Martin Edegor, Kevin De Brujne, Fil Foden i Mohamed Salah (©Reuters)
Martin Edegor, Kevin De Brujne, Fil Foden i Mohamed Salah (©Reuters)

Trka utroje kakva nije viđena u poslednjoj deceniji ili nova Sitijeva šetnja do titule?

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.02.24. | 11:29

Šampion Engleske ušao u seriju karakterističnu samo njemu i pitanje je mogu li protivkandidati da izdrže njegov nalet

Jedan tim želi da ispiše istoriju. Drugi da svog dugogodišnjeg trenera isprati kako dolikuje. Treći je pak željan osvete. Trka za titulu u Premijer ligi bogata narativima sprema se za uzbudljivu završnicu, budući da na 15 rundi do kraja vodeća tri tima na tabeli razdvajaju dva boda.

Hvala Arsenalu – reći će svaki neutralni ljubitelj fudbala, jer pobedom nad Liverpulom u nedeljnom derbiju učinio je šampionsku trku još uzbudljivijom, pride pomogao Mančester Sitiju da uhvati priključak i dodatno zakuva borbu za titulu u Premijer ligi. Ishodi nekoliko poslednjih mečeva timova iz samog vrha engleskog šampionata doveli su do 'finčerovskog' zapleta kakav u ovoj fazi sezone nije viđen godinama unazad na Ostrvu. Poraz Redsa u Severnom Londonu praćen sinoćnim preokretom Sitija u zapadnom delu engleske prestonice nagovestio je da bi aktuelna sezona mogla da bude najneizvesnija u poslednjoj deceniji i potencijalno baci u zaborav onu 2013/14 kada je vicešampion Liverpul ostao kratak za dva, a trećeplasirani Čelsi četiri boda u odnosu na prvaka Siti.

Izabrane vesti

O koliko izjednačenoj trci je reč najbolje oslikava podatak da su posle 23 runde – koliko je do sada odigrano – samo deset puta tri vodeća tima na tabeli razdvajala svega dva boda, poslednji put još u sezoni 2015/16 kada je kroz cilj prvi prošao – Lester. No, bila je to 'incidentna' sezona, ona koja se dešava 'jednom u sto godina'. Sitijeva generacija bila je istrošena – Pep Gvardiola doći će tog leta – Jirgen Klop tek što je stigao na Enfild i još je sklapao kockice u sveže rekonstruisanom timu. Bila je to prilika koja se u godinama što dolaze neće ukazati Arsenalu…

Sada pak mora da se rve sa divovima da bi stigao do trona, ali iako od mnogih potcenjen, Arsenal je postao konkurentan timovima što su prethodnih godina jedan drugome dugo bili jedini rival u trci. Ove sezone ih je, međutim, 'krivicom' tima Mikela Artete troje i teško je sa sigurnošću tvrditi ko će prvi proći kroz cilj. Mada mnogi poučeni iskustvom iz prethodnih sezona naslućuju kako bi sve moglo da se završi…

- MANČESTER SITI OSVAJA PREMIJER LIGU - 1,60 -

Stekao se utisak poslednjih godina na Ostrvu da su Sitijeve sezone pod Gvardiolom, makar u domaćin takmičenjima, vrlo slične jedna drugoj. Mančesterski tim kao po pravilu izgubi meč Komjuniti šilda, sporije započne sezonu, ali se onda posle januara podigne i krupnim koracima krene da preskače rivale na putu ka kruni. Siti je od Pepovog dolaska nebrojeno puta pokazao da u prvenstvu ne puca pod pritiskom, već da na isti odgovara serijom pobeda, koje su umele da potraju i po nekoliko meseci. Kakav ga posao čeka u drugom delu sezone svestan je i Jirgen Klop.

"Ako želite da budete oko Sitija bolje pobedite u svakoj utakmici jer će oni to zasigurno uraditi. Probaćemo da otežamo posao što više možemo svakom timu koji želi da završi sezonu iznad nas", izjavio je Nemac uoči gostovanja u Londonu.

Jednu takvu seriju uostalom Siti je započeo pred kraj 2023. godine. Kada se vratio sa Svetskog klupskog prvenstva 26. decembra, Siti je bio na petoj poziciji, sa osam bodova manje od lidera Liverpula i tada je krenuo njegov niz od devet pobeda u svim takmičenjima - pet u Premijer ligi – zahvaljujući kojem je smanjio zaostatak za Redsima, koji bi u slučaju da dobije zaostali meč sa Brentfordom 20. februara mogao da pretvori u minimalnu prednost.

I sve to uradio je bez pomoći Erlinga Halanda i Kevina De Brujnea, dvojice igrača koji po mišljenju mnogih imaju najveći uticaj na igru i rezultate mančesterskog tima. Sa povratkom pomenutog tandema, veruju u kolevci fudbala, Gvardiolina četa biće samo još moćnija. I mada Kris Saton ne želi da – makar javno - otpiše ni Aston Vilu i Totenhem (pet i sedam bodova iza Liverpula), u glavi već može da vidi epilog šampionske trke.

"Mislim da je reč o trci pet klubova jer i ostali moraju da veruju, inače zbog čega rade sve ovo? Biće ovo paklena, zaista dobra trka. Ipak, čini mi se da sve polako dolazi na svoje za Mančester Siti. Svi mislimo isto sada kad su se vratile 'glavne face'. Gledali smo kako prave neverovatne nizove svake godine i mislimo da će ponovo uraditi isto", izjavio je bivši engleski napadač, koji je 1995. godine pomogao Blekburnu da osvoji treću i ujedno poslednju titulu prvaka države.

- ARSENAL OSVAJA PREMIJER LIGU - 7,50 -

Ni mišljenje Šeja Givena ne razlikuje se previše od Satonovog.

"Morate da pomenete i Aston Vilu u ovoj trci, ali moje mišljenje je da je ovo trka utroje. Poraz Liverpula bio je savršen za Mančester Siti. Na njima je da dokažu zašto su šampioni i zašto će ponovo biti šampioni. Uveren sam da će ponovo osvojiti titulu", ističe nekadašnji golman Njukasla, Vile i Sitija.

Dakle, sve upućuje na to da će se do kraja voditi trka utroje, pa iako se Arsenal prošle sezone u finišu slomio pod pritiskom – doduše, ko ne bi? - Džejmi Karager veruje da ima šanse, prvenstveno zbog defanzive koju je pokazao protiv timova kojima trenutno gleda u leđa. Iako mu je Liverpul u nedelju zatresao mrežu, utisak je da do gola ne bi došao sve i da se igralo još 90 minuta da mu ga defanzivci Arsenala nisu poklonili svojom greškom.

"Rekao sam posle utakmice da je ovo bolji rezultat za Mančester Siti nego za Arsenal, ali Arsenal ima male šanse da osvoji titulu. Ta šansa proističe iz toga koliko su dobri defanzivno. Mislim generalno na defanzivu, ne samo broj primljenih golova. Kada pogledate brojke, mislim da su defanzivno najbolji tim u Premijer ligi."

- LIVERPUL OSVAJA PREMIJER LIGU - 3,20 -

Liverpulov xG na Emiratima iznosio je svega 0,37, dok je Sitijev bio tek neznatno bolji – 0,48. I jednima i drugima svakako najslabiji u Premijer ligi od starta sezone.

"To smo videli i na primeru onoga koliki je xG Liverpul juče imao. Vratimo se na utakmicu kad je Mančester Siti gostovao na Emiratima, utakmicu koju je Arsenal dobio 1:0. Dva napadački najbolja tima u Premijer ligi otišla su na noge Arsenalu i činilo se da nikad neće postići gol. To je ono što im daje šanse", uverava bivši defanzivac Liverpula.

Kad je reč o njegovom timu, Karager veruje da je jedino što razdvaja Liverpul i Siti - Kevin De Brujne.

"Obucite mu Liverpulov dres i Liverpul će osvojiti titulu. Mislim da je toliko dominantan", tvrdi Karager.

Šta vi mislite - može li Liverpul i bez De Brujnea da parira Sitiju do samog kraja i ko će prvi proći kroz cilj?


tagovi

Premijer ligaMančester SitiArsenalLiverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara