UEFA koeficijenti: Srbija skliznula za dva mesta u mesec dana, sinoć nas pretekli i Turci

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.07.23. | 07:55

Sve kao rezultat poraza Vojvodine i pre svega nastavka serije odličnih rezultata klubova sa Bosfora...

Iza nas je treća evropska nedelja novog kvalifikacionog ciklusa. Startovali su i srpski klubovi, konkretno – Vojvodina, koja se sa Kipra vratila praznih šaka. Nada u prolaz u treće kolo Lige konferencije i dalje postoji, rezultat iz Nikozije aktivan je (1:2), međutim kada govorimo o 'praznim šakama' one se uglavnom odnose na nacionalni koeficijent. Tom segmentu Novosađani nisu doprineli na premijeri.

Epilog: Srbija je skliznula za još jednu poziciju i sada je 13. na UEFA rang listi.

Izabrane vesti

Podsetimo, naša zemlja je kraj protekle sezone dočekala na 11. mestu (time zadržala pet predstavnika u Evropi za 2024/25; dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona), brisanjem iz obračuna sezone 2018/19. pretekli su je Švajcarci (njima obrisano samo 3,900, nama 6,000 bodova), da bi ovonedeljni rezultati učinili da se trend pada nastavi.

Tome je krucijalno doprineo jedan drugi trend – trend dobrih rezultata turskih klubova, započet još prošle godine. Oni su svi bili aktivni od utorka do četvrtkai i upisali po dve pobede i dva remija.

Liga šampiona:

Žalgiris – Galatasaraj 2:2

Liga konferencije:

Fenerbahče – Zimbru 5:0

Bešiktaš – Tirana 3:1

Kluž – Adana 1:1

Za svaku pobedu u kvalifikacijama po bod, za svaki nerešen rezultat po 0,5. U njihovom slučaju tri boda, podeljeno sa brojem učesnika u Evropi ove sezone (četiri) = 0,750!

Pa kada se tih 0,750 nakalemi na startnih 26,600, dolazimo do ukupnih 27,350.

Dovoljno za skok preko Srbije (27,175). Matematika kaže da bismo ostali 12. da je Vojvodina slavila u Nikoziji, ali imajući u vidu rivale Fenerbahčea, Bešiktaša i Galatasaraja, pad bi vrlo izvesno samo bio odložen za sedam dana. Do okončanja revanš utakmica druge runde kvalifikacija.

U principu, sve smo ovo već ukalkulisali. Turci ove godine dele sa četiri (mi sa pet) i nije za očekivati da se trkamo sa njima.

Kada govorimo o ligama iznad naše, realnije deluje da ponovo 'pojurimo' Švajcarce. Oni takođe dele sa pet, a Bazel im je na pragu eliminacije posle poraza kod kuće od Tobola (1:3).

Doduše, Lucern je izvadio stvar donekle, dobio Jurgorden u gostima i na pragu je prolaza, a aktivan rezultat u Ligi šampiona ima i Servet (1:1 sa Genkom).

Saberi-oduzmi, Švajcarci su nam ove nedelje umakli za dodatnih 0,300 bodova, te sad imaju ukupan višak od 0,900. Skoro čitav bod.

Da plastično objasnimo: za dostizanje ovog minusa potrebne su nam, primeradi radi, dve pobede u grupnoj fazi i jedan remi. I sve to pod pretpostavkom da u toj nedelji rivalska zemlja ništa ne osvoje, razume se.

U prevodu, kada se deli sa pet svako preskakanje konkurencije postaje vraški teško. Posebno u našoj situaciji, sa dva ili tri kluba od kojih zaista ne možemo bogzna šta da očekujemo. Makar nas bliska prošlost tome uči...

A sad da pređemo na bolje vesti: oni što su nam za petama, nisu bili maksimalni. Daleko od toga. Ukrajincima Dnjipro izgubio (1:3 od Panatinaikosa) i verovatno završava takmičenje u Ligi šampiona; Norvežanima Molde pao u Helsinkiju, dok Rozenborg nije uspeo da dobije slabašni irski Krusejders.

I pored dobrih rezultata Izraelaca i skoka na 16. mesto (Danci otišli korak niže), distanca je i dalje bezbedna – nešto više od 3,500 bodova u odnosu na magičnu granicu gde se ulazi u TOP 15.

O toj granici pisali smo više puta. Plasman iznad te crte trebalo bi da bude cilj svih ciljeva, jer 15. pozicija je poslednja koja donosi dva mesta u Ligi šampiona i pet predstavnika u Evropi.

Ponovimo još jednom i to da je 'živa tabela' pred vama merodavna tek za sezonu 2025/26.

Za narednu, 2024/25, Srbija će imati dva tima u Ligi šampiona (prvaka u plej-ofu, vicešampiona u drugom kolu kvalifikacija – staza pratilaca), zatim dva u Ligi Evrope (osvajač domaćeg Kupa u plej-ofu, trećeplasirani u prvenstvu u drugoj rundi kvalifikacija) i jednog u Ligi konferencije (četvrtoplasirani u šampionatu u drugom kolu kvalifikacija).

Razlike između 11. i 12. mesta ubuduće praktično da i nema. Međutim pad na 13. poziciju na kraju tekuće sezone značio bi gubitak jedne vize za Ligu Evrope u sezoni 2025/26. Kao 13, imali bismo dva mesta u Ligi konferencije, a jedno u Ligi Evrope.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara