UEFA koeficijenti: Kreće borba za treću godinu sa dva tima u Ligi šampiona; startna pozicija Srbije dobra, potencijal mali

Vreme čitanja: 5min | pon. 10.07.23. | 09:07

Srbija trenutno na 12. mestu, Švajcarci i Austrijanci nisu daleko, Turci nam dišu za vrat

Kao juče da je bilo kad su fudbaleri Mančester Sitija u prijatnoj istanbulskoj noći pisali istoriju fudbala i slavili prvu titulu prvaka Evrope. Kalendar kaže da je ravno mesec dana prošlo od tada, a evo već sutra (utorak) kreće novi ciklus Lige šampiona. Igralo se, zapravo, još krajem juna - to je bio onaj kvalifikacioni turnir na Islandu - međutim prve ozbiljnije utakmice očekujemo u prvoj kvalifikacionoj rundi.   

S ovim mečevima započinje i borba za pozicije na UEFA rang listi. Što će reći, podgrevamo staru, uvek zanimljivu temu - nacionalni koeficijent.

Izabrane vesti

Kao što je poznato, Srbija nikad bolje nije stajala u ovom smislu. Dve godine zaredom završili smo u vrhu, ovog leta po prvi put imaćemo pet ekipa u evrokupovima, ali način obračuna bodova je takav da stare zasluge i rezultati brzo gube na značaju, te je potrebno iznova i iznova postizati velike stvari da bismo mogli i ubuduće da računamo na ovakve privilegije.  

Prvo što treba napomenuti jeste da su pozicije za sezonu 2024/25 već određene i da je Srbija na toj tabeli ostala 11, što joj ponovo donosi pet predstavnika u Evropi.

(Doduše, naš prvak će idućeg leta morati u plej-of za Ligu šampiona, neće imati direktan plasman u grupnu fazu; vicešampion će u drugo kolo kvalifikacija za LŠ - staza nešampiona - osvajač Kupa Srbije u plej-of za Ligu Evrope, trećeplasirani u drugo kolo kvalifikacija za LE, a četvrtoplasirani u drugu rundu kvalifikacija za Ligu konferencije. Sve ovo UEFA tek treba da potvrdi.)

Ono o čemu sada pričamo (ili bolje reči pišemo) je borba za evro-vize za sezonu 2025/26. Jer ona za nas kreće za nešto više od dve nedelje. Iliti onog časa kada lopta krene sa centra na meču APOEL - Vojvodina (27. jul).

Naravno, do tada će u Ligi šampiona i Ligi konferencije već biti završeno prvo kolo kvalifikacija, tako da će doći do određenih promena na Uefinoj rang listi. Otuda želimo da predstavimo kakve su zapravo startne pozicije pred početak trke. 

Dakle, kada iz obračuna ispadne sezona 2018/19, a ukalkulišu se sigurni, već zagarantovani bodovi (u slučaju Srbije to je 0,800 od samog Zvezdinog učešća u grupnoj fazi LŠ; četiri bonus boda podeljeno sa pet, koliko učesnika ove godine imamo), situacija je sledeća:

Kao što možete da vidite, naše startno mesto je 12, s minimalnim zaostatkom za Švajcarskom i Austrijom. Rano je da procenjujemo koliko je realno nadati se napadu na ova dva konkurenta (pre svega jer je Partizan daleko od konačnog sastava ekipe; nije lako predvideti koliko će crno-beli moći ove sezone da doprinesu u Ligi konferencije), no to i ne treba da bude primarni cilj. Jer više smo puta poslednjih meseci konstatovali da bismo u situaciji sa pet klubova na evrosceni (kada se sav učinak deli sa pet) morali da budemo zadovoljni ukoliko se održimo u ovim visinama, pa čak i ako padnemo za koje mesto, a ostanemo u TOP 15.  

Pogotovo ako znamo da nam je Turska za petama (i sve deli sa četiri), te da su Ukrajinci sa Šahtjorom i kijevskim Dinamom uvek opasna pretnja.

Podsetimo da je opstanak među 15 najboljih ključan, jer bi i nakon reorganizacije evrokupova iduće godine trebalo da garantuje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, samim tim i pet ekipa u evrokupovima.

Pred vama je poredak zemalja koje su naša najveća konkurencija, a tu su i klubovi na koje oni računaju ove sezone: 

9. ŠKOTSKA - 30.450 (5/5 preostalih klubova)

Liga šampiona: Seltik (grupna faza), Rendžers (kvalifikacije)

Liga Evrope: Aberdin (kvalifikacije)

Liga konferencije: Harts, Hibernijan (kvalifikacije)

10. AUSTRIJA - 28.600 (5/5)

Liga šampiona: Salcburg (grupna faza), Šturm (kvalifikacije)

Liga Evrope: LASK (kvalifikacije)

Liga konferencije: Rapid Beč, Austrija Beč (kvalifikacije)

11. ŠVAJCARSKA - 27.775 (5/5)

Liga šampiona: Jang Bojs, Servet (kvalifikacije)

Liga Evrope: Lugano (kvalifikacije)

Liga konferencije: Lucern, Bazel (kvalifikacije)

12. SRBIJA - 27.175 (5/5)

Liga šampiona: Crvena zvezda (grupna faza), TSC (kvalifikacije)

Liga Evrope: Čukarički (kvalifikacije)

Liga konferencije: Partizan, Vojvodina (kvalifikacije)

13. TURSKA - 26.600 (4/4)

Liga šampiona: Galatasaraj (kvalifikacije)

Liga Evrope: /

Liga konferencije: Fenerbahče, Bešiktaš, Adana (kvalifikacije)

14. UKRAJINA - 24.700 (5/5)

Liga šampiona: Šahtjor (grupna faza), Dnjipro (kvalifikacije)

Liga Evrope: Zorja (kvalifikacije)

Liga konferencije: Dinamo Kijev, Vorskla (kvalifikacije)

15. NORVEŠKA - 23.625 (4/4)

Liga šampiona: Molde (kvalifikacije)

Liga Evrope: /

Liga konferencije: Bode, Rozenborg, Bran (kvalifikacije)

16. DANSKA - 22.950 (4/4)

Liga šampiona: Kopenhagen (kvalifikacije)

Liga Evrope: /

Liga konferencije: Nordsjeland, Midtjiland, Arhus (kvalifikacije)

17. ČEŠKA - 22.550 (4/4)

Liga šampiona: Sparta Prag (kvalifikacije)

Liga Evrope: Slavija Prag (kvalifikacije)

Liga konferencije: Plzenj, Bohemijans (kvalifikacije)

18. IZRAEL - 22.375 (4/4)

Liga šampiona: Makabi Haifa (kvalifikacije)

Liga Evrope: /

Liga konferencije: Hapoel Ber Ševa, Makabi TA, Beitar (kvalifikacije)

19. GRČKA - 20.125 (5/5)

Liga šampiona: AEK (kvalifikacije), Panatinaikos (kvalifikacije)

Liga Evrope: Olimpijakos (kvalifikacije)

Liga konferencije: PAOK, Aris (kvalifikacije)

20. HRVATSKA - 19.650 (4/4)

Liga šampiona: Dinamo Zagreb (kvalifikacije)

Liga Evrope: /

Liga konferencije: Rijeka, Hajduk Split, Osijek (kvalifikacije)

* * *

Činjenica da Crvenu zvezdu u Ligi šampiona čekaju pakleni rivali, gde će vraški teško biti ućariti svaki bod; da je Partizan u ne baš sjajnom momentu, a da nas istorija uči kako od ostalih srpskih timova ne možemo bogzna šta da očekujemo (bilo bi lepo da nas ove jeseni demantuju), utisak je da naš potencijal za 'pumpanje' koeficijenta ove sezone nije na zavidnom nivou.

Ali da ne budemo defetisti, da vidimo kako će sve da krene...

Naravno, treba imati na umu da ne zavisi sve samo od nas. Pored Turaka i Ukrajinaca treba da obratimo pažnju i na Norvežane, Dance, Čehe, Izraelce. U pitanju su zemlje koje dele sa četiri i mogle bi opasno da nas ugroze ukoliko neki od njihovih timova napravi iskorak u vidu, recimo, evrpskog proleća.

U prevodu, jasno vam je protiv koga navijamo i kroz predstojeće kvalifikacije i na jesen u grupnoj fazi.

Za kraj valja podsetiti da svaka pobeda u kvalifikacijama (nezavisno od takmičenja) nosi za nacionalni koeficijent jedan bod, a svaki remi 0,5. Trijumf u grupnoj fazi vredi dva boda, a remi jedan.

Prošle sezone Srbija je osvojila 5,375 bodova.



tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara