UEFA koeficijenti: Bazel može da skine Srbiju sa 11. mesta

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.04.23. | 09:50

Švajcarski tim doneo svojoj zemlji skoro dve trećine bodova ove sezone

Nisu uspeli turski klubovi ali bi mogao Bazel. Da skine Srbiju sa 11. mesta rang liste nacionalnih UEFA kofecijenata.

Švajcarski klub se sinoć pobedom u Nici plasirao u polufinale Lige konferencija i nastavio da popravlja nacionalni koeficijent svoje zemlje. Osvojio je skoro dve trećine švajcarskih bodova u ovoj sezoni. Švajcarska je i dalje na 13. mestu sa ukupnim koeficijentom 31,175 ali sa šansom da napreduje dva mesta.

Izabrane vesti

Srbija je na 11. mestu za sezonu 2024/25 i ima koeficijent 32,375, a Turska na 12. sa 32,100. Ako Bazel u polufinalu zabeleži dve pobede i plasira se u finale popraviće koeficijent Švajcarske na 32.425 i podići je na 11. mesto. Ako zabeleži pobedu i remi i plasira se u finale, onda Švajcarska prestiže Tursku ali ne i Srbiju. Ako Bazel sa dva remija prođe dalje i izgubi u finalu, onda Švajcarska ostaje na 13. mestu. Ali ako Bazel sa dva remija uđe u finale i osvoji ga, onda Švajcarska prestiže Tursku i Srbiju i sezonu će završiti na 11. mestu.

Šta bi za Srbiju značio pad sa 11. na 12. mesto UEFA rang liste nacionalnih koeficijenata? Suštinski, ništa bitno. Sve ostaje isto.

Obe pozicije (11. i 12.) garantuju istu prolaznost u Evropi od leta 2024. i uvođenja novog sistema takmičenja. A to znači: Dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jedno u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Ali već u perspektivi to ne izgleda dobro za sezonu 2025/26. Srbija je u toj projekciji  već pala na 13. mesto iza Švajcaraca i Turaka. A 13. mesto nije isto što i 11. i 12. Ostaju dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona ali jedan manje za Ligu Evrope koji se seli u kvalifikacije za Ligu Evrope. Srbija ima u narednoj sezoni šansu da to popravi ali s obzirom da će joj se prvi put bodovi deliti sa pet (brojem predstavnika), to će biti mnogo teže nego do sada.

Ključ svega je ipak ostati među 15 najboljih i zadržati dva predstavnika za Ligu šampiona. Čak i ako ostane iza Švajcarca i Turaka, Srbija bi i od 2025. (treća sezona zaredom!) trebalo da ima da predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona jer su Ukrajinci, Norvežani, Danci, Česi i dalje osetno iza nas. Potrebno je samo da njihovi klubovi u sledećoj sezoni ne naprave prilično bolje rezultate od naših i Srbija će vezati tri godine sa dva kluba koji će imati šansu da igraju Ligu šampiona i ukupno pet predstavnika u Evropi.



tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara