Tuga sa juga: Svi transferi u Crnoj Gori ni petina obeštećenja za Mirka Ivanića

Vreme čitanja: 7min | uto. 19.02.19. | 09:53

Ako dva najveća crnogorska kluba kao najveća pojačanja dovode igrače iz Inđije ili Bežanije sve vam je jasno

Svi transferi koji su se dogodili u Crnoj Gori tokom zimskog prelaznog roka ne bi mogli da pokriju ni petinu transfera Mirka Ivanića u Crvenu zvezdu! Kriza nezapamćenih razmera drma crnogorske klubove, gotovo da nije bilo transfera za koji je plaćeno obeštećenje ili barem ne  neko opipljivije, uglavnom su sve to "migracije" igrača bez ugovora, od kojih su neki promenili sredinu u domaćim okvirima, a neki su se i vratili iz inostranstva, gde su završili svoje misije.

Ako dva najveća crnogorska kluba i dva najjača kandidata za osvajanje titule, Sutjeska i Budućnost, kao najveća pojačanja dovode Dušana Stojiljkovića i Bojana Cigera iz Inđije ili Stefana Filipovića iz Bežanije, klubova koji su nastupali u srpskoj Prvoj ligi, onda je jasna slika u koliko su očajnoj ekonomskoj situaciji crnogorski prvoligaši.

Izabrane vesti

Mediji iz Podgorice u sumiranju zimskog "merkata" doneli su gotovo jednoglasan zaključak: Niko neće da dođe u crnogorski fudbal! I to i nije daleko od istine. Pre godinu dana kao jedan od najvećih transfera bio je povratak Petra Grbića, nekadašnjeg igrača Partizana, u matičnu Budućnost. U Podgorici je izdržao pola godine, pa se letos preselio u redove Radničkog iz Niša.

Sada takvih povratnika, zvučnijeg prezimena, nije bilo.

BORBA ZA TITULU I EVROPU

Titulu jesenjeg prvaka u šampionatu Crne Gore odnela je Sutjeska, koja je ujedno i branilac krune. Nikšićani su se prošle sezone prošetali do trofeja, imali su na kraju 24 boda više od drugoplasirane Budućnosti, a u sličnom ritmu su igrali i ove jeseni.

Najveće "pojačanje" za klub sa stadiona kraj Bistrice je ostanak na klupi trenera Nikole Rakojevića, koji je u poslednje tri sezone osvojio dve šampionse titule, sa OFK Titogradom i Sutjeskom.

Što se tiče igračkog kadra, Nikšićani imaju najbolji tim, koji su dodatno pojačali povratnicima Branislavom Jankovićem, nekadašnjim igračem Čukaričkog i Miljanom Vlaisavljevićem, koji se posle godinu i po dana u taboru Budućnosti vratio u Sutjesku.

Uzdanice šampiona na proleće biće i Marko Ćetković, bivši igrač Partizana, napadač Luka Merdović, koji je igrao svojevremeno i u Metalcu i Radniku, kao i štoper Stefan Cicmil, koji se takođe šetao i po srpskoj Superligi, nastupajući za niški Radnički, Spartak, Mladost iz Lučana...

Budućnost se opredelila za ozbiljnu rekonstrukciju ekipe, pa su na stadion pod Goricom došla desetorica novih igrača. Najzvučnija pojačanja su povratnici u redove podgoričkog tima Miloš Raičković i Ivan Delić, koji su posle nekoliko sezona u pečalbi rešili da ponovo potraže sreću u matičnom klubu. Ekipu je pojačao i iskusni štoper Dejan Boljević, koji je došao iz ruske Luč Energije, a društvo u odbrani praviće mu Stefan Filipović, pridošlica iz Bežanije.

Imala je Budućnost velikih problema u pripremnom periodu, morala je zbog loših terena da prekine treninge u Međugorju i vrati se u Podgoricu. Tim Branka Brnovića je u generalnoj proveri pred nastavak sezone savladao nižerazredni Otrant sa 4:1.

Zeta je jesen završila na drugom mestu, sa četiri boda manje od Sutjeske. Posle pet prvih kola bez pobede, tim iz Golubovaca je napravio veliku seriju od 14 mečeva bez poraza. Na zimskoj pijaci Zeta nije bila mnogo aktivna, promenila je trenera, umesto Dragoljuba Đuretića tim je preuzeo Dejan Roganović, a dovedena su i dvojica igrača Rudara, Armin Bošnjak i Nemanja Sekulić.

Najveće pojačanje za ekipu iz Golubovaca je što su ostala dvojica najboljih igrača, napadač Nikola Krstović i defanzivac i kapiten Igor Vujačić, koji su se nadali inostranom angažmanu, ali im se ta želja nije ostvarila.

OFK Titograd se nada da bi mogao do druge titule u istoriji. Prvu je osvojio 2016. godine, a sada sa samo četiri boda manje od Sutjeske ima čemu da se nada.

Romantičari sa Starog aerodroma su promenili trenera, pošto je Hrvat Igor Pamić napustio klub, a tim je preuzeo Edis Mulalić, šef struke Rudara iz Pljevalja u jesenjem delu prvenstva. Najveće pojačanje podgoričkog tima je Miloš Bakrač.

PRIMORCI U SREDINI

Petrovac je po bodovima odmah iza Budućnosti, sa poenom manje na petom mestu, ali ekipa sa primorja nema šampionske ambicije kao Podgoričani. Vidi se to i po učinku u prelaznom roku, gde su Majstori s mora ostali bez trojice bitnih igrača, Vujačića, Stjepanovića i Tomića, bez kojih će biti slabiji nego jesenas.

Prvo prolećno kolo donosi i primorski derbi, u kojem Petrovac dočekuje Grbalj. Tim iz Radanovića je jesen završio sa dve uzastopne pobede, kojima se odvojio od ostalih ekipa koje će se boriti za opstanak.

Grbalj se solidno pojačao u zimskoj pijaci, a najatraktivniji novajlija je Brazilac Ze Markos, koji nije uspeo da se nametne u Crvenoj zvezdi, kao ni u Radu, pa će sreću potražiti u crnogorskom prvenstvu. S obzirom na sastav koji ima i igrače koje je doveo, Grbalj ne bi trebalo da ima problema da "preživi" u ligi. Pokazao je to i na generalnoj probi, u kojoj je savladao Zlatibor sa 3:1.

BORBA ZA OPSTANAK

Iskra iz Danilovgrada je prva iznad crte. Ponovo je bila prava promenada među Crvenima u prelaznom roku, čak sedmorica novih igrača došla su na stadion kraj Zete. Ima tu zvučnih imena za crnogorske uslove, kakvi su napadači Darko Nikač, nekadašnji špic Budućnosti i veteran Bogdan Milić, kojem će ovo biti drugi mandat u Iskri.

Danilovgrađani su ostali bez najboljeg strelca lige, Stefana Miloševića, sada uzdanice belgijskog Beverena, ali je utisak da su napravili odličan tandem napadača za proleće.

Rudar je bio najveće razočaranje jesenjeg dela sezone, pa je klub iz Pljevalja napravio pravo generalno spremanje tokom prelaznog roka. Na stadion pod Golubinjom došla su osmorica novih igrača, uz trenera Nenada Vukčevića, dok su klub napustila čak jedanaestorica fudbalera.

Pljevljaci su doveli Eloma Nija-Veđija, povremenog reprezentativca Togoa, a najzvučnije pojačanje je Janko Simović, iskusni štoper, jesenas član Mladosti. Rudar je u poslednjoj proveri pred start prvenstva pobedio Berane sa 3:1.

Lovćenu neće biti lako da se izbori za opstanak pošto u proleće kreće sa šest bodova manje od Iskre i Rudara. Ekipa je, od bitnijih igrača, ostala bez Dejana Zarubice, koji je prešao u Budućnost, dok su tim pojačali golman Ivan Janjušević i defanzivac Blažo Rajović, povratnici iz inostranstva.

Cetinjani već u prva tri kola igraju sa Sutjeskom i Budućnošću, tako da im raspored nikako ne ide na ruku. Još od 2014. godine Lovćen nema pobedu nad Nikšićanima na svom terenu.

Mornar je već prežaljen. Ekipa Bara je imala spektakularan prelazni rok, u kojem je u 10 dana promenila trojicu trenera! Goran Milojević je podneo ostavku na početku zimskih priprema, nasledio ga je Derviš Hadžiosmanović, koji je posle tri dana dao otkaz i otišao u Dečić. Na upražnjenu klubu seo je Igor Raičević. Ipak, sa sedam bodova manje od Lovćena i samo jednom pobedom tokom cele polusezone, Mornar nema čemu da se nada i čega ga izvesna selidba u niži rang, iz kojeg je prošle sezone došao u Prvu ligu.

BUDUĆNOST

Došli: Periša Pešukić (Rudar), Aleksandar Vujačić (Petrovac), Miloš Raičković (Sarvak), Dušan Stoiljković (Inđija), Dejan Boljević (Luč Energija), Miloš Krkotić (Bali), Igor Bašić (Temišvar), Ivan Delić (Sloga), Dejan Zarubica (Lovćen), Stefan Filipovć (Bežanija).

Otišli: Balša Boričić (Iskra), Milan Đurišić (Iskra), Balša Sekulić (OFK Titograd), Miljan Vlaisavljević (Sutjeska), Vladan Adžić (Pohang), Miloš Brnović (OFK Titograd), Andrija Ražnatović (Rudar).

SUTJESKA

Došli: Branislav Janković (slobodan igrač), Miljan Vlaisavljević (Budućnost), Bojan Ciger (Inđija).

Otišli: Stefan Lončar (Istra), Miloš Radulović (Grbalj), Veljko Vuković (Farska O.), Žarko Grbović (?).

ZETA

Došli: Dejan Roganović (trener), Nemanja Sekulić (Rudar), Armin Bošnjak (Rudar).

Otišli: Dragoljub Đuretić (trener).

PETROVAC

Došli: Velizar Janketić (Rudar), Pjeter Ljuljđuraj (OFK Titograd).

Otišli: Aleksandar Vujačić (Budućnost), Slaven Stjepanović (Zvijezda 09), Danilo Tomić (Iskra), Milivoje Mušikić (?), Rijoja Tačibana (FK Igalo).

LOVĆEN

Došli: Ivan Pejaković (Rudar), Andrija Kaluđerović (Grbalj), Blažo Rajović (Kosovo), Ivan Janjušević (slobodan igrač).

Otišli: Igor Marković (Arsenal Tivat), Ivan Jablan (Bokelj), Jovan Perović (Bokelj), Dejan Zarubica (Budućnost).

RUDAR

Došli: Nenad Vukčević (trener), Eniks Kriještorac (Jedinstvo), Danilo Marković (Iskra), Jasmin Mećinović (Trepča), Vidoje Popović (Bokelj), Elom Nija Veđi (Planete Fut), Andrija Ražnatović (Budućnost), Taku (Japan), Janko Simović (?).

Otišli: Zoran Aković (Novi Pazar), Armin Bošnjak (Zeta), Vuk Radović (Arsenal), Velizar Janketić (Petrovac), Nemanja Sekulić (Zeta), Edvin Kuč (Balkani), Ivan Pejaković (Lovćen), Periša Pešukić (Budućnost), Patrik Felipe (Alagoinhas), Aleksandar Macanović (Grbalj), Milivoje Mrdak (Jedinstvo).

GRBALJ

Došli: Marko Đukanović (Igalo), Aleksandar Macanović (Rudar), Miloš Radulović (Sutjeska), Ivan Vuković (Krabi), Ze Markos (Crvena zvezda), Ivan Mićunović (Rudar).

Otišli: Ivan Racković (Rudar), Andrija Kaluđerović (Lovćen), Ćetko Manojlović (Arsenal T.), Lazar Pajović (Bokelj), Nedjeljko Vlahović (?), Drago Milović (?).

MORNAR

Došli: Derviš Hadžiosamanović (trener), Dejan Račić (Iskra), Ronaldo Rudović (Otrant).

Otišli: Jovan Pajović (Mladost Lj.), Ljubomir Đurović (?), Goran Milojević (trener).

OFK TITOGRAD

Došli: Edis Mulalić (trener), Balša Sekulić (Budućnost), Radoš Dedić (Kom), Miloš Brnović (Budućnost), Elie Matuoke (Mladost Lješkopolje), Miloš Bakrač (Željezničar).

Otišli: Hrvoje Bukvić (?), Zvonko Pamić (Široki Brijeg), Pjeter Ljuljđuraj (Petrovac), Igor Pamić (trener).

ISKRA

Došli: Balša Boričić (Budućnost), Milan Đurišić (Budućnost), Danilo Tomić (Grbalj), Darko Nikač (Navbahor), Danko Kovačević (?), Stefan Knežević (Brodarac), Bogdan Milić (?).

Otišli: Filip Vorotović (Teleoptik), Dejan Račić (Mornar), Danilo Marković (Rudar), Igor Burzanović (?), Stefan Milošević ( Beveren).

CRNA GORA 1 - 20. KOLO:

Utorak

14.00: (1,18) Budućnost  (6,50)  Mornar (13,00) 
14.00:  (3,50) Iskra (2,95)  OFK Titograd (2,20) 
14.00:  (6,75) Lovćen  (3,60)  Sutjeska (1,53) 
14.00:  (2,80) Petrovac  (2,65)  Grbalj (2,90) 
14.00:  (2,95) Rudar  (2,70)  Zeta (2,70) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

FotoMN Press


tagovi

Crna GoraCrna Gora 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara