Nenad Tomović i detalji sa mečeva AEK-a protiv Partizana i Rena (©Reuters, ©Starsport)
Nenad Tomović i detalji sa mečeva AEK-a protiv Partizana i Rena (©Reuters, ©Starsport)

Tvrd je orah ta Tomovićeva i Gordićeva Larnaka, posle Partizana i Dnjepra-1 merka i skalp Vest Hema

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 13:52

Kiprani dočekuju Čekićare od 18.45 časova u prvom meču osmine finala Lige konferencije

Ispade AEK iz Larnake neka mnogo nezgodna ekipa... Aktuelni vicešampion Kipra, otkako je iz kvalifikacija za Ligu Evrope letos eliminisao Partizan, uspeva da opstane na međunarodnoj sceni bez obzira na to koje rivale dobio. Prezimio je u Evropi prvi put u istoriji i ne samo to, došao je do osmine finale Lige konferencije gde će od 18.45 časova da odmeri snagu sa jedinim preostalim premijerligašem u tom takmičenju, Vest Hemom.

Evropsku odiseju popularni Čuvari su započeli još 19. jula u Danskoj, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Midtjiland je tada na svom terenu izbegao poraz golom u 84. minutu za 1:1, a zatim se provukao i na Kipru, gde je opet nadoknadio minus od jednog gola, a kasnije posle penala prošao dalje.

Izabrane vesti

Poslali su Danci tako AEK na Partizan. U Larnaki su crno-beli poveli sa 1:0 još u uvodnoj fazi meča golom Kvinsija Meninga, ali su preko Anhela Garsije i Hrvoja Miličevića Čuvari preokrenuli. U revanšu je u Beogradu Partizan vodio sa 1:0 i 2:1, što su bili rezultati koji su vodili u produžetke, ali je pogotkom Omada Faradža AEK u 57. minutu AEK došao do 2:2 i plasmana u plej-of za Ligu Evrope. Tamo je sa ubedljivih 5:1 preslišao Dnjepar-1 i domogao se grupne faze, treći put u istoriji.

U Ligi Evrope AEK je zauzeo treće mesto, iza Fenerbahčea i Rena, a ispred Dinama iz Kijeva. Nije se obrukao, sakupio je pet poena, što mu je bilo dovoljno da se preseli u baraž za Ligu konferencije.

18.45: (5,90) AEK Larnaka (3,70) Vest Hem (1,63)

Tamo su Kiprani ponovo udarili na Dnjepar-1, ovog puta su Ukrajince savladali sa 1:0 i evo ih u fazi do koje Partizan nije uspeo da stigne. Sada imaju priliku da se po prvi put za 28 godina postojanja kluba suoče sa Englezima.

Nije doduše Vest Hem najatraktivniji rival kojeg je AEK imao. U sezoni 1996/1997 je igrao protiv Barselone u Kupu pobednika kupova, čak je kod kuće uspeo i da izvuče 0:0. Kasnije je još odmeravao snagu sa Šalkeom, Bordoom, Spartakom iz Moskve, Steauom…

Do pre dve godine niko nije mogao ni da zamisli da će AEK da dostigne ovaj nivo, ali uz ispravan rad celog kluba uspeli smo. Uz puno rada i truda temelji su postavljeni i samo je bilo pitanje kada ćemo da napravimo naredan korak. Plasman među 16 najboljih ekipa u nekom evropskom takmičenju je ostvarenje sna, koji je do nedavno delovao nemoguće. Mnogima je iznenađenje, ali ne i meni. Od 2013. godine sam u Larnaki, iz sezone u sezonu sam pratio kako se klub razvija. Znao sam da ćemo pre ili kasnije da ispišemo istoriju“, kazao je levi bek AEK-a Nikolas Englezou, čovek koji je nosio kapitensku traku u Humskoj ulici sredinom avgusta prošle godine.

Veliki doprinos u evropskim uspesima AEK-a imao je bivši reprezentativac Srbije Nenad Tomović. Nije 35-godišnji propustio ni minut na 12 međunarodnih mečeva, zabeležio je čak i jednu asistenciju – protiv Partizana u Larnaki.

Pored Tomovića, srpske pasoše imaju i golman Crvene zvezde koji je do leta na pozajmici u AEK-u, Miloš Gordić, kao i bivši reprezentativac Mađarske Nemanja Nikolić. Gordić nije odigrao nijedan meč za AEK, a Nikolić je krajem januara pojačao Kiprane iz Turske, odigrao je pet mečeva u domaćem prvenstvu i oko 30 minuta protiv Dnjepra-1 u baražu. Zasad je postigao samo jedan gol, u prvenstvu Kipra, gde je AEK trenutno drugi na tabeli, iza lidera APOEL-a, kojeg trenira Vladan Milojević.

Ni Vest Hem nikada do sada nije imao priliku da igra protiv nekih Kiprana. Ovo mu je 11. evropska sezona, a najveće uspehe Čekićari su napravili prošle godine, došli su do polufinala Lige Evrope, odnosno 1975/1976, kada su poraženi u finali Kupa pobednika kupova od Anderlehta.

Vest Hem je u lošoj formi, izgubio je tri od poslednje četiri utakmice koje je odigrao. Mančester Junajted ga je prošle srede eliminisao iz FA kupa (3:1), a zatim je za vikend Brajton razmontirao Čekićare sa 4:0.

Posle poraza od Brajtona znamo u kakvoj smo situaciji i šta moramo da učinimo. Moramo da se držimo kao grupa. Znam, zvuči kao kliše, ali stvarno to jeste važno. Već posle nekoliko treninga osećamo se bolje i spremni smo za nove izazove“, uverava iskusni štoper Vest Hema Aron Kresvel.

LIGA KONFERENCIJE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

Lacio - AZ Alkmar 1:2 (1:1)

/Pedro 18 - Pavlidis 45, Kerkez 63/

Četvrtak

18.45: (5,90) AEK Larnaka (3,70) Vest Hem (1,63)

18.45: (3,60) Anderleht (3,50) Viljareal (2,15)

18.45: (4,40) Šerif (3,50) Nica (1,95)

21.00: (1,85) Bazel (3,70) Slovan Bratislava (4,60)

21.00: (1,37) Fjorentina (5,10) Sivas (10,0)

21.00: (2,15) Gent (3,40) Bašakšehir (3,70)

21.00: (2,05) Leh (3,50) Gent (3,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeAEK LarnakaVest HemFK PartizanNenad TomovićMiloš GordićNemanja Nikolić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara