Navijači Trabzona (©Reuters)
Navijači Trabzona (©Reuters)

Trabzon - Bazel se igra, ali navijačima je zabranjeno da navijaju

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.02.23. | 10:29

Prvi susret baraža za osminu finala Lige konferencije (četvrtak, 18.45) u senci zemljotresa koji je pogodio jug Turske

Iako je zbog razornog zemljotresa u Turskoj proglašeno sedam dana žalosti, tokom kojih ne bi trebalo da se odigra nijedan sportski događaj, to neće važiti za međunarodne utakmice. U sredu se igrala u ovoj zemlji odbojkaška Liga šampiona, a ovog četvrtka od 18.45 časova odigraće se i prvi fudbalski meč od kako je prirodna katastrofa pogodila Malu Aziju, u okviru baraža za osminu finala Lige konferencije sastaće se Trabzon i Bazel.

Izuzetno važan duel dva ambiciozna tima, ali usled tragedije atmosfera uoči njega je znatno negativnija. Bilo je veliko pitanje hoće li lokalna vlast uopšte dozvoliti da se igra, na kraju je aktuelni prvak zemlje dobio zeleno svetlo, ali uz određene smernice. Možda i najčudnija od njih, navijačima će biti zabranjeno da navijaju!

Izabrane vesti

Kako je saopštio Trabzon, gledaocima je dozvoljeno da uđu na tribine i pruže podršku klubu za koji navijaju tako što će obući njegov dres ili neku drugu odeću u bojama kluba. Međutim, samo pevanje i navijanje na tribinama je zabranjeno, kako bi se odala počast žrvama zemljotresa.

Pored toga, klub će organizovati i akciju pomoći. Sam prihod od prodatih ulaznica će ići klubu (580 dinara za tribine iza golova, između 1.000 i 1.500 za bočne tribine), ali će zato biti izložene kutije u kojima će gledaoci moći da doniraju svoj novac za one kojima je pomoć najpotrebnija.

18.45: (1,85) Trabzon (3,70) Bazel (4,60)

Trabzon je otvorio vrata svog hotela, ugostivši tako više od 3.000 građana koji su ostali bez krova nad glavom, a uz to je donirao i oko 500 kamiona osnovne pomoći za taj region. Sam grad Trabzon, koji se nalazi na severu zemlje, na obali Crnog mora, nije pogođen zemljotresom.

Fudbal je u ovom trenutku na drugom mestu. Naše misli su uz žrve pogođene razarajućim zemljotresom“, poručili su iz gostujućeg tima Bazela.

Što se tiče sporta, Trabzonu je Liga konferencije utešno takmičenje. Kao što već verovatno i znate, letos je prvak Turske učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a posle eliminacije od Kopenhagena završio je u Ligi Evrope, u grupi sa Crvenom zvezdom, Ferencvarošom i Monakom. Zauzeo je treće mesto, za tri poena je bio bolji od beogradskih crveno-belih, pa se preselio u Ligu konferencije.

Pre prekida šampionata Turske izgubio je od lidera Galatasaraja (2:1), pa je pao na šestu poziciju. Za prvoplasiranim sada zaostaje ogromnih 16 bodova i već je sada jasno da neće uspeti da odbrani tron. Do kraja prvenstva će se boriti za plasman u Ligu konferencije, gde zagarantovano mesto imaju samo drugoplasirani i trećeplasirani.

Naravno, ukoliko bi Trabzon osvojio najmlađe takmičenje UEFA, onda bi obezbedio direktno plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sledeću sezonu. To je nešto čemu se potajno nada i Bazel, koji je očajan ove sezone u Superligi Švajcarske. Posle 20 kola je tek šesti (od 10 timova), sa samo pet poena ispred poslednjeplasiranog Vintertura, koji je u zoni ispadanja!

Bazelova pobeda za vikend nad Sionom (3:1), prva je ligaška u 2023. godini. Pre toga je izgubio od Grashopersa i Lucerna, a remizirao protiv Sankt Galena. U Ligi konferencije je Bazel bio u najslabijoj, H grupi, gde je zauzeo drugo mesto iza Slovana iz Bratislave, a ispred jermenskog Pjunika i litvanskog Žalgirisa. Plasman u baraž je obezbedio tek u poslednjem kolu, pobedom nad Pjunikom u Jerevanu sa 2:1. Na tom meču je vezista Dan Ndoje dobio crveni karton, tako da on neće imati pravo nastupa protiv Trabzona.

Švajcarci i Turci su se već sastajali u takmičenjima UEFA 2019. godine, kada su se našli u istoj grupi u Ligi Evrope. Tada su u Trabzonu odigrali 2:2, potom je Bazel kod kuće slavio sa 2:0 i tim trijumfom zauzeo prvo mesto na tabeli. Oluja sa Crnog mora je tada bila poslednja, bod protiv Bazela bio je jedini koji je osvojila, uz po dva poraza od Hetafea i Krasnodara. Tri sezone kasnije, stvari su se značajno promenile… Bez obzira na to u kojim okolnostima se igra, Trabzon je ovog četvrtka veliki favorit.

LIGA KONFERENCIJE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.45: (1,90) Bode/Glimt (3,70) Leh (4,30)

18.45: (2,50) Braga (3,45) Fjorentina (2,95)

18.45: (2,20) Karabag Agdam (3,40) Gent (3,60)

18.45: (1,85) Trabzon (3,70) Bazel (4,60)

21.00: (2,15) AEK Larnaka (3,45) Dnjepar 1 (3,70)

21.00: (1,33) Lacio (5,40) Kluž (11,0)

21.00: (2,40) Ludogorec (3,30) Anderleht (3,25)

21.00: (3,25) Šerif (3,20) Partizan (2,45)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

TrabzonBazelLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara