Najveća pojačanja premijerligaša (AFP)
Najveća pojačanja premijerligaša (AFP)

TRANSFERI - ENGLESKA: Čelsi obarao rekorde, Arsenal kameleon, Everton potpisao ispadanje

Vreme čitanja: 35min | čet. 02.02.23. | 08:36

Bornmut i Sautempton pokazali ambiciju, Totenhem ispunio želje Konteu, ali pitanje je da li će i to biti dovoljno za Ligu šampiona

U proteklih mesec dana na Ostrvu odigrao se jedan od najpompeznijih zimskih prelaznih rokova u istoriji fudbala. Tome je u najvećoj meri doprinela megalomanija Čelsija koji je u januaru vukao nezapamćene poteze na fudbalskoj pijaci. Uz podršku ostalih, ne baš svih 19 klubova jer se mučeni Everton brukao ne uspevši da angažuje niti jedno pojačanje, premijerligaši su zaključno sa 31. januarom strovalili nezapamćenih 829.000.000 evra na pojačanja.

Uz šlagvort da Džek Griliš više nije najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji Premijer lige, pripremili smo vam retrospektivu svih realizovanih zimskih transfera u engleskoj eliti, ali i onih koji se nisu dogodili.

Izabrane vesti

ČELSI

Mislili ste da je ono što su letos priredili preterivanje? Dobro ste se prevarili. Baš kao što ste se prevarili ukoliko ste mislili da će se Tod Boli zaustaviti na onom haotičnom letnjem prelaznom roku. Još tada je Čelsi bio vrlo blizu da obori Barselonin rekord po količini novca (380.100.000) potrošenog na pojačanja u jednoj sezoni (dakle, u dva prelazna roka), a u januaru ne samo da ga je premašio, već se dobrano učvrstio na vrhu liste potrošača, toliko da će ga vrlo verovatno bilo ko u dogledno vreme prestići. Osim ukoliko sam ne “popravi“ učinak, što ne bismo smeli da otpišemo u potpunosti.

 Kada podvučemo crtu, Čelsi je ove sezone potrošio 611.490.000 evra! Samo u januaru 329.500.000 na osmoricu fudbalera. I opet, ekipa koju je Boli skockao odaje utisak kao da joj je potrebna još koja stotina miliona ulaganja. Kako bilo, među pojačanjima ima raznih profila igrača, od onih za budućnost do onih koji bi od starta trebalo da uskoče u prvi tim i pomognu londonskom klubu da makar delimično opravda uložen novac i plasira se u neko od evropskih takmičenja. Među takvima su Benoa Badijašil, Mihajlo Mudrik i Enco Fernandez, zvanično najskuplje pojačanje u istoriji ostrvskog fudbala (121.000.000 evra).

Ono što je zanimljivo, nijedan od njih se nije pominjao uoči početka prelaznog roka. Konkretno u veznom redu, Plavci su neko vreme na oku držali Deklana Rajsa i Džuda Belingema (pokušali i sa Edsonom Alvarezom letos), ali kako nijedan ni drugi nisu bili dostupni u januaru, na njih je trebalo čekati do leta. Engolo Kante više van terena nego na njemu, Žoržinjo, Mateo Kovačić i posebno Mejson Maunt u padu forme - Čelsi je pojačanja poželeo odmah! I stoga pogled ekspresno usmerio ka Fernandezu, Argentincu koji je sa sedam odličnih utakmica na Mundijalu pomutio razum Boliju, toliko da je ovaj po svaku cenu, do poslednjeg minuta prelaznog roka radio na njegovom angažmanu. Kada je reč o krilnim pozicijama, meta je letos bio Rafael Leao. Mihajlo Mudrik uskočio je u prvi plan tek pošto je Arsenal krenuo po njega. I opet Čelsi nije pitao šta košta, obećao 100.000.000 evra (fiksno 70.000.000) i spakovao Ukrajinca koji se prethodno nedeljama nudio Tobdžijama. Usput je spakovao i Nonija Maduekea da pojača konkurenciju pošto Kristijan Pulišić i Hakim Ziješ nikako ne uspevaju da se nametnu.

Joško Gvardiol bio je još jedan od prioriteta letos, ali je sa Hrvatom slučaj bio isti kao sa Belingemom i Rajsom - Lajpcig nije pristao da ga pusti pre leta. U međuvremenu je u prvi plan uskočio Benoa Badijašil koji je doduše bio verovatno i do tri puta jeftiniji (38.000.000 evra) nego što bi Gvardiol bio. Desni bek takođe je bio neophodan iz prostog razloga što Ris Džejms, ma koliko dobar bio, nikako da veže nekoliko meseci bez povrede, pride je i Sezar Aspilikueta premašio zenit, mada će navijači Čelsija na Mala Gusta morati da pričekaju do leta, jer se vratio u Lion na pozajmicu do kraja sezone, što je bio uslov Olimpika da pristane na prodaju.

Napadač je uz štopera bio prioritet, čak i pre nego što se Armando Broja teško povredio, a Kristofer Enkunku kaparisan za leto. Kai Haverc i Pjer Emerik Obamejan ne uspevaju da se nametnu pa se Čelsi otvorio i za šestomesečnu pozajmicu Žoaa Feliksa (sa igračevom platom 17.000.000 evra). Datro Fofana je takođe špic, ali je baš kao i Andrej Santos, po vokaciji centralni vezista, označen kao nebrušeni dijamant, odnosno zalog za budućnost, a ne instant pojačanje. U svom tom jurcanju za pojačanjima, Boli nije stigao da odradi čistku. Nije čak stigao na vreme da pošalje papire ni za Ziješovu pozajmicu u PSŽ. Otišao je samo Žoržinjo pa se narednog leta tek očekuje sadržajan prelazni rok na Stamford Bridžu...

DOŠLI: Enco Fernandez (Benfika, 121.000.000), Mihajlo Mudrik (Šahtjor, 70.000.000), Benoa Badijašil (Monako, 38.000.000 evra), Noni Madueke (PSV, 35.000.000), Malo Gusto (Lion, 30.000.000), Andrej Santos (Vasko da Gama), 12.500.000), Datro Fofana (Molde, 12.000.000), Žoao Feliks (Atletiko, pozajmica 11.000.000)

OTIŠLI: Žoržinjo (Arsenal, 11.300.000), Malo Gusto (Lion, pozajmica)

ARSENAL

Biće sigurno onih koji će reći da su ispali gubitnici. I to ne prvi put. Setite se samo letošnjeg prelaznog roka kada im je Barselona otela Rafinju, a Aston Vila do poslednjeg dana prelaznog roka odbijala da pusti Daglasa Luiza. Praktično isti scenario viđen je i u januaru. Nijedan od dva prioriteta nije doveden, Čelsi mu je ispred nosa odneo Mihajla Mudrika, Brajton blokirao Mojzesu Kaisedu put ka Emiratima.

Međutim, dugoročni plan na Emiratima su ove zime zamenili kratkoročnim – osvajanju titule. Očigledno su naučili na greškama napravljenim pre godinu dana kada nisu uspeli da se pojačaju u januaru što ih je na kraju koštalo plasmana u Ligu šampiona. Ovog puta to nije dolazilo u obzir. Uostalom, ulog je bio preveliki, ni manje ni više nego – titula. Sve su na Emiratima podredili njoj. Verovatno niko u klubu nije mogao da očekuje da će od trojice novajlija jedan imati 28, a drugi 31 godinu. No, u severnom Londonu je prethodnih godina došlo do zaokreta u politici. Nema licitiranja niti ulaženja u rat sa drugim klubovima oko pojačanja.

Zato je Arsenal povukao nogu kada se Čelsi naprasno uključio u trku za Mudrika i prepustio mu Ukrajinca, iako je pred početka prelaznog roka tada još fudbaler Šahtjora bio označen kao apsolutni prioritet Tobdžija. Nije Arteta želeo klasičnog napadača kojim bi ublažio odsustvo Gabrijela Žezusa, jedan sazreva na Emiratima (Edi Enketija), drugi blista na pozajmici u Remsu (Falorin Balogun) pa je cilj bio dodati opciju više na krilnim pozicijama. Ipak, nije bilo suđeno iako se Mudrik nekoliko nedelja unazad udvarao Arsenalu. Čelsi se javio sa neznatno boljom ponudom i ko zna koliko daleko bi išao da je gradski rival pristao da se utrkuje za potpis brzonogog Ukrajinca. Ali nije, kao što nije želeo da ide preko 80.000.000 evra nakon što je Brajton odbio drugu ponudu za Kaiseda.


U slučaju Leandra Trosara Brajton pak nije zatezao, pustio ga je pošto su odnosi belgijskog krila sa Robertom De Zerbijem postali nategnuti od povratka sa Mundijala. Arsenal je platio 24.000.000 evra i dobio iskusnog, proverenog igrača naviknutog na igranje u Premijer ligi. Dakle, sposobnog da odmah uskoči u tim. Baš kao i Žoržinjo, čovek kojeg je Arteta želeo još leta 2020. godine. Tada je morao da se zadovolji Tomasom Partijem, sada ih ima dvojicu. Istina, Italijan je u decembru napunio 31. rođendan, nije mlad kao onda, ali na Emirate dolazi kao privremeno rešenje (ugovor na 18 meseci), da pomogne upravo Partiju koji je usled odlaska Sambija Lokonge i nove povrede Mohameda Elnenija ostao bez zaleđine. Opet, Žoržinjo dolazi kao lider i sa sobom donosi iskustvo i kvalitet. I ono najbitnije u ovom trenutku, zna kako se osvajaju trofeji.

Jakub Kivior s druge strane i ne baš, barem ne još uvek. Mada se Poljak, za razliku od Žoržinja i Trosara, znatno više uklapa u Arsenalovu transfer politiku. Edu je već neko vreme tragao za levonogim štoperom i na kraju ga je pronašao u Speciji. Kivior je mlad (22), perspektivan, ima prostora za napredak, a u isto vreme može da doprinese timu već sada. I to na više pozicija, pošto se osim u štoperskoj, dobro snalazi i u ulozi defanzivnog veziste i levog beka.

DOŠLI: Jakub Kivior (Specija, 25.000.000), Leandro Trosar (Brajton, 24.000.000), Žoržinjo (Čelsi, 11.300.000)

OTIŠLI: Markinjos (Norič, pozajmica), Sedrik (Fulam, pozajmica), Sambi Lokonga (Kristal Palas, pozajmica)

TOTENHEM

Totenhem je kompletirao dve glavne misije u januaru. Sa Arnoom Danžumom zatvorio je poziciju špica, sa Pedrom Porom se obezbedio ne desnom beku, ali ostaje pitanje da li je uradio dovoljno da bi se naredne sezone našao u Ligi šampiona?

Saga sa Porom trajala je maltene koliko i januarski prelazni rok. Sparsi su pegovore oko Portugalaca počeli predlogom da se iz ugovora sa Markusom Edvardsom inače bivšim igračem Totenhema i sadašnjim članom Sportinga izbaci klauzula po kojoj Pevci imaju pravo na 50 posto novca od naredne prodaje. Londonski klub je nakon toga nudio 35.000.000 evra, Sporting nije odustajao od 45.000.000 koliko je stajalo u izlaznoj klauzuli desnog beka. Totenhem je želeo plaćanje u tri rate, Lavovi su bili odlučni da dobiju ceo iznos odjednom. Na kraju su uspeli da izdejstvuju i 3.000.000 evra bonusa, a Totenhem je konačno dobio ozbiljnu opciju na desnom boku.

Emerson Rojal nema kvalitet za najveće klubove Premijer lige i to se jasno videlo u prvom delu sezone. Brazilac bi u nastavku prvenstva trebalo da ima ulogu Porove zamene, a Sparsi su činjenicu da Poro dolazi iskoristili da se ratosiljaju dvojice desnih bekova. Đed Spens koji nije dobio šansu kod Antonija Kontea pozajmljen je Renu bez prava otkupa, dok je raskinut ugovor sa Metom Doertijem čime su mu otvorena vrata da pređe u Ateltiko Madrid.

Nešto ranije, Totenhem je uspeo da angažuje svoju letošnju želju Arnoa Danžumu iako je holandski golgeter već bio viđen u Evertonu. Uspešno je prošao lekarske preglede u Londonu, ugovor je trebalo samo da bude overen, ali kada je saznao da je Frenk Lampard pod čijom je trenerskom palicom želeo da igra, dobio otkaz, Karamele više nisu bile opcija. Čak je kod sebe imao opremu Evertona za fotografiju nakon što okonča lekarske preglede, prethodno je izjavio da će uraditi apsolutno sve da pomogne Evertonu da ostane u Premijer ligi, ali misija će mu na kraju biti da pogura Totenhem ka Ligi šampiona. Totenhem koji je letos pokušao da ga trampi sa Viljarealom za Đovanija Lo Selsa.

Na meti Sparsa ove zime bio je i Leandro Trosar i možda je baš on pojačanje koje je nedostajalo da bi se Totenhemovo poslovanje smatralo potpunim. Međutim, Pevci nisu hteli da ponude više od 15.000.000 evra. Na listi želja bio je i Votfordov Ismaila Sar, klub se raspitivao za Nikola Zaniola, a kada je Čelsiju poslao upit za Hakima Ziješa dobio je ponudu o trampi za Iva Bisumu. Ruslan Malinovski nije došao jer je Atalanta u tom trenutku insistirala na prodaji, a Totenhem na pozajmici, a na radaru je bio i Veston Mekeni kojeg je Lids kasnije preplatio Juventusu.

DOŠLI: Pedro Poro (Sporting, 45.000.000), Arno Danžuma (Viljareal, pozajmica, 3.000.000),

OTIŠLI: Brajan Hil, (Sevilja, pozajmica), Met Doerti (Atletiko Madrid, bez obeštećenja), Đed Spens (Ren, pozajmica)

MANČESTER JUNAJTED

Osnovni zadatak Mančester Junajteda bio je da rupu nakon odlaska Kristijana Ronalda zakrpi novim napadačem, doduše pomoćnom opcijom pre nego što na leto krene po špica top kalibra poput Harija Kejna ili Viktora Osimena.

Nekoliko imena našlo se u opticaju za tu ulogu, pisalo se o želji za Maksimom Erikom Šupo Motanom kojeg Bajern nije imao nameru da pusti, provejavala su imena poput Vensana Abubakara, Memfisa Depaja, a na kraju je prelazno rešenje Crvenih Šavola postao Vut Veghorst. Sa pozajmice iz Bešiktaša, preselio se na pozajmicu u Mančester, a Barnliju je na račun leglo oko 3.000.000.

Pre jurnjave za napadačem, Junajted je ulovio golmana. Bio mu je potrebna alternativa za Davida De Heu nakon što je Martinu Dubravki istekla pozajmica iz Njukasla. Iako se pričalo o borbi za Jana Zomera sa minhenskim Bajernom, engleski velikan procenio je da mu je Švajcarac ipak skupa opcija uzimajući u obzir da gazi 35. godinu života. Umesto da istrese desetak miliona za tu akviziciju, odlučio se da pozajmi Džeka Batlanda iz Kristal Palasa.

Da zabave na Teatru snova ne izostane postarala se povreda Kristijana Eriksena. Baš na poslednji dan prelaznog roka, u Junajtedu su dobili vesti da danski plejmejker neće na teren pre aprila meseca i krenula je potera za Bajernovim Marselom Zabicerom. Navodno ga je želeo i Čelsi, ali su Plavci ipak imali preča posla u Lisabonu. Junajted je predao dokumentaciju na vreme, dobio dodatnih sat vremena u smiraj prelaznog roka i doveo Austrijanca na pozajmicu sa koje neće imati pravo da ga otkupi.

Tokom januara, pokušavali su Crveni Đavoli da dovedu ofanzivce poput Kodija Gakpa i Žoaa Feliksa. Zahtevi Atletiko Madrida od 15.000.000 evra za pozajmicu uz preuzimanje dela plate od 6.000.000 evra bili su neprihvatljivi za mančesterski klub, a Gakpa mu je, kao što znate ukrao Liverpul.

Za kraj, Erik Ten Hag nije želeo da se odrekne fudbalera iz prvog tima, čak ni onih koji nemaju veliku minutažu. Rekao je da odlazak Harija Megvajera ove zime nije opcija, zadržan je i Entoni Elanga bez obzira na interesovanje Evertona, PSV-a i Dortunda, a ni Njukasl se nije usrećio i uspeo da ugrabi Skota Mektominija.

DOŠLI: Marsel Zabicer (Bajern Minhen, pozajmica), Džek Batlend (Kristal Palas, pozajmica), Vut Veghorst (Barnli, pozajmica, 2.960.000)

OTIŠLI: Martin Dubravka (Njukasl, kraj pozajmice), Aksel Tuanzebe (Stouk Siti, pozajmica)

MANČESTER SITI

Dok je spolja sve izgleda mirno, spokojno, na Etihadu je zapravo nedeljama otkucavala transfer bomba. Izlazna doduše, jer Mančester Siti, osim u ekstremnim slučajevima kakav je pre pet godina bio Ajmerik Laport, nema običaj da peca krupne ribe u januaru. Građani su od dolaska Pepa Gvardiole za kormilo ekipe u zimskom prelaznom roku, ako izuzmemo pomenutog Laporta, uglavnom lovili talente kakvi su između ostalih bili Gabrijel Žezus I Hulijan Alvarez. I ove zime ulovili su jednog, takođe Južnoamerikanca, Maksima Peronea iz Veleza (11.000.000 evra), argentinskog defanzivnog vezistu i jednog od najvećih talenata u zemlji aktuelnog svetskog prvaka.

Ono glavno se međutim dogodilo u poslednja dva dana prelaznog roka. Pravo niotkuda, bez ikakve najave. Žoao Kanselo je otišao na pozajmicu u Bajern. Dalo se doduše naslutiti da nešto ne štima između njega I Pepa Gvardiole, Portugalac je od Mundijala izgledao neprepoznatljivo, zbog čega ni ne čudi što je po povratku u klub počeo samo tri od 11 utakmica u svim takmičenjima, na jednoj je štaviše zamenjen već na poluvremenu.

Kanselo je želeo veću minutažu, sve glasnije isticao nezadovoljstvo unutar tima, a engleski mediji tvrde da je počeo vremenom I da narušava atmosferu u ekipi. Imao je isti slučaj Gvardiola I letos, s tim da su se Oleksandr Zinčenko I Gabrijel Žezus tada poneli profesionalno, ali ih je Španac ipak pustio u Arsenal, ne želeći da u timu drži nezadovoljne igrače. Isto se poneo I sada te je, zarad mira u kući, pokazao izlazna vrata Kanselu, čoveku koji je u prethodne dve sezone (u prvoj nije igrao standardno). A činjenica da je Siti ostavio Bajernu opciju otkupa (za 70.000.000 evra) na leto ukazuje na to da ga ni ne želi nazad.

Tada će Siti, veruje se, u nadogradnju igračkog kadra. Već duže vreme se spekuliše da bi i Bernardo Silva mogao da napusti klub, Ilkaj Gundogan je ušao u 33. godinu, Rijad Marez napuniće 32. rođendan, pa engleski mediji već sada pišu o potencijalnim metama aktuelnog šampiona za leto (Rafael Leao, Džejms Medison...).

DOŠLI: Maksimo Perone (Velez, 11.00.000 evra)

OTIŠLI: Žoao Kanselo (Bajern, pozajmica)

LIVERPUL

Ako izuzmemo januar 2011. kada su za blizu 70.000.000 evra na Enfild stigli Endi Kerol i Luis Suarez, ne može se reći da je Liverpul veliki potrošač u zimskim prelaznim rokovima. Obično mu ovaj period godine služi da popuni prazninu ili iskoristi neku unosnu priliku koja mu se otvorila. Slično kao prošlog januara kad je stigao Luis Dijaz, ili januara 2018. upečatljivog po dolasku Virdžila Van Dajka koji je pisao istoriju Redsa, i ove zime Liverpul je pazario jednog kapitalca. Reč je o Kodiju Gakpu.

Vešto je engleski velikan prikrio nameru, svi su gledali ka Old Trafordu jer se verovalo da će taj stadion postati novi dom MVP-ja Eredivizije. Ali prvog januara sjajni holandski reprezntativac našao se ispod Liverpulove božićne jelke. Plaćen je 42.000.000 evra što i nije previše novca za talenat koji bi Gakpo mogao da donese na Enfild. Nije ga demonstrirao na prvih pet nastupa, ali ima vremena...

Ostaju Liverpulu problemi u veznom redu koji već neko vreme čeka na osveženje... Ne bilo kakvo, već apgrejdovanje igračem najviše fudbalske klase. Ali Liverpul je za taj manevar odlučio da čeka leto jer tada na dnevni red dolazi ono pravo – bitka za Džuda Belingema.

DOŠLI: Kodi Gakpo (PSV, 42.000.000)

OTIŠLI: /

NJUKASL

Na Sent Džejms parku su zacrtali tri cilja pred početak prelaznog roka – da potraže "šesticu", polivalentnog napadača I desnog beka. I mada su poslednja dva ostvarili, neuspeh u pokušaju da ispune prvi mogao bi puno da ih košta.

U Njukaslu su od starta znali da zbog manjka komercijalnih prihoda neće moći da ponove prethodna dva prelazna roka kada je reč o potrošnji. Edson Alvarez, Mojzes Kaisedo I Juri Tilemans neke su od starijih želja, ali su iziskivale ozbiljno ulaganje. Svrake su taj novac (preciznije 45.600.000 evra) u januaru potrošile na Entonija Gordona, fudbalera koji se uklapa u profil gorepomenutog “svestranog napadača“, kako bi Migelu Almironu (počeo svih 20 dosadašnjih utakmica u prvenstvu) doveli podršku na desnom krilu (Gordon može da igra na sve tri pozicije u napadu).

Stoga su se u klubu okrenuli privremenim rešenjima u veznom redu. Međutim, Čelsi nije želeo da im pozajmi Konora Galahera pod obrazloženjem da ne želi da pojačava direktnog konkurenta, dok je s druge strane Šefild Junajted bio voljan da im pusti Sandera Bergea, ali samo uz obavezan otkup, jer mu je bio potreban siguran novac pošto finansijski ne stoji najbolje. Njukasl pak nije pristao na taj uslov i ostao je bez novajlije u veznom redu. Da situacija bude još gora, Džondžo Šelvi je, uprkos želji Edija Haua da ostane, otišao u Notingem Forest, a otprilike u isto vreme Bruno Gimaraes je dobio direktan crveni karton i ostavio krater u srcu veznog reda Njukasla u naredne tri premijerligaške utakmice...

Što se pozicije desnog beka tiče, pojačao ju je 21-godišnji Herison Ešbi iz Vest Hema za 3.400.000 evra. Emil Kraft se povredio na duži period, Hau ne računa na Havijera Mankilja, a Kiran Tripije je baš kao i Almiron odigrao svaki prvenstveni meč do sada pa mu je pomoć bila neophodna. Ideja je da Ešvort isprva iskustvo sakuplja u kup takmičenjima i uči od Tripijea kojeg bi kroz koju godinu nasledio.

DOŠLI: Entoni Gordon (Everton, 45.600.000), Herison Ešbi (Vest Hem, 3.400.000), Garang Kuol (Sentral Koust, 350.000), Martin Dubravka (Mančester junajted, povratak sa pozajmice)

OTIŠLI: Kris Vud (Notingem Forest, pozajmica), Garang Kuol (Harts, pozajmica)

 SAUTEMPTON

Na jugu Engleske nisu poznati po razbacivanju usred sezone . Štaviše, u prethodna tri zimska prelazna roka potpisali su samo dvojicu igrača, Kajla Vokera Pitersa i Takumija Minamina, obojicu na pozajmicu. Međutim, situacija je ovog januara bila takva da su na Sent Merizu morali da odreše kesu. U suprotnom, mogli su da se oproste sa prvoligaškim statusom. 

Da bi sprečio takav epilog, Sautempton se ozbiljno pojačao u januaru. I potrošio 63.250.000 evra. Samo ove zime. Više nego što je za svaku od prethodnih pet sezona računajući oba prelazna roka. Ako u računicu uključimo i letošnja pojačanja, dolazimo do podatka da Sautempton ni u jednoj prethodnoj sezoni nije trošio koliko u ovoj – 143.650.000 evra. Ozbiljno su u klubu, na čelu sa većinskim vlasnikom Draganom Šolakom, shvatili situaciju u kojoj su se našli.

Najveći deo novca ove zime otišao je na pojačanja u napadu. Sam pogled na tabelu jasno je ukazivao gde leži najveći problem. U ofanzivi. Sveci su uz Vest Hem četvrti najneefikasniji tim Premijer lige (po 17 golova). Nejtan Džouns insistirao je na ofanzivcima različitih profila i dobio trojicu. Krilo Kamaldina Sulemanu za kojeg je izjednačio klupski rekord (25.000.000 evra), snažnog centarfora Pola Onuačua koji je sa Genkom terorisao odbrane u Belgiji (19 utakmica, 16 golova) i Mislava Oršića.

Zbog poslednje dvojice je čak prešao preko klupske politike. Naime, Sveci od letos ne potpisuju igrače starije od 27 godina, ali je Džouns predočio upravi da mu je potrebno i malo iskustva u borbi za opstanak i procenio da su Onuaču I Oršić vredni rizika. Valja istaći da je klub sa juga Engleske letos imao u planu Kodija Gakpa I Gonsala Ramoša, ali kako su posle Mundijala obojici značajno porasli apetiti, morao je da se okrene drugim, manje atraktivnim rešenjima. Tokom januara je takođe imao nekoliko opcija pre Onuačua (Musa Dembele, Deni Ings, Antoan Semenjo, Nikolas Džekson...), ali je na kraju morao da se zadovolji napadačem iz Genka i utisak je da je odlično prošao.

Što se tiče Karlosa Alkaraza, on je doveden iz Rasinga da Džounsu pruži opciju više na “osmici“ pošto od letošnjeg odlaska Oriola Romeua pomenuta pozicija nije adekvatno popunjena. I ako je verovati engleskim medijima, na Sent Merizu su sa Argentincem uboli džekpot jer su ga na oku držali mnogo veći klubovi. Za kraj i desni bek. Povratak Tina Livramenta se odužio, Kajl Voker Piters ostao je jedina opcija pa se javila potrebna za još jednim pojačanjem. U opticaju su bili Josip Juranović I Džejms Bri, a Džouns se odlučio za ovog drugog pošto je sa njim do pre svega nekoliko meseci sarađivao u Lutonu.

DOŠLI: Kamaldin Sulemana (Ren, 25.000.000), Pol Onuaču (Genk, 18.000.000), Karlos Alkaraz (Rasing, 13.650.000), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb, 5.750.000), Džejms Bri (850.000), Jan Bednarek (Aston Vila, povratak sa pozajmice)                                                                                       

OTIŠLI: /

BORNMUT

 Na Vitalitiju je sredinom decembra došlo do promene vlasničke strukture. Klub je preuzeo Bil Foli, američki biznismen, odmah najavio pojačanja i obećanje ispunio. Za razliku od prošlog leta kada je neznatno izmenio igrački kadar, Bornmut je ove zime potrošio 56.200.000 evra, što je bilo dovoljno za šestoricu igrača i sa neuporedivo većim arsenalom nastavlja borbu za opstanak.

Ipak, potencijalna transfer bomba nije odjeknula. Iako su Trešnjice se sa Romom dogovorile oko kupovine Nikola Zaniola (30.000.000 evra), Italijan nije želeo u tim koji se bori za opstanak pa je ponudu odbio. U međuvremenu se predomislio, ali je bilo kasno, Foli je blokirao transfer pod obrazloženjem da je potrošio previše novca. Samo koji sat ranije dogovorio je sa Sasuolom pozajmicu ofanzivnog veziste Hameda Traorera kojeg će na leto biti u obavezi da otkupi za 25.000.000 evra.

Zaniolov transfer nije jedini koji je Bornmutu propao ove zime. Trešnjice su nedelju dana ukrale Nikolasa Džeksona Sautemptonu ispred nosa i pristale da Viljarealu plate 23.000.000 evra. Delovalo je da je sve gotovo, ali su se medicinski pregledi iskomplikovali. Utvrđeno je da je Džeksonova povreda butina, sa kojom je stigao u Englesku, znatno teže prirode, odnosno da neće uspeti da se oporavi do sredine februara kako je isprva prognozirano, zbog čega se Bornmut povukao iz pregovora. Nedugo zatim stigao je Antoan Semenjo, manje atraktivno ime, koje se međutim takođe nalazilo na podužoj listi želja, budući da je dovođenje centarfora bio jedan od prioritetnih zadataka.

Za razliku od Zaniola, Matijas Vinja je odmah dao zeleno svetlo za prelazak na Vitaliti. Bornmutu je levi bek bio potreban, imao je jedino Džordana Zemuru, a pošto nije mogao do Nantovog Kventana Merlana i AZ Alkmarovog Miloša Kerkeza (obojica igraju nokaut fazu evropskih takmičenja sa svojim timovima), tehnički direktor Ričard Hjuz iskoristio je dobre veze u Italiji (igrao za mlađe kategorije Atalante) i ujedno slabu finansijsku situaciju tamošnjih klubova i praktično u isti avion spakovao dva pojačanja sa Čizme. Transfer Danga Uatare takođe ima “pozadinu”. Krilni fudbaler, plaćen 22.500.000 evra, stigao je iz Lorijana, kluba u kojem je Foli samo nedelju dana ranije kupio trećinu deonica.

Daleko najporoznijoj odbrani Premijer lige (42 primljena gola na 19 mečeva) bio je neophodan i jedan štoper, otud 22.700.000 evra za perspektivnog Ilja Zabarnji iz kijevskog Dinama. Iskusni čuvar mreže Deren Rendolf nije koštao ništa, mada se od njega najmanje i očekuje.

DOŠLI: Ilja Zabarnji (Dinamo Kijev, 22.700.000), Dango Uatara (Lorijan, 22.500.000), Antoan Semenjo (Bristol Siti, 10.250.000), Matijas Vinja (Roma, pozajmica 750.000), Deren Rendolf (Vest Hem, bez obeštećenja), Hamed Traore (Sasuolo, pozajmica, obavezan otkup 30.000.000)

OTIŠLI: Emilijano Markondes (Nordsjeland, pozajmica), Siriki Dembele (Okser, pozajmica)

EVERTON

Teški dani na Gudisonu. Košmarnih mesec dana je iza navijača Evertona. Da stvar bude gora, naredna četiri biće još teža… Njihov klub, onaj kojem su više nego bilo kojem drugom ove zime pojačanja bila potrebna, nije doveo nijedno! Jedini u Premijer ligi! Dok su se konkurenti iz donjeg dela tabele redom pojačavali, klub iz Liverpula je prelazni rok završio slabiji nego što je ga dočekao.

Jedino što su uspeli je da prodaju Entonija Gordona, jednu od svetlijih tačaka iz tmurnog prvog dela sezone, dodatno produbivši rupu na poziciji koju je bilo neophodno pojačati i pre nego što je 21-godišnji Englez otišao u Njukasl za 45.600.000 evra. Jer više nema Rišarlisona da ih ponese na plećima u teškim trenucima, nema ove godine ni Votforda i Noriča da ponesu fenjer, SVI osim Evertona su se pojačali. A obećavali su pojačanja i na Gudisonu, nije da nisu.

"Potreban nam je napadač i dovešćemo ga. Pojačaćemo tim i ne sumnjam da će druga polovina sezone biti bolja. To je naš cilj i on će biti ostvaren”, obećao je vlasnik Farad Moširi sredinom januara. Obećao i kao po običaju prekršio obećanje.

Ruku na srce, jeste pokušao. Više puta. Teško je i izbrojati koliko tačno. I bio je blizu jednom, Arno Dandžuma pružio mu je ruku, ispoštovao čitavu transfer proceduru i trebalo je samo da pošalje papire za registraciju, ali se predomislio nakon što je Frenk Lampard otpušten i krenuo put Totenhema. Svi ostali, a dvocifren broj igrača je u pitanju, odbili su Everton. Nije doduše Karamelama ni bilo lako da osiguraju pojačanja. Kako su godinama unazad mahnito trošili, sve što su ove zime mogli da ponude bila je pozajmica, u najboljem slučaju uz obavezan otkup na leto. Ostali su, uglavnom, plaćali odmah.

Vulvsi su još u decembru pokupili Mateuša Kunju, Dango Uatara je izabrao Bornmut, Žoržinjo Ruter otišao je u Lids, Kevin Šade u Brentford, a posebno ogorčen Lampard kada je od Vest Hema izgubio Denija Ingsa. Koji dan kasnije morao je da spakuje kofere i napusti Gudison, a kako je baš tada odjavio Dandžuma, vremena da se stvari isprave je bilo sasvim dovoljno. Međutim, neodlučnost čelnika Evertona po pitanju novog menadžera dodatno je zakomplikovala situaciju, pride je Lampard prema navodima engleskih medija bio taj koji je “privlačio” pojačanja ka Gudisonu.

Kada je Gordon konačno prodat, pojavila se mogućnost ulaganja određene sume, ali su onda i ostali klubovi automatski podigli cenu svojim igračima. Everton je pak i dalje pokušavao sa pozajmicama uz obavezan otkup, no kako je otkup važio jedino u slučaju opstanka, niko nije želeo da rizikuje i pregovara sa timom koji sa Sautemptonom deli fenjer. Jedini izuzetak čelnici kluba napravili su u slučaju Konora Galahera, ponudili su Čelsiju praktično čitavu sumu koju su zaradili od Gordona, ali se uprava kluba navodno odlučila na taj korak jer je unapred znala da je osuđen na propast, budući da vezista nije želeo ni u jedan klub izvan vodeće šestorke.

U potrazi za napadačima Everton je i dalje nailazio na prepreke. Kamaldin Sulemana ga je odjavio i odabrao Sautempton, Udineze postavio nedostižnu cenu za Beta, Votford ih je odbio za Ismailu Sara. Poslednjeg dana prelaznog roka pokušali su sa Torganom Azarom, Viktorom Đekerešom, Šeraldom Bekerom, Ilimanom Endiajeom, pred samo zatvaranje pijace Milan ih je odbio za Olivijea Žirua, Mančester junajted za Entonija Elangu, mnogi od pomenutih klubova iz prostog razloga što nisu imali vremena da pronađu zamenu. Everton je zakasnio i ostao praznih ruku. Jedina nada ostao mu je vremešni Andre Aju koji je bez ugovora. Ako ih on ne spasi… Na kraju krajeva, Šon Dajš je navikao da radi sa minimalnim ulaganjima, mada se sa ovakvim situacijama verovatno nije susretao ni u Barnliju. Biće mu potrebno – čudo.

DOŠLI: /

OTIŠLI: Entoni Gordon (Njukasl, 45.600.000), Salomon Rondon (River Plejt, bez obeštećenja), Eldin Jakupović (Los Anđeles FK, bez obeštećenja)

 KRISTAL PALAS

 Retko koji premijerligaš je ove zime trošio manje od Kristal Palasa. Razloga za to je nekoliko. Jedan od njih je taj što Orlovi finansijski ne stoje najbolje pa su pozajmice bile realniji vid poslovanja, drugi to što imaju četvoricu vlasnika (po 25 odsto udela) pa nije uvek lako usaglasiti se oko pojačanja. Zato su između ostalog navijači Palasa ove zime dočekali samo dva.

Patrik Vijera je svakako želeo više. Jednog beka, na primer, jer na raspolaganju ima samo vremešnog Džoela Vorda i dve godine mlađeg Natanijela Klajna. Ideja je bila vratiti Arona Van Bisaku, i možda bi ugledala svetlost dana da Englez nije neočekivano dobro odmenio Dioga Dalota u januaru i kupio sebi još malo vremena na Old Trafordu. Isti je slučaj bio i sa Konorom Galaherom, međutim Čelsi je pristajao samo na prodaju, a Palas nije imao baš 40 i kusur miliona da ispuni želju Vijeri i vrati vezistu koji je prošle sezone briljirao na Selhurst parku.

Za razliku od Čelsija, Arsenal je bio voljan da mu pozajmi Sambija Lokongu, mada su udela u svemu imali i Plavci izazvavši lančanu reakciju time što su Žoržinja prepustili lideru prvenstva. Palas je pride prethodno kupio još jednog vezistu, Nauirua Ahamadu iz Štutgarta za 12.000.000 evra, što znači da Vijera više neće morati da “gura” Džordana Ajua i Mišela Oliza u vezni red. 

Da ga kojim slučajem ne razmaze, nisu čelnici Palasa Vijeri obezbedili ni novog napadača. Arno Dandžuma je bio opcija, kao i svim ostalim premijerligaškim klubovima, ali je na kraju izabrao Totenhem, a Vijera je ostao sa dvojicom centarfora (Žan Filip Mateta i Odson Eduar) koji su zbirno postigli četiri ligaška gola ove sezone.

DOŠLI: Nauiru Ahamada (Štutgart, 12.000.000), Albert Sambi Lokonga (Arsenal, pozajmica)

OTIŠLI: Džek Batlend (Mančester junajted, pozajmica), Malkolm Ebiovej (Hal Siti, pozajmica)

LESTER

Još jedan u nizu klubova koji nikada ranije nije potrošio više novca usred sezone. Ostaje da se vidi hoće li tri pojačanja na koja je zbirno otišli 31.000.000 evra biti dovoljna da zamaskiraju ono što se (nije) dogodilo u prethodnom period. Brendan Rodžers se nije trudio da sakrije nezadovoljstvo zbog manjka ambicija njegovog kluba na tržištu u prethodna dva prelazna roka, upozoravajući da je timu potrebno osveženje na šta ukazuju i rezultati u aktuelnoj sezoni.

Rodžers je želeo trojicu igrača, levog beka i štopera, pozicije koje nije na najbolji način zakrpio još od odlazaka Veslija Fofane i Bena Čilvela, odnosno desno krilo na kojem Mark Olbrajton i Ajoze Perez (obojica pušteni na pozajmice) odavno nisu na potrebnom nivou. Tete, prvi Brazilac u istoriji kluba, doveden je da to promeni, i u klubu se nadaju da će ekipi doneti probojnost po desnoj strani kakve na King Paueru nije bilo još od Rijada Mareza. Lester ga je pozajmio od Šahtjora do kraja sezone uz plaćenu kompenzaciju od 3.500.000 evra Lionu u kojem je proveo prvi deo sezone, a ostavili su i mogućnost da na leto pregovaraju sa ukrajinskim klubom o potencijalnom otkupu.

Kada govorimo o centralnoj defanzivi, Rodžers dugo već muku muči sa štoperima. Na Čaglara Sojundžua odavno ne računa (72 minuta u PL ove sezone), od skoro ni na Janika Vestergora (odbio pozajmicu u Hertu jer mu je supruga trudna), Džoni Evans nikako da se oporavi od povrede lista, pa silom prilika već neko vreme poslednju liniju odbrane Lesterogov gola čini Danijel Amarti, fudbaler je u klub stigao kao zadnji vezni. Sada je tu Hari Sutar, dvometraš iz Australije koji je do novembra bio van terena zbog povrede ligamenata, ali se na Mundijalu istakao odličnim partijama, i mada je prvoligaški fudbal igrao iskusio samo u škotskom Premijeršipu, u Lesteru su procenili da vredi za njega platiti 17.000.000 evra.

Za kraj i Viktor Kristijansen, mada nikako manje bitan od prethodne dvojice, jer upravo se od njega očekuje da vremenom – tek mu je 20 godina – reši hroničan problem na levom boku koji traje otkako je Čelsi odveo Lesteru Bena Čilvela. Eksperimentisao je Rodžers sa Džejmsom Džastinom (desni bek po vokaciji), ali su njega unazadile povrede u prethodne dve godine, dok Rajan Bertrand nikada nije ni viđen kao pravo rešenje. Valja još napomenuti da nijedan od trojice nema više od 24 godine (Kristijansen 20, Tete 22, Sutar 24) pa njihove dolaske možemo protumačiti i kao početak rekonstrukcije tima koja će na leto morati da se desi. Medison ulazi u poslednju godinu ugovora, Sojundžuu i Juriju Tilemansu ističu ugovori, baš kao i Amartiju, Nampaliju Mendiju, Evansu, Bertrandu...

DOŠLI: Hari Sutar (Stouk, 17.000.000), Viktor Kristijansen (Kopenhagen, 14.000.000), Tete (Šahtjor, pozajmica)

OTIŠLI: Ajoze Perez (Betis, pozajmica), Mark Olbrajton (VBA, pozajmica)

 NOTINGEM FOREST

Notingem Forest je letos pokupovao i ispotpisivao toliko fudbalera da je posle 22 nova igrača i rekorda u ligama petice po broju novopridošlica delovalo da neće biti potrebe da se ponovo tako agresivno kreće u prvi naredni prelazni rok. Ali Šumari su ponovo bili izuzetno aktivni i u januaru potpisali još šest novih ugovora.

Da se čovek prosto zapita, da li je i samom sportskom sektoru Foresta jasno šta će im svi ti fudbaleri. Kapitalac iz Brazila bio je Danilo (21), defanzivni vezista što se sa Palmeirasom naosvajao trofeja i 20.000.000 evra uloženo u njegov dolazak deluju kao racionalan rizik. Usput je iz Verdaa stigao i u brazilskim okvirim dokazani ofanzivni vezista Gustavo Skarpa (29). Ali ako se za nešto Notingem Forestu može skinuti kapa onda je to potpis veterana Kejlora Navasa. Izvukli su ga Šumari iz Pari Sen Žermena u kojem nije branio i njime će nadomestiti rupu nastalu povredom prvog čuvara mreže Dina Hendersona.

Pozitivno je to što se Forest za razliku od pre šest meseci nije rasipao novcem, već je potrošio svega 22.300.000 evra ove zime. Letos je recio razbio kasicu i spiskao 162.000.000. Ali potreba da se igrački kadar uvećava nije utihnula. Poslednjeg dana prelaznog roka potpisao je iskusni štoper Atletiko Madrida Felipe, kao i vezista Njukasla Džonžo Šelvi, dok je desetak dana ranije, takođe sa Sent Džejmsis parka na pozajmicu stigao Kris Vud, napadač koji ne postiže golove.

DOŠLI: Danilo (Palmeiras, 20.000.000), Felipe (Atletiko Madrid, 2.300.000), Kejlor Navas (PSŽ, pozajmica), Džondžo Šelvi (Njukasl, ?), Gustavo Skarpa (Palmeiras, bez obeštećenja), Kris Vud (Njukasl, pozajmica)

OTIŠLI: Loik Mbe So (Gengan, pozajmica), Brandon Agilera (Estroril Praja, pozajmica), Džoš Bouler (Blekpul, pozajmica), Džordan Smit (Hadersfild, pozajmica), Loik Bade (Ren, kraj pozajmice),

ASTON VILA

Vila više na želi da kupuje stihijski, već strateški. To su pokazali letošnji transferi Dijega Karlosa i Bubakara Kamare, a ova potvrda ove teze dala se naslutiti i ove zime.

Klubu iz Birmingema bili su neophodni napadač, krilo i centralni vezista, ali uprkos tome izbegnuto je dovođenje igrača na silu. Kako je Unaj Emeri po dolasku na Vila park nagalasio da se Dani Ings ne nalazi u njegovim dugoročnim planovima, Englez je prodat, a perspektivni Kolumbijac Džon Duran nije doveden kao Ingsova zamena, već kao momak koji bi u budućnosti mogao da eksplodira. Sportski direktor Johan Lange radio je na operaciji Duran šest meseci, pre nego što je predočio Emeriju čitavu situaciju i ubedio ga da je 19-godišnji golgeter vredan dovođenja. Čikagu je plaćeno skoro 17.000.000 evra i Duran će do kraja sezone biti ispomoć jedinom klasičnom špicu tima Oliju Votkinsu.

Brojni su se fudbaleri našli na radaru Vile, neki su posle dužeg ili kraćeg razmišljanja otpisani (Musa Dembele), neki su jednostavno imali drugačije planove poput Memfisa Depaja koji je želeo isključivo u Atletiko Madrid, a u slučaju Đerara Deulofeua isprečili su se kako stav Udinezea da ne želi da ga pusti, tako i ozbiljnija povreda.

U mislima Aston Vile, doduše za leto ostali su Niko Vilijams iz Atletik Bilbaa, Alberto Moleiro supertalentovani član Las Palmasa, takođe i vezista Marselja Mateo Genduzi. Vila na leto ima velike planove i resurse da ih sporovede u delo. Imala ih je i ove zime, ali nije bezglavo jurila da troši novac. Ipak, za prioritete se moralo izdvojiti, a kao ključno pojačanje uoči prelaznog roka Emeri je označio Aleksa Morena. Klub ga je podržao, a na Vila park je iz Betisa za 13.500.000 evra stigao Aleks Moreno.

DOŠLI: Džon Duran (Čikago, 16.640.000), Aleks Moreno (Betis, 13.500.000), Bertran Traore (Bašakšehir, povučen sa pozajmice)

OTIŠLI: Dani Ings (Vest Hem, 12.000.000), Morgan Sanson (Strazbur, pozajmica), Ludvig Avgustinson (Sevilja, kraj pozajmice), Jan Bednarek (Sautempton, kraj pozajmice), Frederik Žilber (Strazbur, pozajmica), Kameron Arčer (Midlzbro, pozajmica), Marvolus Nakamba (Luton, pozajmica)

FULAM

Uspešan prelazni rok za Fulam iako do poslednjeg dana nije izdejstvovao nijedan potpis. Bez obzira na to, trener Marko Silva je dobio pojačanja na obe željene pozicije – centralnog veznog i desnog beka.

Dres Kotidžersa podigao je Saša Lukić u transferu koji je londonski klub koštato 10.000.000 evra, mada se mora naglasiti da doskorašnji fudbaler Torina nije bio prva opcija. Želeo je Fulam Evertonovog Abdulaja Dukurea, zatim pokušavao da izdejstvuje transfer Andrea iz Fluminensea, raspitivao se i kod Šefild Junajteda za Norvežanina Sandera Bergea. Na kraju je angažovao srpskog reprezentativca i u njemu dobio fudbalera koji može da igra i kao šestica i kao osmica.

Saša Lukić i agent Zoran Pavlović (©Mozzartsport)Saša Lukić i agent Zoran Pavlović (©Mozzartsport)

Za razliku od Lukića, Sedrik Soareš je bio prvi izbor na desnom beku. Arsenal ga je pustio na pozajmicu u redove gradskog rivala bez prava otkupa, a zanimljivo, Fulam je potvrdio dolazak Soareša nekih sat vremena nakon ponoći. Pravila u Engleskoj kažu da klub istovremeno može imati samo dva pozajmljena igrača iz domaćih klubova. Fulamov limit već je bio ispucan, pa je klub odlučio da otkupi Šejna Dafija iz Brajtona, koji je automatski izgubio status pozajmljenog igrača. Tako se raščisto put za Soareša.

DOŠLI: Saša Lukić (Torino, 10.000.000), Sedrik Soareš (Arsenal, pozajmica),

OTIŠLI: Džoš Onoma (Preston, bez obeštećenja), Entoni Nokart (Hadersfild, pozajmica), Natejnijel Čaloba (Vest Bromvič Albion, ?),

BRAJTON

Fokus medija na Brajton ove zime bio je usmeren zbog njegovog blještavog fudbalskog izloga, ne zbog fudbalera koji su pristigli na Ajmeks. Počelo je još u smiraj 2022. godine evropskim velikanima koji su polako stajali u red za Aleksisa Makalistera. Delovalo je da će Argentinac kao jedno od otkrovenja Mundijala u Kataru završiti u Torinu, Gazzetta dello Sport pisala je da se centralni vezista obećao Juventusu, ali kako je januar počeo da teče, tako je pažnja usmerena ka Makalisteru jenjavala.

Umesto, Argentinca krenula je licitacija za Belgijanca. Totenhem je poželeo Leandra Trosara, nudio 15.000.000 evra, ali Galebovima ne samo da nije bilo dovoljno, već su tražili duplo više. Na kraju su dobili željeni novac, Trosar je otišao u severni London, ali ne u Totenhem već u Arsenal. Svemu je prethodila činjenica da se nekoliko dana ranije zakuvao odnos Trosara i trenera Roberta De Zerbija. Ukratko, Italijan je izbacio svoje krilo sa jednog treninga, Belgijanac zatražio transfer, te da su agenti počeli da ga nude premijerligašima, mahom članovima velike šestorke. Ostrvom su kružile oprečne informacije, ali se i na osnovu partija karijere koje je Trosar pružao od starta sezone dalo naslutiti da je spreman na sledeći korak. Taj korak došao je godinu i po dana pre isteka ugovora sa Galebovima (šest meseci pre isteka aktiviran produžetak na još godinu dana), a koštao je Arsenal 24.000.000 evra fiksno + 7.000.000 kroz potencijalne bonuse.

Moises Kaisedo i Leandro Trosar (Reuters)Moises Kaisedo i Leandro Trosar (Reuters)

Otišao je jedan od nosilaca igre, a Brajton je uradio sve da Ejmeks ne napusti još jedan stub De Zerbijevog sistema. Tako su odbijene dve astronomske ponude Arsenala za ekvadorskog vezistu Moisesa Kaiseda (21). Prva je iznosila 70.000.000 evra, druga 80.000.000 evra. Kukao je igrač sa najvećom tržišnom vrednošću u istoriji Ekvadora (38.000.000) kako dolazi iz siromašne porodice, kako ima osmoro braće i sestara, molio klub da ga pusti u Arsenal ili Čelsi... U Brajtonu nisu hteli da čuju. Usput su poslali Ekvadorca na hlađenje i privremeno mu zabranili dolazak na treninge. Moraće Kaisedo da sačeka još najmanje šest meseci na transfer karijere, jer ambiciozni, šestoplasirani Brajton ima velike planove u Premijer ligi.

Ispoda radara su prošle kupovine Fakunda Buonanotea iz Rosario Sentrala za 6.000.000 evra, donosno Jasina Ajarija iz AIK-a za 4.000.000. Mada je Buonante doveden po sličnom modelu kao Makalister. Dve godine kasnije, takođe na zimu, za sličnu sumu novca i takođe iz argentinskog šampionata. Možda je to početak rađanja nove zlatne koke od više desetina miliona evra.

DOŠLI: Fakundo Buonanote (Rosario Sentral, 6.000.000), Jasin Ajari (AIK, 4.000.000)

OTIŠLI: Leandro Trosar (Arsenal, 24.000.000), Eron Konoli (Hal Siti, pozajmica), Šejn Dafi (Fulam, otkupljen sa pozajmice)

LIDS

Tim sa Eland Rouda je letos pretrpeo značajne promene. Uprava je pružila podršku Džesiju Maršu i novac od prodaje Rafinje i Kalvina Filipsa (preko 100.000.000 evra) preusmerila u širenje, ali i podmlađivanje igračkog kadra. Devetorica fudbalera su tokom leta krenuli put Zapadnog Jorkšira – nije bilo dovoljno. Lids je prošle sezone došao u situaciju da zbog nedovoljno širokog igračkog kadra u pitanje dovede osptanak u Premijer ligi. Povrede su se javljale prečesto i iznova stvarale rupe u timu. Ipak, u klubu su naučili na greškama i kako im se ne bi ponovio isti slučaj, odlučili su da se dodatno pojačaju.

Na pomenutu devetoricu od letos potpisali su još trojicu. Dakle, ukupno 12 igrača za sezonu u kojoj su potrošili 151.340.000 evra. Ni u jednoj prethodnoj sezoni nisu uložili više, mada su u sezoni 2017/18, kada je Andrea Radricani preuzeo klub, angažovali više fudbalera. Ponovo su na Eland Roudu radile veze. I ovog puta je Džesiju Maršu jedan od izvora za pojačanja bio Salcburg, njegov bivši klub. Letos je iz njega doveo Brendena Eronsona i Rasmusa Kristensena, sada im pridodao i Maksimilijana Vebera, kapitena austrijskog tima koji pored štoperske, može da odgovori i zadacima kraj leve aut-linije, što će odbrani koja je često izranjavana povredama i pride ostala bez Dijega Ljorentea (otišao u Romu) i te kako biti od značaja.

Drugo pojačanje, Vestona Mekenija, “završili su” Tajler Adams i Eronson, saigrači iz reprezentacije sa kojima bi trebalo da oformi vezni red sličan onom iz nacionalnog tima. Mekeni je izrazio želju da napusti Juventus, torinski klub mu je izašao u susret, i mada Lids nema obavezu da ga posle pozajmice (plaćena 1.200.000 evra) otkupi, gotovo izvesno će isplatiti dodatnih 33.000.000 evra i učini ga najskupljim pojačanjem u istoriji kluba.  

Umalo da tu titulu u januaru ponese Žoržinjo Ruter, napadač doveden iz Hofenhajma za nepunih pet miliona manje od trenutnog rekordera Eronsona (32.840.000). Francuz će Lidsu doneti opciju više u napadu kojih je ionako popriličan broj budući da je klub poslednjih dana prelaznog roka odbio ponudu Lestera za Džeka Herisona (nije uspeo da dovede Nikola Zaniola). Sve u svemu, Lids je jači nego što je bio pre početka prelaznog roka i sada na Maršu ostaje da ne dozvoli da se ponovi finiš prošle sezone.

DOŠLI: Žoržinjo Ruter (Hofenhajm, 28.000.000), Maksimilijan Veber (Salcburg, 12.000.000), Veston Mekeni (Juventus, pozajmica 1.200.000)

OTIŠLI: Dijego Ljorente (Roma, pozajmica 500.000), Mateuš Klih (Di Si Junajted, bez obeštećenja), Džo Gelhart (Sanderlend, pozajmica)

VULVERHEMPTON

Vulverhempton je kao ubedljivo najbezopasniji napad Premijer lige znao šta mu je činiti ove zime. Zapravo, Vulvsi su ozvaničili transfer Mateusa Kunje još krajem decembra, nekih nedelju dana pre nego što je zimska fudbalska pijaca zvanično otvorila svoje kapije. E sada može se polemisati o izboru kluba sa Molinoa i preispitivati racionalnost poteza da se 50.000.000 evra (pozajmica sa obaveznim otkupom) plati napdadač što je leta 2021. godine došao u Atletiko za 30.000.000, pa za taj isti Atletiko postigao svega sedam pogodaka na 54 utakmice. Ali nije ni prvi, sigurno ne i poslednji put da premijerligaši vuku ovako bizarne poteze.

Čudno deluje i angažovanje Marija Lemine (29) koji kroz čitavu karijeru bilo da je igrao za Lorijan, Marselj, Juventus, Sautempton, Galatasaraj, Fulam ili Nicu, nije stekao zvanje standardnog prvotimca. Defanzivnog vezistu na pragu tridesetih što iza sebe ima smušenu polusezonu u Nici, Vulvsi su platili 11.000.000 evra. Žoao Gomes (21) iz Flamenga doveden je za 18.700.000 evra i ovaj transfer takođe deluje kao kocka... Dok se ne dokaže suprotno. Međutim, da ne bude da isključivo kudimo poteze Vulverhemptona, Pablo Sarabija za 5.000.000 evra je fantastičan ulov. Njegovo pozamašno iskustvo kroz silne utakmice u Ligama petice i utakmice u reprezentaciji Španije moglo bi da bude od presudnog značaja za opstanak Vulvsa u Premijer ligi. Pritom je za siću na Molino stigao još jedan super-iskusni fudbaler koji će pokušati da učvrsti odbranu tima. Kreg Doson će ubrzo proslaviti jubilej od 250 nastupa u Premijer ligi.

Kada je reč izlaznim transferima, klub je zaradio tek nešto više od 3.000.000 evra slanjem Leonarda Kapanje i Konora Ronana u MLS. Gonsalo Gedeš, minulog leta plaćen 32.000.000 evra se nije snašao u Premijer ligi te je poslat na pozajmicu u Benfiku, a portugalskom supertalentu Fabiju Silvi nakon polusezone u Anderlehtu, ostaje da se u narednih šest meseci kali u PSV-u.

DOŠLI: Žoao Gomes (Flamengo, 18.700.000), Mario Lemina (Nica, 11.000.000), Pablo Sarabija (PSŽ, 5.000.000), Kreg Doson (Vest Hem, 3.750.000), Mateus Kunja (Atletiko Madrid, pozajmica), Danijel Bentli (Bristol Siti, 57.000)

OTIŠLI: Leonardo Kampanja (Inter Majami, 2.700.000), Konor Ronan (Kolorado, 570.000), Gonsalo Gedeš (Benfika, pozajmica), Fabio Silva (PSV, pozajmica), Leo Bonatini (Sen Luis, bez obeštećenja), Ki-Jana Hover (Stouk, pozajmica), Matija Sarkić (Stouk, pozajmica)

BRENTFORD

Nije se Brentford preterano šepurio na zimskoj pijaci, ali je već u prva četiri dana januara uspeo da izdejstvuje pojačanje koje će od leta biti zavedeno kao najveće u istoriji kluba. Praksa rušenja rekorda u kupovini fudbalera je nastavljena budući da je minulog leta Brentford to činio u dva navrata – prvo sa Aronom Hikijem (16.500.000), pa dva dana kasnije sa Kinom Luisom Poterom (19.000.000). Novi rekorder stigao je iz Bundeslige, odnosno iz Frajburga. Ime mu je Kevin, prezime Šade (21), a Brentford je za pozajmicu sa obaveznim otkupom platio 1.000.000 evra. Međutim, za manje od pola godine, Frajburgu će biti uplaćeno dodatnih oko 22.500.000 evra.

Ekipa Tomasa Franka je i uoči januarskog prelaznog roka bila poprilično dobro popunjena na svim pozicijama, ali se razmišljalo o alternativi za Ajvana Tonija. Razlog je to što je jedan od najboljih engleskih golgetera već mesecima pod istragom FA zbog sumnje da se protivzakonito kladio na fudbalske mečeve, te da mu u slučaju da bude osuđen, preti opasnost zabrane igranja na određeni period. Brentford je u Šadeu dobio krilnog napadača, ali takođe i momka koji može da odigra na poziciji centarfora. Zanimljivo, Šade je bio na radaru Pčelica i proteklog leta, kao i novopečeno pojačanje Čelsija Mihajlo Mudrik. Tada je Šahtjor odbio ponudu od 30.000.000 za Mudrika, a kako su u Brentfordu shvatili da je ukrajinski vunderkind nedostižna želja, okrenuli su se dostupnijoj opciji.

DOŠLI: Kevin Šade (Frajburg, pozajmica, 1.000.000)

OTIŠLI: Serhi Kanjos (Olimpijakos, pozajmica), Mads Bah Sorensen (Groningen, pozajmica), Eleri Balkombi (Bristol Rovers, pozajmica), Tarik Fosu (Roteram, pozajmica), Čarli Gudi (Blekpul, pozajmica)

VEST HEM

Prelazni rok Vest Hema u kojem je Dejvid Mojes napustio svoju davno nametnutu transfer strategiju “Kupujemo fudbalere koje bismo u budućnosti mogli dobro da preprodamo”. Njome se vodio letos kada su ya ukupno 182.000.000 evra u istočni London stigli Lukas Paketa, Đanluka Skamaka, Najef Agerd, Maksvel Korne, Emerson, Tilo Kerer, Flin Dauns i Alfons Areola. I pored svih ovih potpisa, Vest Hem se našao u situaciji da se na sredini prvenstva nalazi na 16. poziciji i da ga samo bod deli od zone ispadanja.

Uprava očigledno nije imala nameru da upumpava nove džakove novca za vađenje iz kanala, te je Mojes u januaru potražio pristupačnijeg špica koji će razmrdati njegov tim, budući da u prvom delu sezone to nisu uspeli da urade Skamaka i Majkl Antonio (zbirno pet pogodaka). Pronašao je staru kajlu Danija Ingsa, čoveka koji kada je zdrav i te kako ume da rešeta mreže i postiže golove u kontinuitetu. Nažalost, kao i u slučaju Agerda koji je i pre zvaničnog debija za Čekićare morao na operaciju zgloba, tako se i Ings povredio već na prvom nastupu za novi klub zbog čega će morati da pauzira nekoliko nedelja.

Kako od štopera Mojes sada na raspolaganju ima Agerda, Tila Kerera i Kurta Zumu, procenjeno je da usluge Krega Dosona više nisu bile potrebne, te je iskusni štoper koji gazi 33. godinu života prosleđen u Vulverhempton i to za obeštećenje od 3.750.000 evra.

DOŠLI: Dani Ings (Aston Vila, 12.000.000), Luizao (Sao Paulo, bez obeštećenja)

OTIŠLI: Kreg Doson (Vulverhemton, 3.750.000), Daren Rendolf (Bornmut, bez obeštećenja), Konor Koventri (Roteram, pozajmica)

PIŠU: Stefan STANKOVIĆ, Filip VESELINOVIĆ


tagovi

Premijer ligaZimski prelazni rok 2023Transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara