Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uefa kaznila Rumune za rasizam i transparent "Kosovo je Srbija"

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.09.23. | 16:46

Rumunija dobro prošla sa sankcijom od 52.000 evra i zabranom prisustva publike na stadionu tokom meča sa Andorom zakazanog za 15. oktobar

Ima već nedelju dana otkako kako je domaća publika u Bukureštu, tokom duela 6. kola kvalifikacija za Euro 2024 priredila paklenu dobrodošlicu fudbalskoj reprezentaciji takozvanog Kosova. Orilo se sa tribina nacionalanog stadiona u rumunskoj prestonici Kosovo je Srbija, a ista poruka poslata je i putem transparenata.

Sve ovo rezultiralo je da fudbaleri selekcije takozvanog Kosova u 15. minutu napuste teren i da pauza pre nego što je utakmica nastavljena, potraje dobrih 50 minuta. Na kraju siguran trijumf Rumuna (2:0), ali i očekivana sankcija Uefe. Krovna organizacija evropskog fudbala naložila je da naredni meč u kojem bude bila domaćin, Rumunija mora da igra pred zatvorenim vratima. Reč je o utakmici protiv autsajdera Andore zakazanoj za 15. oktobar, ali tribine Arene Nacionale neće biti potpuno prazne. Naime, deca uzrasta do 14 godina moći će da prisustvuju meču i podrže svoju reprezentaciju.

Izabrane vesti

Ulaz će naravno biti besplatan, a deca iz predškolskih, školskih ustanova, škola fudbala i mlađih kategorija fudbalskih klubova na stadion će doći sa pratiocima, preciznije, po jedan pratilac biće određen za grupu od desetoro dece. Fudbalski Savez Rumunije je zbog pomenutih događaja od 12. septembra kažnjen i sa 52.000 evra, a utisak je da su Rumuni dobro prošli. Naročito kada se u obzir uzmu optužbe Uefe.

FSS Rumunije bio je na tapetu zbog isticanja i skandiranja političkih poruka, rasističkog ponašanja navijača, paljenja baklji, bacanja predmeta na teren i blokiranja javnih površina.

Rumunija posle šest mečeva kvalifikacija ima po tri pobede i tri nerešena rezultata i 12 osvojenih bodova. Bolja je samo Švajcarska sa jednim bodom više, a Rumunima u leđa gledaju Izrael, jedini tim koji realno može da joj pokvari planove odlaska na Euro (11 bodova), kao i Belorusija (četiri boda), takozvano Kosovo (četiri boda) i Andora (dva boda).

Tokom oktobarske reprezentativne pauze Rumune očekuju dueli sa Belorusijom u gostima i Andorom kod kuće, dok će u novembru ići na noge Izraelu (potencijalno meč za plasman na Euro), zatim će u poslednjoj rundi dočekati Švajcarsku.


tagovi

reprezentacija Rumunijekosovo je srbijaKosovo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara