Suma, Kanga i Tavamba (Star sport)
Suma, Kanga i Tavamba (Star sport)

Tu su Ben, Suma, Kanga, Sadik, Boaći, Ado... Nema Sanoga, Tavambe, Rikarda Gomeša, Banjaka...

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.12.21. | 18:03

Koga ćemo sve gledati na KAN-u u Kamerunu

Polako se bliži početak takmičenja od kojeg zazire gomila evropskih klubova: Kup afričkih nacija!

Najkvalitetnije reprezentativno takmičenje na Crnom kontinentu se ove zime održava u Kamerunu od 9. januara do 6. februara. I zbog njega će mnogi evropski klubovi ostati bez bitnih igrača usred sezone. naprimer, Liverpul će ostati bez Manea, Salaha i Keite, Napoli bez Osimena, Kulibalija, Zambo Angize i Gulama, Milan bez Kesija, Benasera i Balo Turea, Arsenal bez Obamejana, Pepea, Partija i Elnenija, a Čelsi samo bez Mendija s obzirom da Vaha Halilhodžić zbog svađe nije pozvao Zijeha... ...

Izabrane vesti

Neće KAN zaobići ni naše klubove. Konkretno, Crvenu zvezdu.

Na širem spisku reprezentacije Gabona nalazi se Zvezdin vezista Gelor Kanga. On je na listi od 30 igrača sa koje će da otpadnu samo četvorica jer konačni spiskovi broje po 26 reprezentativaca. S obzirom da je Kanga standardan u selekciji Gabona, izvesno je da će biti među 26. Isto važi i za napadača Mohameda El Fardua Bena koji je udarna igla i najbolji igrač selekcije Komorskih Ostrva koja debituje na kontinentalnom šampionatu. Komorska Ostrva su već odredila konačan spisak na kojem je Ben tako da su njemu zagarantovane utakmice u grupnoj fazi od 10. do 18. januara. Interesantno je da su Gabon i Komorska Ostrva u istoj grupi i da su autsajderi za prolaz dalje pored Gane i Maroka pa će jedan od njih skoro sigurno da završi turnir već 18. januara.

Doduše srpski klubovi su u manjem hendikepu od pomenutih evropskih jer su na pauzi do sredine februara kada se nastavlja naše prvenstvo. Ipak, izvesno je da će pomenuti tandem propustiti početak zimskih priprema, a s obzirom da će im biti potreban i mali odmor posle reprezentativnih obaveza, pitanje je kada će Dejan Stanković moći da računa na njih.

Treći Afrikanac iz Zvezdinog tima Seku Sanogo nije pozvan u selekciju Obale Slonovače. On je poslednji put za Slonove igrao još 2017. godine i od tada nije dobijao poziv. A i konkurencija u veznom redu je prejaka za Sanoga jer su tu Kesi iz Milana, Sangare iz PSV Ajndhovena, Traore iz Sasuola, Seri iz Fulama, Akpa Apro iz Lacija... Sanogo će tako od početka priprema biti na raspolaganju Dejanu Stankoviću.

Sanogo i Gomeš (Star sport)Sanogo i Gomeš (Star sport)

Na Kupu afričkih nacija će vrlo verovatno učestvovati i jedan bivši, a moguće i dvojica budućih igrača Crvene zvezde. Nekadašnji golgeter crveno-belih Ričmond Boaći je oživeo karijeru u izraelskom Beitaru i Milovan Rajevac ga je posle nekoliko godina odsustva vratio u tim Crnih zvezda. Boaćijevo ime se našlo na širem spisku od 30 igrača i vrlo je verovatno da će ostati i na konačnom od 26 imena s obzirom da su mu konkurenti Maksvel Abi Kuaje (Grejt Olimpiks), Feliks Afena Đan (Roma), Bendžamin Tete (Malatija)... Gana muku muči sa napadačima.

A na spisku Milovana Rajevca se našao i Edmund Ado, vezista Šerifa iz Tiraspolja za kojeg je Crvena zvezda ozbiljno zainteresovana i pokušaće da ga dovede u januaru pošto je spremna da za njega plati oko 1.000.000 evra. Podsetimo, Gana u grupi igra protiv Kanginog Gabona i Benovih Komora tako da će ta grupa biti prilično zanimljiva za navijače crveno-belih.

Još jedno Zvezdino potencijalno pojačanje će verovatno biti učesnik Kupa afričkih nacija. Desni bek Falaj Sako iz Vitorije Gimarais je takođe želja sportskog sektora srpskog šampiona, a Portugalci traže oko 2.000.000 evra za reprezentativca Malija. Selektor Malija Mohamed Magasuba još nije saopštio spisak za turnir u Kamerunu ali Sako je do sada bio nezamenjiv u reprezentaciji za koju je do sada odigrao 20 mečeva. Njega ćemo skoro sigurno gledati u Grupi F gde Mali igra protiv Tunisa, Gambije i Mauritanije i ima dobre šanse da prođe dalje.

U nekoj teoriji, Zvezda bi mogla da ima četvoricu reprezentativaca na Kupu afričkih nacija.

Što se Partizana tiče, Aleksandar Stanojević neće imati problema zbog prvenstva Crnog kontinenta. Jedini Afrikanac u timu Partizana nije pozvan u nacionalni tim. Rikardo Gomeš je do prošlog septembra bio redovan na spiskovima selekcije Zelenortskih Ostrva ali se uoči meča protiv Nigerije posvađao sa selektorom, napustio trening kamp reprezentacije i od tada ga nema među reprezentativcima.

Za razliku od njega, bivši Partizanov vezista Sejduba Suma koji takođe nije bio u dobrim odnosima sa selektorom, ipak ide na kontinentalno prvenstvo. Suma se našao na konačnom spisku Gvineje gde su još neka poznata imena poput Nabije Keite (Liverpul), Ilaiša Moribe (Lajpcig), Amadua Dijavare (Roma)... Njegova Gvineja se nalazi u grupi sa Senegalom, Malavijem i Zimbabveom.

Boaći i Suma (Star sport)Boaći i Suma (Star sport)

Još jedan bivši Partizanov fudbaler se nada učešću na šampionatu Afrike. Reč je o Umaru Sadiku. Njega je sada već bivši selektor Gernot Ror uvrstio na širi spisak od 37 igrača koji do 3. januara treba da bude skraćen na 26. Ror je nedavno smenjen, a Nigeriju kao prelazno rešenje vodi nekadašnji reprezentativac Agustin Eguavoen.

Međutim, male su šanse da Sadik „preživi“ konačan filter. On je do sada bio mladi i i olimpijski reprezentativac, ali za A selekciju nikada nije debitovao. Poziv je dobio prošlog marta za mečeve protiv Benina i Lesota ali nije dobio šansu da uđe u igru i debituje. Od tada nije ni pozivan.

Konkurencija u napadu nigerijske reprezentacije je paklena. Tu je gomila odličnih ofanzivaca poput Viktora Osimena (Napoli), Samuela Čukvuezea (Viljareal), Kelečija Ihenača (Lester), Aleksa Ivobija (Everton), Ahmeda Muse (Karagumruk), Emanuela Denisa (Votford), Taiva Avonidžija (Union Berlin), Ademole Lukmana (Lester), Pola Onuačua (Genk), iskusnog Odiona Igaloa (Al Šabab)... Teško da Sadik u toj konkurenciji može na konačan spisak.

Još dvojica bivših Partizanovih igrača su ostali bez poziva za Kup afričkih nacija. I bez šanse da igraju pred domaćom publikom. Bivši napadač crno-belih Leandre Tavamba i bivši štoper Maki Banjak nisu ušli na širi spisak selekcije Kameruna. Iako su u poslednje vreme povremeno dobijali pozive, Tavamba i Banjak ipak neće imati priliku da zaigraju na turniru koji organiuzuje njihova zemlja.

Što se tiče ostalih superligaških klubova u Srbiji, njihovi Afrikanci su daleko od reprezentativnih statusa u svojim zemljama i prvenstvo Crnog kontinenta će da prate kao navijači.


tagovi

El Fardu BenGelor KangaRičmond BoaćiSejduba SumaLeandre TavambaEdmund AdoUmar SadikRikardo Gomeš

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara