Marko Poletanović (©Shutterstock)
Marko Poletanović (©Shutterstock)

Trofej, mesto u Evropi i 1.100.000 evra: Istorijska šansa Rakova na stogodišnjicu kluba, drugoligaš Arka računa na senzaciju

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.05.21. | 13:58

Danas je na programu finale Kupa Poljske

Vreme je za veliko finale Kupa Poljske. U Areni Lublin za trofej se bore Rakov iz Čenstohove i Arka iz Gdinje. Dakle, trenutno trećeplasirani sastav Ekstraklase bori se sa šestoplasiranim timom drugog ranga za novčanu nagradu u visini od 1.100.000 evra i mesto u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu konferencija, dok poraženom sleduje oko 170.000 evropskih novčanica. Ujedno, Rakov želi premijerni pehar u najmasovnijem nadmetanju u državi, dok se igrači sa severa bore za treći u ovom takmičenju (16.00).

Sastav iz Čenstohove je apsolutna senzacija u Ekstraklasi ove sezone. Fudbaleri Mareka Papsuna obezbedili su mesto na postolju nekoliko kola pre kraja sezone, što će kao rezultat imati najbolji rezultat u istoriji kluba. Sve ovo dodatno dobija na značaju ako se u obzir uzme činjenica da je Rakov u martu prolavio stogodišnjicu postojanja.

Izabrane vesti

16.00: (1,70) Rakov (3,45) Arka (5,00)

Klub iz Šlezije još ima stvarne šanse da postane vicešampion Poljske. U prethodnom meču crveno-plavi su remizirali bez golova na gostovanju Jagjeloniji. Trenutno je Rakov na trećem mestu u prvenstvu sa bodom i utakmicom manje od Pogona.

Vredi napomenuti da je Rakov gorčinu poraza poslednji put osetio 13. februara, kada je morao da čestira Lehiji. Od tada su igrači iz Čenstohove, čiji je adut i srpski internacionalac Marko Poletanović, zabeležili sjajan niz od 12 mečeva u svim takmičenjima bez poraza. Navijači Arke nadaju se da rivalu 13. neće biti srećan broj...

Arka je, pak, otkriće poljskog Kupa. Treba napomenuti da su žuto-plavi trenutno drugoligaši, i da se bore za plej-of za promociju. Igrači trenera Darijuša Marzeca takođe mogu da se pohvale dobrom serijom bez poraza. U poslednjem meču Arka je pobedila u Sosnovjecu protiv Zaglembja 3:2 i to joj je bio šesti susret bez neuspeha.

Put do finala nacionalnog kupa nije bio lagan obema ekipama. Rakov je prvo pobedio Sandecju sa 3:0, a zatim 2:0 Ničiječu. Papsunov tim je u osmini finala eliminisao Gornjik Zabže sa 4:2, dok je u četvrtfinalu u gostima porazio Leh sa 2:0, a polufinale je bila bitka sa braniocem trofeja Krakovijom i ujedno trijumf na strani 2:1.

U isto vreme, Arka je startovala impresivnom pobedom od 5:0 nad drugoligašem Gornjikom iz Polkovica. U sledećem kolu ekipa sa severa savladala je Koronu sa 2:0, a u osmini finala ispostavila se boljom od Gornjika iz Lenčne pobedivši sa 2:1. U četvrtfinalu su igrači iz Gdinje porazili Pušču iz Nepolomica sa 5:2. U polufinalu Arka je posle penala izbacila Pjast.

Za Rakov je ovo drugo finale Kupa Poljske u istoriji. Prvi put 1967. godine poražen je od Visle Krakov posle produžetaka. Arka, uprkos tome što je trenutno u drugoj ligi, ima mnogo više iskustva na ovom polju. Sastav iz Gdinje je do finala stigao pre tri godine, kada je izgubio od Legije, a godinu dana ranije je podigao pehar Kupa pobedom nad Lehom. Vredi napomenuti da je Arka takođe osvojila Kup 1979. godine, pobedivši Vislu Krakov sa 2:1.

Za kraj, dodajmo i da bi eventualan trijumf Arke bio prvi od strane drugoligaša još od 1996. godine kada je to pošlo zarukom Ruhu. Za Rakov je ovo već istorijska sezona, taman kada je proslavio vek postojanja. Tim će biti na pobedničkom postolju Ekstraklase, što znači da će u međunarodna takmičenja, a Kup mu dođe kao bonus.

POLJSKA, KUP - FINALE (LUBLIN)

Nedelja

16.00: (1,70) Rakov (3,45) Arka (5,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Arka GdinjaRakovKup PoljskeMarko Poletanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara