Omladinci Crvene zvezde (©FK Crvena zvezda)
Omladinci Crvene zvezde (©FK Crvena zvezda)

Tragičan rulet na "krovu": Zvezdina deca nakon penala ostala bez evropskog proleća

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.11.22. | 20:13

Nesrećna eliminacija izabranika Zorana Rendulića iz omladinske Lige šampiona

Prava fudbalska nesreća i tragična završnica meča na krovu Tržnog centra stadion. Omladinci Crvene zvezde ostali su bez evropskog proleća, pošto su u uzbudljivoj fudbalskoj predstavi eliminisani od šampiona Holandije AZ Alkmara nakon izvođenja jedanaesteraca – 1:1 (0:0), penalima 3:4.

Izabranici Zorana Rendulića su se u uzbudljivoj završnici izborili da o plasmanu u plej-of omladinske Lige šampiona odlučuju na „ruletu“. Gosti su vodili golom Ernsta Pokua od 77. minuts, a onda je Jovan Miladinović u 84. minutu na sjajan način odbranio jedanaesterac Meksa Merdinka i vratio domaće u život. Utakmicu je na jedanaestrce odveo kapiten Stefan Leković sjajnim golom u 87. minutu utakmice.

Izabrane vesti

Penal serija je krenula idealno za crveno-bele, pošto je kapiten AZ Alkmara Vuter Ges pogodio prečku, ali se potom sve okrenulo protiv domaćih igrača, što je na kraju završeno promašajem Jovana Mijatovića u petoj seriji.

Crveno-beli su se odlično nosili sa vršnjacima holandskog tima, u najmanju ruku su bili ravnopravan protivnik odličnom sastavu Jana Sjerksme, a u dobrom delu utakmice i bolji tim na terenu. Gosti su krunisali bolji period svoje igre u drugom poluvremenu, ali se domaćima u samoj završnici vratilo za veliku borbenost. Nažalost, ne i kada je u potanju konačan epilog ovog dvomeča.

Odlučno su izabranici Zorana Rendulića ušli u utakmicu, a prvi ozbiljniji presing na protivničkoj polovini u osmom minutu doneo je i prva uzbuđenja. Ispred kaznenog prostora su dobro iskombinovali Zvezdini prvotimci Jovan Mijatović i Nikola Stanković, a ovaj drugi je snažno opalio levicio sa 18-19 metara udaljenosti. Međutim, lopta je otišla malo preko prečke. Mogla je Crvena zvezda konkretnije da iskoristi te trenutke, pošto je samo nekoliko minuta kasnije i Stefan Miladinović bio u opasnom prodoru, ali je taj pokušaj osujećen u poslednjem trenutku od strane gostiujućih defanzivaca.

Ipak, da ne sme da dođe do nikakvog pada koncetracije u domaćoj odbrani, te da su gosti uvek spremni da krenu u opasan kontranapad bilo je jasno u 16. minutu utajnucem kada je brzonogi Džejden Adai pobegao Borisu Matiću, potom uposlio Ernesta Pokua, ali je ovaj po pritskom Nemanje Vidojevića poslao loptu pravo u dobro postavljenog Jovana Miladinovića.

Nova velika opasnost pred golom gostiju bilo je u 19. minutu, kada je Miladinović dobro izveo prekid sa leve strane, na pravkom mestu pronašao kapitena Stefana Lekovića, ali ovaj nije baš najbolje zahvatio loptu glavom. Moglo je i moralo da bude mnogo opasnije po Ovusu Odura. Prekidu je prethodila još jedna zapažena angažovanost Jovana MIjatovića, koji je ponovo ukrao loptu gostujućim vezistima i izborio slobodan udarac za svoj tim.

Zvezda je defanzivno vrlo dobro stajala, ali su gosti svaki trenutak nepažnje pokušavali da kazne. Tako su u 26. minutu umalo došli do vođstva, kada se posle dobre kombinacije u izglednoj situaciji u srcu kaznenog prostora domaćih našao Fedi de Jong. Snažno je šutirala Alkmarova desetka, ali je odlično reagovao supertalentovani Jovan Miladonović i blistavo intervenisao.

Situacija na terenu se naglo promenila posle te situacije, pa su se gosti osokolili i sve opasnije pretili preko svojih brzih napadača, a pre svega Adaija, koji je stvarao probleme levoj strani Zvezdine odbrane.

Rendulićev tim je ponovo prodisao u završnici prvog poluvremna. Pa su dva uzastopna prekida u opasnim zonama pred protivničkim šesnaestercom iznudili Stefan Miladinović i Jovan Mijatović. Ipak, nedostajalo je malo sreće u završnicama, pa su se gosti odbranili.

Na pravi zicer se čekalo do 45. minuta utakmice. Jovan Mijatović je ponovo odradio veliki posao na levom krilu, iz drugog plana je probio Jovan Stojsavljević, koji je kvalitetno centrirao na vrh peterca, gde je loptu zahvatio Nikola Stanković. Šut iz prve je uspeo da ukroti Ovusu Oduro, a potom je Luis Šuten otklonio svaku opasnost pred svojih golom, pa se na odmor otišlo mirnih mreža.

Početak drugog poluvremena je doneo još otvoreniju igru, a poslebno igrača AZ Alkmara koji kao da su želeli da izbegnu neizvesnu završnicu na Voždovcu. Ipak, jedan njihov opasan nalet, koji pokrenuo brzonogi poku, a pokušao da završi Adai, u poslednjem trenutku je osujetio Luka Lečić.

Zvezda je odgovorila iz prekida u 56. minutu. Dobro je centrirao Miladinović, a loptu glavom zahvatio Mijatović. Ipak, nije bilo prevelike opasnosti po gol Holanđana.

Odbrana domaćina je prvi put popustila u defanzivnom prekidu u 64. minutu, kada je posle kornera lopta stigla na drugu stranu kaznenog prostora, gde je volej hvatao De Jong, ali nije uspeo da pogodi okvir gola. Rendulić je svežinu na krilu pokušao da dobije Uvođenjem Ignjata Brajića umesto Luke Stojisavljevića, dok je sa druge strane Jan Sjerksma u samom špicu napada potpuno inferiornog Dala zamenio sa Meksom Merdinkom.

Rendulić je u poslednjih 20 minuta utakmice, izvođenjem Alekseja Vukičevića, odnosno uvođenjem napadača Stefana Radujka napravio i promene u sistemu igre, pa se tako Nikola Stanković vratio u defanzivni deo veznog reda, dok Mijatović dobio saigrača u samom špicu napada. To je oslikalo i Zvezdine namere da krenu ofanzivnije u napad, ali ubrzo usledio šok na krovu Tržnog centra stadion. U 77. minut je olako Zvezdina odbrana dopustila da po desnom boku probije Danijel Bekers, na vrhu u srcu kaznenog prostora je sam ostao Ernest Poku, koji je imao dovoljno prostora da matira nemoćnog Miladinovića.

Poslednji Rendulićev adut bio je David Ivić, koji je odmah nakon gola zamenio Stefana Miladinovića, ali je već u 82. minutu sve moglo da bude rešeno kada se u kontranapadu našao Adai, ali ga je nekako zaustavio Vidojević. AZ Alkmar je imao „meč loptu“ u 84. minutu, kada je Lečić skrivo penal nad Merdinkom, ali je zablistao Jovan Miladinović koji je pročitao gostujućeg špica i sjajnom paradom odbranio udarac sa kreča.

A onda smo na „krovu“ bili svedoci spektakularne završnice meča. Kapiten Leković je u 87. minutu pokazao sa kakvim raskošnim tehničkim mogućnostima raspolaže. Primio je loptu na grudi, a onda iz okreta šutirao, kroz noge dvojici protivničkih igrača, a lopta se od stative odbila u mrežu nemoćnog Ovusu Odura. Za eksploziju dobro popunjenih tribina na Voždvocu i veliku dozu samopouzdanja domaćih igrača. Isplatila se Rendulićeva odluka da krene na sve ili ništa, Zvezda je napala sa velikim brojem igrača, a onda je Leković majstorskim potezom doneo izjednačenje. Mogao je Leković u nadoknadi da donese veliki preokret domaćem timu, odlično je skočio posle centaršuta Brajića, ali je njegov udarac otišao preko prečke. Zvezda je u poslednjim sekundama igrala sa igračem više, zbog isključenja Tviska, ali to nije imalo uticaja na konačan ishod.

Penal serija krenula samo onako kako se moglo poželeti za ekipu Zorana Rendulića, pošto je Vuter Ges pogodio preču, ali je nažalost sa druge strane Ovusu Oduro odbranio udrac Nemanje Vidojevića. Potom se ušlo u igru živca, redom su pogađali Kersens, Ivić, De Jong, Stanković, Bukers i Radujko. U petoj seriji noga nije ponovo zadrhtala Meksu Merdinku, dok je preko prečke gađao Mijatović, pa je usledilo veliko slavlje igrača AZ Alkmara.


tagovi

Zoran RendulićOmladinska Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara