Vinčenco Montela, Jaroslav Rakicki, Mario Baloteli i Artjom Dzjuba (©Reuters, ©AFP)
Vinčenco Montela, Jaroslav Rakicki, Mario Baloteli i Artjom Dzjuba (©Reuters, ©AFP)

Tursko prvenstvo dobilo novog izazivača: Montela od Adane Demir napravio tim za titulu

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.08.22. | 10:29

Tim sa juga Turske je tokom ovog leta angažovao 19 novajlija, među kojima su i Jaroslav Rakicki i Artjom Dzjuba, pa je veliko pitanje da li je potpuni autsajder na gostovanju Fenerbahčeu (ponedeljak, 20.45)

Prošle godine je Adana Demir ušla u Superligu Turske, sezonu je završila na devetoj poziciji na tabeli,a ove je spremna za novi iskorak. Letnji prelazni rok je vrlo interesantno odrađen, zabeležene su pobede u prva dva kola novog šampionata, pa ekipa sa samog juga zemlje je ovog ponedeljka otputovala u Istanbul na megdan Fenerbahčeu (20.45 časova) prepuna samopouzdanja i pozitivne energije.

Klub koji je prošli put iz elitnog ranga ispao još 1995, a potom čitavu prvu deceniju 21. veka proveo u trećoj ligi, dobio je ambiciozno rukovodstvo kojem su cilj trofeji – njih za 81 godinu postojanja Adana Demir nikada nije osvojila.

Izabrane vesti

Plave munje su u prva dva kola savladale Giresun (3:2) i Sivas (3:0), a sada ih očekuje prvi ozbiljan izazov u sezoni. Izabranici Vinčenca Montele gostuju Fenerbahčeu, aktuelnom vicešampionu.

Uoči meča 3. kola italijanski strateg je dobio još jedno veliko pojačanje, ugovor je potpisan sa snažnim ruskim golgeterom Artjomom Dzjubom. Postao je tako iskusni napadač čak 19. pojačanje tima iz Adane ovog leta. Prethodno su plavu opremu, između ostalih, zadužili i Jaroslav Rakicki, Kevin Rodrigez iz Real Sosijedada, bivši golman Zrinjskog Goran Karačić, Henri Onjekuru iz Olimpijakosa, talentovani krilni napadač Makedonije Arda Kurtulan, upravo iz Fenerbahčea…

20.45: (1,62) Fenerbahče (4,00) Adana Demir (5,40)

Montela je i pre ovog leta na raspolaganju imao neke dokazane fudbalere, poput kapitena Gokana Inlera, Marija Balotelija, Dejvida Akintole, Jonasa Svensona, Bendžamina Stambulija, Junea Belhande ili Islanđanina Birkira Bjarnsona. Svi oni su i dalje u klubu i većina će napasti Fenerbahče. Dzjuba će verovatno šansu čekati sa klupe, ali to ne znači da će Baloteli da bude starter, pošto se požalio na lakšu povredu. Ako Italijan ne bude mogao da zaigra, Brit Asombalonga će predvoditi ofanzivu.

Fenerbahčeu ova utakmica dolazi između dve u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope. Izabranici Žorža Žezusa nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, jer ih je u 2. kolu kvalifikacija posle penala eliminisao Dinamo iz Kijeva. Morali su zato najpre na Slovacko (3:0, 1:1), a potom i na Austriju iz Beča. Kao gosti su prošlog četvrtka slavili sa 2:0, pa su na pragu grupne faze.

U prvenstvo je Fenerbahče krenuo remijem sa Umranijem (3:3). Bod je jedva spasao, pogotkom Mergima Beriše u 92. minutu. Razgoropadio se potom u 2. kolu protiv Kasimpaše, iskoristio je to što je rival već u 16. minutu ostao sa igračem manje zbog crvenog kartona Jesiljurta, pa ga je savladao sa 6:0. Taj meč su obeležili Ener Valensija i 17-godišnji Arda Guler sa po dva pogotka.

Gulera međutim nećemo gledati večeras, imao je smrtni slučaj u porodici pa ga je stručni štab pustio da bude sa najbližima. Još nekoliko igrača nije u konkurenciji zbog povreda. Serdar Aziz i Bruma su prethodnih dana trenirali odvojeni od ekipe, dok je Nazim Sanger već duže vreme na bolovanju. Neizvesna je situacija sa Berišom, koji je trenirao u laganom ritmu, kao i sa Džošuom Kingom, pošto je on zaradio povredu na meču sa Austrijom. Mogao bi da zaigra, ali Žezus ne želi da rizikuje da se situacija pogorša, jer mu je Norvežanin potreban za revanš meč kvalifikacija za Ligu Evrope.

Montela je kao igrač osvojio titulu sa Romom, a kao trener Superkup Italije sa Milanom. Dzjuba je sa Zenitom četiri puta bio prvak Rusije, baš kao i Rakicki, koji uz to ima i čak osam titula u Ukrajini sa Šahtjorom. Baloteli je tri puta bio prvak Italije sa Interom, sa kojim je osvojio i Ligu šampiona, a jednom šampion Engleske sa Mančester Sitijem. Stambuli je pokorio Francusku dva puta, po jednom sa Monpeljeom i Pari Sen Žermenom. Inler je bio prvak pet puta, titulu je u Engleskoj uzeo sa Lesterom, u Švajcarskoj dva puta sa Cirihom, a u Turskoj po jednom sa Bešiktašom i Bašakšehirom. Previše je to trofejnih fudbalera na jednom mestu da bi ekipa beležila prosečne rezultate.

Kada se uzmu u obzir sve te stvari, kao i to da se Adana Demir i sa prošlog gostovanja na stadionu Fenerbahčea, u januaru ove godine, vratila trijumfalno (2:1), teško da sada žuto-plave možemo da proglasimo apsolutnim favoritima. Malo ko će smeti da nazove to iznenađenjem ako Montelina ekipa posle ovog kola bude jedina sa sve tri pobede u Superligi Turske.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

TURSKA 1 – 3. KOLO

Petak

Umranije - Galatasaraj 0:1 (0:0)

/Gomis 86/

Subota

Giresun - Kasimpaša 1:0 (1:0)

/Bajić 90/

Hataj - Gazijantep 1:2 (1:1)

/El Kabi 31 - Figueiredo 7, Jevtović 49/

Antalija - Trabzon 5:2 (2:1)

/Fernando 14, Rajt 40p, 90+8, Bajrakdar 81, 90+6 - Bardhi 45+5, 73/

Nedelja

Bašakšehir - Kajzeri 2:0 (1:0)

/Šadli 22, Ozgan 50/

Bešiktaš - Karagumruk 4:1 (2:0)

/Veghorst 17, N’Kadu 34, Muleka 50, Rozije 90 – Dijanj 53/

Ponedeljak

18.15: (3,70) Istanbul (3,40) Konja (2,05)

18.15: (2,40) Sivas (3,25) Alanja (3,05)

20.45: (1,62) Fenerbahče (4,00) Adana Demir (5,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Adana DemirVinčenco MontelaFenerbahčeTurska 1Artjom DzjubaJaroslav RakickiMario BaloteliGokan Inler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara