Miloš Degenk (©Starsport)
Miloš Degenk (©Starsport)

Trojica Srba vode Australiju na Mundijal

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.08.21. | 16:38

Pored Miloša Degeneka i Denija Vukovića, u redove Sokerusa ponovo pozvan i Tom Rogić, koji na početku sezone pruža dobre partije u timu Seltika

Fudbalska reprezentacija Australije ponovo ima tri Srbina u svojim redovima. Posle bezmalo dvogodišnjeg odsustva iz državnog tima, među Sokeruse se za mečeve protiv Kine i Vijetnama vratio Tom Rogić (28), ofanzivni vezista škotskog Seltika. On se na spisku reprezentacije za predstojeće mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine pridružio defanzivcu Crvene zvezde Milošu Degeneku i golmanu holandskog NEC Najmehena Deniju Vukoviću.

Rogić na početku ove sezone iz meča u meč igra sve bolje, za šta zasluge pripadaju i novom menadžeru Seltika, nekadašnjem selektoru Australije Ejndžu Postekogluu. Iako još nije sto odsto fit posle višemesečnih problema s povredom, Srbin poreklom iz Like koristi svaki trenutak da pokaže da nije zaboravio da igra fudbal. Za sada je na 11 mečeva, od kojih je šest počeo na klupi, postigao jedan i namestio tri gola.

Izabrane vesti

Australijski mediji očekuju da će Rogić dobiti zapaženu minutažu i u reprezentaciji, za koju je do sada odigrao 47 mečeva. Takođe, bar jednu od dve naredne utakmice u prvih 11 bi trebalo da počne i Miloš Degenek, dok 36-godišnji golman Deni Vuković ozbiljno figurira kao prvi čuvar mreže Sokerusa jer je standardna "jedinica" Met Rajan iz Real Sosijedada došao na okupljanje s povredom kolena.

Pored Rogića u državni tim je prvi put posle 2019. godine pozvan i plejmejker Eron Moj, koji je donedavno branio boje engleskog Brajtona, a sada igra u Kini za Šangaj SIPG.

Australija počinje završnu rundu azijskih kvalifikacija za Mundijal utakmicama protiv Kine u Dohi (2. septembar) i pet dana kasnije protiv Vijetnama u Hanoju. Tim selektora Grema Arnolda dočekaće Kineze na neutralnom terenu u Kataru zbog strogih mera restrikcije u borbi protiv kovida, koje su na snazi u Australiji.

Pošto državni organi nisu uvažili zahtev Fudbalskog saveza Australije da odobre izuzeće od obaveznog 14-dnevnog karantina za sve fudbalere i članove stručnih štabova dve selekcije, nije bilo drugog izbora za Sokeruse nego da odlučujuću rundu kvalifikacija počnu u "egzilu".

Iz istog razloga se među 27 pozvanih igrača našao samo jedan fudbaler iz A-lige, i to desni bek Sidneja Rajan Grant, dok su napadači Džejmi Meklaren i Metju Leki (Mančester Siti), kao i njihov saigrač Konor Metkalf i golman Sidneja Endrju Redmejn zatražili da izostanu, kako po povratku ne bi morali u dvonedeljni karantin koji bi ih odvojio od porodica i udaljio od završnih priprema njihovih timova za start nove sezone, predviđen za kraj oktobra.

Spisak Australije za mečeve sa Kinom i Vijetnamom:

Golmani: Met Rajan (Real Sosijedad), Deni Vuković (NEC), Lorens Tomas (Sonderjiske), Pol Izo (Ksanti).

Odbrana: Trent Sejnsburi (Kortrajk), Miloš Degenek (Crvena zvezda), Aziz Behič (Giresunspor), Bejli Rajt (Sanderlend), Bred Smit (Sijetl), Rajan Mekgauan (Kuvajt SC), Rajan Grant (Sidnej), Hari Sutar (Stouk), Kalam Elder (Hal), Rajan Strejn (Makabi Haifa). Sredina: Tom Rogić (Seltik), Eron Moj (Šangaj), Džekson Irvajn (Sankt Pauli), Ajdin Hrustić (Ajntraht), Džejms Džego (Aris), Keni Dugal (Blekpul), Rajli Mekgri (Birmingem), Denis Dženro (Tuluz).

Napad: Aver Mabil (Midtiland), Adam Tagart (Serezo Osaka), Mičel Djuk (Okajama), Martin Bojl (Hibernijan), Danijel Arzani (Lomel).

PIŠE: Branko Cvetojević


tagovi

Fudbalska reprezentacija Australijereprezentacija AustralijeMiloš DegenekDeni VukovićTom Rogić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara