Džud Belingem (Reuters)
Džud Belingem (Reuters)

Trenutno najbolji fudbaler na svetu

Vreme čitanja: 7min | uto. 10.10.23. | 11:20

Igra „desetku“, daje golove kao „devetka“, deli lopte kao „osmica“, trči kao „šestica“...

Otkako se pojavio u profesionalnom fudbalu, Džuda Belingema prati „hajp“ kako se to danas kaže u žargonu. Euforija i uzbuđenje na sve strane oko njega. Koliko može da podnese tog pritiska očekivanja, zasad se i ne naslućuje. Gde su mu limiti i granice, niko ne sme da prognozira...

Iako je Real Madrid aždaja koja je pojela i mnogo veća imena od njega, mladi Englez u belom dresu Kraljevića pliva kao riba u vodi. Bez preterivanja se može se reći da je u ovom momentu najbolji fudbaler sveta. Neko će reći da je Mesi i dalje broj jedan, neko će odlučiti za Halanda, za mnoge je Embape najkvalitetniji fudbaler planete, ima ih i koji misle da Rodriju treba dati Zlatnu loptu... Ali niko od pomenutih asova trenutno ne igra takav fudbal. Niko ne pravi toliku razliku na terenu.

Izabrane vesti

Ovakav start u najtežem dresu na svetu se ne pamti. Tačnije, pamte ga možda samo najstariji navijači Merenegesa...

Belingem je na prvih 10 utakmica u Real Madridu postigao 10 golova i upisao tri asistencije. Učestvovao je što kao strelac, što kao asistent u više od polovine ukupnih golova Ančelotijevog tima. Primera radi, Kristijano Ronaldo je te 2009. kao zvanično najbolji igrač sveta u najskupljem transferu svih vremena krenuo u Realu sa 10 golova i jednom asistencijom na prvih 10 utakmica. Čak i velikani poput Zidana i Modrića su morali da trpe kritike na početku dok se nisu adaptirali. Samo je Realova ikona Alfredo di Stefano imao bolji učinak sa 11 golova na premijernih 10 utakmica.

Razlika između dvojice legendarnih golgetera i mladog Engleza je što on ipak nije napadač i postizanje golova mu nije glavni zadatak. On pored svih ovih napadačkih akcija radi i mnoge stvari kojih je Ronaldo bio pošteđen. Postao je alfa i omega u igri Reala mnogo pre nego što je bilo ko mogao da očekuje.

Stavio je na leđa najveći klub na svetu i nosi ga kao perce. Bez privikavanja, adaptacije, standardnih početničkih faza... Nije ga impresionirao kraljevski ambijent, samo je izašao na teren i zaplesao fantastičan fudbal.

Od početka je delovao predodređen za velike stvari i sada je na najboljem mogućem mestu gde se dešavaju najveće stvari.

Ako neko ume da napravi preteranu euforiju i cirkus oko svojih mladih igrača, onda su to Englezi. Belingemova sreća je možda što je za razliku od ostalih domaćih talenata krenuo iz druge lige i nije ga rano sagorela premijerligaška halabuka. U skromnom Birmingemu koji se borio za goli život.

Ali i za Birmingem su to bile čudne i neviđene stvari. Čempionšip nije liga za dečake već za odrasle muškarce.

Otkako se kao osmogodišnjak pojavio na prvom treningu, sve u vezi Džuda Belingema je bilo iznenađujuće brzo. Sa 14 godina je igrao za U-18 tim, sa 15 debitovao za U-23. Sa 16 godina i 38 dana je zaigrao za prvi tim i postao najmlađi igrač u istoriji kluba. Ali nije to bila priča o vunderkindu kojem će se šansa dozirati na kašičicu i postepeno mu se pružati šansa.

Kao što je sada kao 20-godišnjak stavio Real Madrid na pleća, tako je i tada kao 16-godišnjak odmah postao jedan od nosilaca igre Birmingema. Niko ga nije gledao kao mladog talenta već kao igrača koji pravi razliku.

„Imao je fizionomiju igrača od 23 ili 24 godine, nije propuštao treninge, bio je vrlo samokritičan. Hteli smo iz znatiželje da ga uvedemo poslednjih 20-ak minuta dok smo gubili u Stouku, a on je napravio šou kada je ušao, postigao sjajan izjednačujući gol i inicirao preokret. Od debija je odigrao 42 od moguća 43 meča u Čempionšipu?! Samo jedan je propustio zbog problema sa kopačkama. Džud je ozbiljna glava koja poštuje fudbal. Zna u kakvom je okruženju ponikao i ta radna etika je oblikovala njegov fudbalski mozak“, rekao je Belingemov tadašnji trener Pep Klotet.

Ubrzanje je bilo sve jače i posle samo jedne seniorske sezone su se popalili alarmi u skauting službama širom Evrope. Jedna od najboljih u tom poslu je Borusijina. Poučena dobrim iskustvom sa Džejdonom Sančom, Borusija je opet bila brža od konkurencije. Doduše, razbila je i kasu pošto je plaćanjem obeštećenja od preko 30.000.000 evra napravila najskuplji transfer nekog maloletnika u istoriji fudbala. Birmingem je taj novac spasao bankrota i povukli su dres sa brojem 22 u čast Belingema jer im je omogućio da prežive. Tada su se mnogi smejali Plavcima sa Sent Endrjuza i omalovažavali taj potez kao jeftin marketing ali danas Birmingem može da se pohvali kako je stavio van upotrebe dres najboljeg fudbalera na svetu.

Iako je prelazak iz Engleske u Nemačku i iz Birmingema u Dortmund priličan šok za mladića od 17 godina, ni ovoga puta Belingemu nije bilo potrebno vreme. Odmah se ugravirao u prvu postavu i za tri sezone na Vestfalenu postao najbolji igrač žurto-crnih. Igrao je sve u veznom redu, ubacivao se iz drugog plana, pokrivao ogroman deo terena, pokazao fantastične sposobnosti u oba pravca... Ipak, pozicija na terenu mu nije bila toliko ofanzivna kao danas. Ispred su bili špic, Brant, Rojs... Tek u poslednjoj od tri sezone, Belingem je pokazao ofanzivni arsenal kojim raspolaže i završio sezonu sa 14 golova i sedam asistencija.

Mančester Siti, Liverpul, Čelsi, Mančester Junajted... Svi najbogatiji premijerligaši su hteli da dragulj engleskog fudbala vrate na Ostrvo. I svima im je takav tip igrača bio potreban. Ali Belingem je pokazao drugačiji način razmišljana od, naprimer Sanča. Porodica je imala veliki uticaj u Belingemovim izborima. Kada je imao 12 godina, zvali su Siti i Junajted, ali porodica je mislila da dete treba da ostane kući i razvija se u svom Birmingemu.

Kada su ga opet zvali prošlog proleća, porodica je pregovarala sa Realovim „alhemičarom“ Đunijem Kalafatom i shvatila da je to poziv koji se ne odbija i najbolja sredina koja neće sagoreti momka kao što se desilo Sanču ili Entoniju na Old Trafordu. 

Deprimirajuće izdanje Madriđana u onom polufinalu protiv Mančester Sitija kada vezni red nije pripnuo loptu je još bilo sveže. I jasan signal svima u Madridu da je ekipi pod hitno potrebna sveža krv i neko ko ima inicijativu u nogama da preuzme ključeve igre od Modrića i Krosa.

Dok su se svi pitali gde će Belingem naći mesto pored dvojice veterana, Valverdea, Kamavinge, Čuamenija, Karlo Anćeloti je odmah video kakvu zver je dobio i promenio sistem igre. Real je prešao na formaciju sa dijamantom u sredini kakvu je Italijan igrao nekad u Milanu sa Kakom, Ševčenkom i Inzagijem. Sada se svi ostali u Realu pitaju gde će oni naći mesto u Belingemovom timu. Modrić je prvi platio cenu.

Karlo Anćeloti je odmah prepoznao Kaku u Milanu, žrtvovao Rui Koštu i podredio Brazilcu tim prepun velikih imena. Slično radi i sada sa Belingemom.

„Lakše je markirati igrače koji su striktno vezani za jednu poziciju. Belingem igra unutra, po boku, vraća se, ulazi iz drugog plana... Veoma je dinamičan, a zahvaljujući fizičkim predispozicijama lako i brzo dolazi u završnicu. Tako da je on tip igrača koje nije lako proceniti i skautirati“, rekao je Anćeloti nedavno.

Anćeloti je shvatio ofanzivni potencijal mladog Engleza, gurnuo ga bliže golu i dobio atomsko oružje koje je promenilo izgled Reala iz korena. Belingem nosi na leđima Zidanovu „peticu“, igra „desetku“, postiže golove kao „devetka“, pakuje kao „osmica“, a jede kilometre kao „šestica“. Ful paket.

Uz sve to na terenu, Belingemu beli dres madridske aristokratije savršeno pristaje i po ponašanju van terena.

„Opušten i veoma ljubazan dečko. Mi u Engleskoj za takve momke kažemo da bi ga rado pozvali na večeru kući da nam upozna porodicu. On je sin kakvog bi svaki roditelj poželeo. Ima savršene manire i poštovanje prema svima. Primer lepog ponašanja“, kaže Kevin Betis, Belingemov trener iz mlađih kategorija Birmingema.

Madridski mediji pišu da je impresivna količina Belingemove svesti o bitnosti života van terena. Maksimalno se posvetio učenju španskog jezika, slobodne dane ne koristi da privatnim avionom skokne u Englesku već sa saigračima provodi vreme u Madridu, upoznaje grad i pravi prijateljske spone u svlačionici. Retki su bili engleski fudbaleri kojima je to uspevalo u inostranstvu. Izuzetak je Dejvid Bekam.

Angažovao je i čuvenog nutricionistu Alberta Mastromatea za kojeg kažu da je bio jedan od glavnih razloga druge mladosti Karima Benzeme u Realu i striktno se drži njegovih saveta i planova. Belingem ništa ne prepušta slučaju. I vraća mu se...

Na renoviranom Santjago Bernabeu stadionu iz utakmice u utakmicu je sve više dečaka u dresovima sa brojem pet. Ako je Vinisijus do sada bio magnet za decu, Belingem postaje idol nekih novih klinaca koji su tek zakoračili na terene i tribine.

Real Madrid je dobio energetsku bombu koja mu je falila protiv Mančester Sitija i budućeg vođu za narednih X godina. Vrlo verovatno i Zlatnu loptu.

„On je rođen da igra za Real Madrid“, kratko je nedavno prokomentarisao Realov kapiten Načo Fernandez  i ubo suštinu.

Real Madrid i Džud Belingem su savršen par. U vreme kada se i ta magična transfer granica od devet cifri polako bagateliše, Realovih 103.000.000 evra letos iskeširanih za Belingema deluju kao krađa godine. Igra sjajnog Engleza već poput inflacije nagriza tu kapitalnu investiciju i čini je jeftinijom.


tagovi

Džud Belingem

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara