Luis Suarez u duelu sa Bobanom Dmitrovićem (©MN Press)
Luis Suarez u duelu sa Bobanom Dmitrovićem (©MN Press)

TSC 24. srpski predstavnik u Evropi, a igrali su i Bečej, Bor, Sevojno, Bežanija...

Vreme čitanja: 6min | čet. 27.08.20. | 09:08

Uspehe za ponos, pored večitih rivala, imaju i Radnički, Vojvodina, OFK Beograd, ali i to iz davnih dana

Dobiće danas Srbija novog predstavnika na fudbalskoj mapi Evrope. TSC će u Moldaviji odigrati premijernu utakmicu u međunarodnim kupovima, a rival će mu biti Petrokub. Utisak je - rival po meri. Sve govori da momci Zoltana Saba nisu bez šansi da se probiju do druge runde kvalifikacija.

A TSC će se u večnoj listi upisati kao 24. klub iz Srbije koji je zaigrao u evrokupovima. I nadamo se da će biti uspešniji od većine.

Izabrane vesti

Najveće uspehe ostvarili su Crvena zvezda i Partizan. Njihove najdalje domete znaju i vrapci na grani: crveno-beli su osvojili Kup šampiona 1991. godine, dok su crno-beli 1966. zaustavljeni u finalu od Real Madrida. U 21. veku oba giganta su igrala u Ligi šampiona i uspevala da prezime u prolećnu fazu Lige Evrope. Gotovo sve bodove za UEFA rang-listu donose večiti rivali sa Autokomande.

Jeste bilo davno, ali daleko je dogurao i niški Radnički. U sezoni 1981/1982 igrao je polufinale Kupa UEFA, gde ga je eliminisao nemački Hamburger (2:1, 1:5). Nadimak Real sa Nišave je ostao do današnjih dana, mada su rezultati daleko od nekadašnjih. Da se ne osvrćemo na Floru...

Ima i Vojvodina čime da se pohvali: u sezoni 1966/1967 dobacila je do četvrtfinala Kupa šampiona, ali je tu bolji od nje bio Seltik (1:0, 0:2). Novosađanima, koji kvalifikacije za Ligu Evrope kreću ovog leta od trećeg kola, biće ovo 25. sezona na kontinentalnoj sceni.

Iako je danas trećeligaš, nikako se ne smeju zaboraviti rezultati OFK Beograda, koji je i u doba velike i male Jugoslavije branio boje države na međunarodnoj sceni. U deset sezona koliko su Romantičari igrali u evro kupovima, dva rezultata su ostala za pamćenje: polufinale Kupa pobednika kupova 1963. godine, gde ih je zaustavio Totenhem i četvrtfinale Kupa UEFA 1973, gde je za gol bio bolji Tvente.

Detalj s meča OFK Beograd - Atletiko MadridDetalj s meča OFK Beograd - Atletiko Madrid

Sa krajem velike Jugoslavije završavaju se i uspesi srpskih klubova na evropskoj sceni, ako ne računamo, naravno, Crvenu zvezdu i Partizan, koji i tu odskaču. Nijedan od ostalih predstavnika u međunarodnim kupovima nije uspeo da se plasira u grupnu fazu nekog takmičenja. Tri puta je Vojvodina dolazila do plej-ofa Lige Evrope, jednom je zaustavio moldavski Šerif, drugi put češki Plzenj, a onda i Alkmar. Nadomak grupe je još jedino bio – Borac iz Čačka! Rezultati ostalih su – mizerni.

Neki klubovi koji su od skidanja sankcija reprezentovali zemlju na evropskoj mapi danas čak i ne postoje ili su survani u amaterski rang takmičenja.

Bivši prvak Obilić je igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Bajerna, sudarao se u Kupu UEFA sa Atletikom iz Madrida i FK Kopenhagenom, a sada ga više nema. Sartid je pet sezona igrao u Evropi (tri puta u Intertoto kupu), da bi se ugasio, pa se vratio pod drugim imenom. Najveći skalp mu je pobeda nad Dandi junajtedom u prvoj rundi Intertoto kupa 2001. godine (5:2, 0:0).

Istu sudbinu je doživeo kulski Hajduk, koji je tri puta izlazio na međunarodnu scenu. U deset utakmica upisao je četiri pobede, sve u Intertoto kupu, nad Kongsvingerom, TPS-om, Mariborom i Leirijom. U Kupu UEFA je odmah eliminisan od CSKA iz Sofije (1:1, 0:0).

Ako se neko još seća Budućnosti iz Banatskog Dvora, čak je i ona stigla do kvalifikacija za Ligu Evrope (tada Kup UEFA), ali je odmah eliminisana od Maribora (1:2, 1:0).

U leto 2007. je i Bežanija imala izlet na međunarodnu scenu. I takođe je odmah ispala i to od albanske Bese (2:2, 0:0). Tri leta ranije klub sa istim nadimkom, Lavovi, imao je jedan ples na evropskom frontu: Železnik je igrao protiv Steaue u kvalifikacijama za Kup UEFA. U Bukureštu je pobedio 2:1, ali je to bilo nedovoljno, pošto je u Beogradu izgubio sa 4:2.

Sa meča Železnik - SteauaSa meča Železnik - Steaua

Igrao je i Bečej u Evropi i to u dve sezone. Jedne je u Intertoto kupu upisao pobedu (Pogon Šćećin, 2:1) i tri poraza (Kan, Farul i Dnjepr Mogilev), dok je odmah ispao do slovenačke Mure u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Ne postoji više ni zrenjaninski Proleter, bar ne na nekadašnjim visinama, a 1997. i on se našao u Intertoto kupu. Imao je u grupi bilans od jedne pobede (Makabi Haifa, 4:0), remija (Celje, 0:0) i dva poraza (Lokomotiva Nižnji, 1:0 i Antalija, 1:0), te nije prošao dalje.

Zemun je 1996. imao zapažen nastup u Intertoto kupu: osvojio je drugo mesto u grupi pobedama nad Dinamo Bukureštom (2:1), gruzijskim Kolhetijem (3:2) i finskim Jarom (3:2), ali ga je poraz od Gengana (1:0) koštao prolaska dalje.

Kruševački Napredak je dva puta video Evropu. Pre tačno 40 godina je odmah ispao u Kupu UEFA od Dinama iz Drezdena (0:1, 0:1), dok je pre tačno 20 godina prošao estonski Tulevik (5:1, 1:1), a onda ga je demolirao OFI sa Krita (0:0, 6:0).

Dva puta je i Rad predstavljao zemlju na evropskoj fudbalskoj mapi. I oba puta mu je put završen u sudarima sa Olimpijakosom. Prvo ga je 1989. izbacio u prvoj rundi onaj iz Atine (2:1, 0:2), a 2011. i imenjak mu iz Volosa (0:1, 1:1).

Tim Rada za duel sa Olimpijakosom 1989.Tim Rada za duel sa Olimpijakosom 1989.

Tri godine zaredom je Jagodina igrala u kvalifikacijama za Ligu Evrope i svaki put odmah ispadala: od Ordabasija, Rubina i Kluža. Nije bilo ni sreće na žrebu...

Kao bomba je odjeknuo uspeh subotičkog Spartaka od pre dva leta, kada je izbacio prašku Spartu (2:0, 1:2), da bi ga u 3. kolu kvalifikacija eliminisao Brendbi (2:0, 2:1). Leteli su Plavi golubovi i 2011. do 3. kola u borbi za Ligu Evrope, a tada ih je zaustavio ukrajinski Dnjepar u vrlo tesnom dvomeču (2:1, 0:2). Subotičani zaista nisu imali zbog čega da se postide u ova dva nastupa u Evropi.

Kao finalista Kupa Srbije, Sevojno se neočekivano našlo na međunarodnom frontu 2009. godine. Čak je uspelo da izbaci litvanski Kaunas (0:0, 1:1), da bi Lil sa Edenom Azarom (!), Žervinjom, Joanom Kabajem i ostalima ipak bio prejak rival u 3. kolu (0:2, 0:2).

Godinu dana ranije Borac je zablistao u premijernom nastupu na evro sceni. Izbacio je moldavsku Dačiju i bugarsku Lokomotivu i našao se oči u oči sa Ajaksom u direktnoj borbi za grupe Lige Evrope. Holandski gigant je, ipak, bio prejak zalogaj i slavio je u oba meča (4:1, 2:0). U tom sastavu Kopljanika bili su Luis Suarez, Miralem Sulejmani, Klas Jan Huntelar, Tomas Vermalen, Jan Vertongen... Ni Borca, barem onog izvornog, više nema.

Pokušava poslednjih godina Čukarički da se dokaže na internacionalnoj sceni, ali ni on nije uspeo u četiri pokušaja da preskoči drugu prepreku na putu. Prošlog leta je imao 0:0 iz Norveške protiv Moldea, ali je kod kuće izgubio 3:1 i ispao.

Poslednji debitant, pre TSC-a, bila je Mladost iz Lučana, koja je 2017. odmah ispala od Intera iz Bakua (2:0, 3:0).

I za kraj jedan mali, zaboravljeni klub, koji je danas u zonskoj ligi – Bor! On je reprezentovao Jugoslaviju još 1968. godine u Kupu pobednika kupova. Nije imao sreće, naleteo je u prvom kolu na Slovan iz Bratislave. Borani su slavili kod kuće sa 2:0, ali je poraz u gostima od 3:0 bio koban. Razloga za preveliku tugu nije bilo: Slovan je te sezone osvojio Kup kupova i to je u finalu pobedio Barselonu sa 3:2!

Foto: ©MN Press


tagovi

Hajduk KulaBežanijaČukaričkiTSC Bačka TopolaLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara