Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

U Evropi to ne bi moglo: Atletiko Nasional i Tolima igraju za titulu

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.06.22. | 23:15

Prvi meč finala kolumbijske Aperture na programu je u noći između srede i četvrtka, od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu

Hoće li Atletiko Nasional da osvoji titulu posle pet godina ili će Tolima da odbrani kolumbijsku Aperturu? Nećemo još dobiti odgovor, ali slika će nam biti mnogo jasnija kada se ta dva tima budu sastala u noći između srede i četvrtka, od 03.00 časova po srednjoveropskom vremenu, u prvom meču finala.

Da je reč o nekom evropskom takmičenju, nijedan od ta dva tima ne bi podigao pehar. Posle ligaškog dela, odnosno 20 odigranih kola, Miljonariosi su bili najbolji na tabeli koja broji 20 klubova. Međutim, ovo je Južna Amerika, tu je popularan malo drugačiji sistem takmičenja, a Kolumbijci imaju svoj poseban način da odrede prvaka.

Izabrane vesti

Osam najboljih ekipa se plasiralo u plej-of, ali on se ne igra u klasičnom sistemu (četvrtfinale-polufinale-finale), već su klubovi podeljeni na dve grupe i igrao se Kvadrangular. Posle još šest kola Atletiko Nasional je bio najbolji u A grupi (Miljonariose ostavio šest poena iza sebe), dok je Tolima trijumfovala u B grupi. Otud će oni noćas, pa potom ponovo u ponedeljak, da odmere snage u finalu.

Teško je oceniti ko je favorit u ovom dvomeču. Verovatno oba tima u svojim kalkulacijama imaju pozitivan rezultat pred domaćim navijačima, mada ni to nije pouzdana kategorija da bismo dali nekome prednost. Pre svega, Tolima je u jedinom susretu ova dva tima ove sezone kao gost početkom februara savladala Atletiko sa 1:0. Iako je po posedu lopte i broju stvorenih šansi Nasional bio bolji, pogodak Gustava Ramireza u 60. minutu je napravio razliku.

03.00: (2,30) Atletiko Nasional (3,00) Tolima (3,50)

Da domaći teren u Kolumbiji ne mora nužno da pravi razliku pokazala je Tolima u ligaškom delu Aperture. Tamo je više poena sakupila sa gostovanja nego kao domaćin (21:19). Atletiko Nasionalu je više prijao domaći teren (21:15).

Dobra vest po zelene je ta što su čelnici lige izašli domaćem timu u susret i skinuli suspenziju Đovaniju Morenu. Dugogodišnji reprezentativac Kolumbije je bio suspendovan jer je provocirao protivničke navijače tokom derbija sa Miljonariosima, ali je ta kazna preimenovana u uslovnu. Odnosno, ukoliko u narednih šest meseci bude ponovio sličan incident, moraće da pauzira dva meča.

Samo… Veliko je pitanje hoće li 35-godišnji napadač da igra uopšte još šest meseci. Prema nekim najavama, finalne utakmice bi mogle da budu Morenu poslednje u karijeri. Čovek koji je jedina dva trofeja osvojio sa Šangajem Šenhuom, kada je taj klub bio najbolji u Kupu Kine, poručio je da bi voleo da se oprosti od fudbala titulom. Moreno je ove godine postigao četiri pogotka.

Pomilovanje veterana znači da će Atletiku noćas da nedostaje samo Nelson Palasio. On već mora da odradi suspenziju, jer je dobio crveni karton u poslednjem kolu protiv Huniora.

Spremni smo. Stigli smo do finala, nadomak smo ostvarenju cilja i sada moramo pametno da pristupimo utakmici. Tolima ima mnogo kvaliteta, pogotovo u igri iz tranzicije. Moramo da završavamo dobro napade, da lopta kvalitetno cirkuliše i da koristimo posed. Imamo mnogo oružja iz kojih možemo da ih ugrozimo”, rekao je Aleksander Mehija, kapiten Nasionala.

Njegov tim se bori za 17. titulu, dok je Tolima do sada osvojila svega tri trofeja.

KOLUMBIJA 1 (APERTURA) – FINALE (PRVI MEČ)

Četvrtak

03.00: (2,30) Atletiko Nasional (3,00) Tolima (3,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NacionalDeportes Tolima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara