosno protiv Arsenala na Emirejtsu (3:1).

Totenhem je tako postao tek drugi klub u istoriji Premijer ligi koji je posle tri vezane pobede na startu sezone, spojio tri poraza. To se dogodilo Evertonu davne takmičarske 1993/94, a Karamele su prvenstvo završile na 17. poziciji. Pritom, Sparsi su prvi put od 2003. godine primili bar tri gola u tri vezane premijerligaške utakmice.

Pred londonskim timom je period od mesec dana u koji staje šest utakmica. U maltene svakoj od njih, a tu su slovenačka Mura, Aston Vila, Njukasl, Vitese, Vest Hem i Barnli imaće epitet favorita, uz logičnu napomenu da su dueli sa Vilom, Njukaslom i Vest Hemom prvenstvenog karaktera. Dakle, ukoliko Totenhem nastavi da beleži neuspehe, prosipa bodove, odnosno da deluje bespomoćno na terenu mogao bi Nuno Espirito Santo da postane prvi trener Premijer lige koji će dobiti otkaz ove sezone. Već sada je u najužoj konkurenciji onih kojima se trese klupa.

Ako se u bližoj budućnosti dogodi otkaz, Portugalac će se obreti u društvu onih koji su smenjeni nedugo nakon što su dobili priznanje za trenera meseca. Najupečatljivija imena svojevremeno je iznedrio Roman Abramovič odlukama da smeni Karla Anćelotija, Klaudija Ranijerija, Avrama Granta.


tagovi

TotenhemNuno Espirito Santo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara