Dejvid Mojes i Tomas Tuhel (©Reuters)
Dejvid Mojes i Tomas Tuhel (©Reuters)

Tradicionalni londonski derbi: Tuhelove namere sa Lukakuom jasne, Mojes bi da oraspoloži navijače

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.12.21. | 10:36

Čelsi juri šestu uzastopnu pobedu na gostovanjima, Vest Hem "pere" obraz posle zvižduka protiv Brajtona

Fudbaleri Čelsija nisu se proslavili na gostovanju Votfordu u sredu, ali su i pored loše igre ostvarili pobedu što samo ukazuje da ova ekipa ima usađen šampionski gen. Pred tradicionalni londonski derbi sa Vest Hemom (TV Sportklub, 13.30) Plavcima neće biti dovoljno samo ono što su pokazali na Vikaridž Roudu, ali ako opet pokažu mentalitet pobednika teško da će tri boda izmaći. S druge strane Vest Hem posle zvižduka nezadovoljnih pristalica zbog remija sa Brajtonom (1:1) ima obavezu da odigra bolje kako bi okajao grehe ali to neće biti nimalo lako jer na megdan stiže ekipa koja juri šestu uzastopnu recku na gostovanjima u svim takmičenjima.

Ostrvska štampa najavljuje povratak Romelua Lukakua u startnu postavu posle definitivnog oporavka od povrede skočnog zgloba. Snažni Belgijanac je ulazio dvaput kao izmena, a Tomas Tuhel je u najavi utakmice kroz redove najavio da će ga baciti u vatru protiv gradskog rivala čime je pokazao jasnu nameru da na Olimpijskom stadionu pokupi ceo plen.

Izabrane vesti

13.30: (4,80) Vest Hem (3,60) Čelsi (1,85)

Lukakuov povratak u startnih jedanaest dovešće do određenih pomeranja u timu, pre svega Kaija Haverca koji će delovati nešto povučenije u odnosu na prethodne utakmice, ali se očekuje da će Nemac zajedno sa Mejsonom Mauntom biti glavna podrška svojoj “devetki“. To takođe znači da se Hakim Zijeh vraća na klupu uprkos tome što je bio jedna od važnih karika u pomenutom trijumfu nad Votfordom.

Dobra vest za Čelsi su povratak Žoržinja i Risa Džejmsa u postavu, dok u istoj i dalje neće biti Nogla Kantea i otkrovenja Treva Čalobe kome tek treba da se utvrdi težina povrede. Žoržinjo će zauzeti svoju standardnu poziciju na sredini terena, samo ostaje da se vidi da li će mu partner biti Mate Kovačić čija vrednost sve više raste ili Ruben Loftus Čik koji se stidljivo probija kroz opasnu konkurenciju. Džejms želi da nastavi svoj niz učestvovanja u golovima kraj desne aut linije, dok će Andreas Kristensen najverovatnije da zameni Čalobu u srcu odbrane kraj Tijaga Silve i Antonija Ridigera.

U Vest Hemu postoje dva problema. Prvi je Majkl Antonio, drugi Aron Kresvel. Najbolji strelac Čekićara se i dalje vodi kao “neizvestan“ za derbi sa Čelsijem zbog povrede kolena, mada se očekuje da povede napad uprkos bolovima. Kresvel gotovo sigurno neće igrati zbog problema sa leđima koji su ga od terena odvojili i protiv Brajtona. Zbog toga će levi defanzivni bok Vest Hema biti ogoljen jer Ben Džonson nije uspeo da donese željeni balans u odbrani. Kresvel se jeste vratio treninzima, ali Mojes je i sam priznao da praktično do momenta prijave startnih postava neće znati hoće li iskusnog beka imati na raspolaganju ili ne.

Dejvid Mojes i Tomas Tuhel (©Reuters)Dejvid Mojes i Tomas Tuhel (©Reuters)

Vest Hemova forma je u padu od završetka reprezentativne pauze. Ako ne računamo rutinsku pobedu na gostovanju Rapidu u Beču, Vest Hem je u domaćem šampionatu osvojio samo jedan od mogućih devet bodova u prethodne tri utakmice. Poraz od Mančester Sitija nije neočekivan, ali zato od Vulvsa u neku ruku jeste, dok je kasni remi sa Brajtonom – Nil Mopej doneo izjednačenje u 89. minutu – probudio nezadovoljstvo među navijačima što je dovelo do uvreda i zvižduka sa tribina. Zato bi eventualna pobeda smirila strasti i uvela klub u mirnije vode pred vezana gostovanja Barnliju i Arsenalu, dok bi poraz ozbiljno ugrozio Vest Hemovu poziciju u krugu kandidata za Ligu šampiona.

Čelsi je pod pritiskom Liverpula i Mančester Sitija koji su vezali tri, odnosno četiri ligaške pobede, pa su nerešeni ishodi sa Barnlijem i Mančester junajtedom istopili solidnu bodovnu prednost. Ipak, Čelsi je jedan od najstabilnijih gostujućih sastava i ove sezone samo su Juventus (1:0) i Liverpul sa igračem više (1:1) uspeli da izvuku bodove. Plavci u prethodnih pet gostovanja u svim takmičenjima imaju samo jedan primljen gol i to baš od Votforda, dvaput su slavili sa po 1:0, dok su u isto toliko navrata beležili trijumfe sa po 3:0. Više od tri gola padalo je u tri od pet utakmica u pomenutom nizu. Opet, Vest Hem ne zna za poraz na svom terenu već dva meseca, a u to vreme nadigrani su Totenhem i Liverpul u Premijer ligi, a eliminisan je i Mančester Siti iz Liga kupa.

Neće biti lako ni Čekićarima, ni Plavcima, ali se baš zato očekuje zanimljiv meč, potencijalno sa bar tri gola...

PREMIJER LIGA – 15. kolo

Subota:

13.30: (4,80) Vest Hem (3,60) Čelsi (1,85)

16.00: (2,30) Njukasl (3,40) Barnli (3,35)

16.00: (2,55) Sautempton (3,10) Brajton (3,20)

16.00: (7,25) Vulverhempton (4,50) Liverpul (1,50)

18.30: (16,0) Votford (7,75) Mančester Siti (1,20)

Nedelja:

15.00: (1,92) Lids (3,60) Brentford (4,40)

15.00: (1,65) Mančester junajted (3,90) Kristal Palas (6,00)

15.00: (1,40) Totenhem (4,80) Norič (9,50)

17.30: (2,50) Aston Vila (3,35) Lester (3,05)

Ponedeljak:

21.00: (3,60) Everton (3,35) Arsenal (2,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Tomas TuhelDejvid MojesRomelu LukakuMajkl AntonioČelsiVest Hem

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara