Zenit (©Reuters)
Zenit (©Reuters)

UEFA izbacuje Ruse iz evrokupova, preti im i suspenzija iz kvalifikacija za EP

Vreme čitanja: 2min | sub. 30.04.22. | 12:32

Evropska kuća fudbala vaga između dve odluke

Sasvim je sigurno da ruskih klubova neće biti u evropskim kupovima naredne sezone. Iako oni još nisu zvanično izbačeni, ta odluka bi trebalo da bude doneta naredne nedelje, saznaje ruski portal Čempionat.

S obzirom na to da je Spartak iz Moskve već suspendovan ove sezone iz prolećnog dela Lige Evrope, teško da se iko u najvećoj zemlji sveta nadao da bi UEFA mogla da donese drugačiju odluku za sledeću jesen.

Izabrane vesti

Definitivna odluka da ruski klubovi ne mogu da igraju u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije dovešće i do pomeranja u kvalifikacionim tabelama. A, čeka se i konačan stav oko ukrajinskih klubova, jer iz te zemlje dolaze spekulacije da bi njihovi predstavnici mogli da dobiju direktna mesta u grupnim fazama međunarodnih kupova, što bi takođe dovelo do izmena u kvalififikacijama.

Međutim, Ruse brine druga stvar – reprezentacija. Jasno je da Zbornaja neće moći da igra u Ligi nacija ovog juna i septembra, ali pod velikim znakom pitanja je i njen nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

To direktno zavisi od odluke UEFA sledeće nedelje. U Nionu imaju dve opcije na stolu: jedna je da Ruse izbace za sledeću sezonu, a druga da ih izbace do daljeg. Što bi značilo da mogu automatski da prekinu suspenziju u slučaju da se situacija na istoku Evrope smiri.

Ukoliko, pak, UEFA odluči da Ruse isključi do kraja naredne sezone, to bi značio i kraj svih nada da bi reprezentacija mogla da igra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, jer trka kreće od marta sledeće godine, usred sezone, kada bi kazna još bila na snazi.

Tako bi za zelenim stolom Rusima bila oduzeta mogućnost da igraju i na Mundijalu u Kataru i na narednom EP u Nemačkoj.


tagovi

UEFARusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara