UEFA koeficijenti: Svi se za nešto bore osim Srbije, Švajcarska cilja direktno mesto u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.11.23. | 10:25

Možemo da zaboravimo na drugog predstavnika za elitno takmičenje

Medeni mesec je prošao, vreme iluzija o jačini srpskog fudbala je prohujalo. Ruku na srce, nije ni bilo realno da Srbija stoji na 11. mestu rang-liste UEFA nacionalnih koeficijenata. Nemamo tu šta da tražimo.

Pokazala je to prva sezona u kojoj je ranije stečeni koeficijient Crvene zvezde i Partizana trebalo i da se odbrani. Zvezda je osvojila bod u Ligi šampiona i završila grupu na poslednjem mestu, TSC i Čukarički su u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope prošli kao bosi po trnju i spustili su se u rang niže gde su, takođe, imali neprijatan susret sa realnošću i verovatno će sutra i teoretski završiti sa evropskim fudbalom za ovu sezonu. Partizan je letos prošao jedno kvalifikacija pa ispao, Vojvodina ni to jedno.

Izabrane vesti

Bilans: jedna pobeda, dva remija, 20 poraza. Gol-razlika: 16:62. Na svaki dati gol naši klubovi su primali skoro četiri. 

Pad je bio strmoglav…

Za samo nekoliko meseci je srpski koeficijent pao na 16. mesto u obračunu za sezonu 2025/26. Sledećeg leta imamo i dalje garantovanih pet predstavnika na osnovu rezultata u prethodnih pet sezona, ali za sezonu 2025/26 se vraćamo na „fabrička podešavanja“: Četiri kluba u Evropi, od kojih jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Bez bilo kakvih iluzija da bi se u skorije vreme mogli vratiti na poziciju koja donosi pet predstavnika…

A mala je verovatnoća da ćemo zadržati i to 16. mesto iako suštinski nema velike razlike da li si 16. ili 20.

Za petama su nam ukrajinski i izraelski klubovi kojima bežimo manje od pola boda razlike. Šahtjoru "ne gine" Liga Evrope kao makar trećeplasiraom iz Lige šampiona, dok Zorija ima minimalne šanse da prođe u Ligi konferencije. Sa Šahtjorom u evropskom proleću, Ukrajina ima šansu da popravi koeficijent i prestigne neznatnu prednost Srbije. Isti važi i za Izraelce. Makabi Tel Aviv je praktično overio evropsko proleće, dok njegov imenjak iz Haife ima male šanse za to u grupi Lige Evrope, ali i Izrael može da se nada daljem napredovanju nacionalnog koeficijenta i prestizanju Srbije.

Nešto više od jednog boda je udaljena Grčka, čak četiri predstavnika imaju realne šanse da novu godinu dočekaju u Evropi. PAOK je to već obezbedio u Ligi konferencije, a Olimpijakos, Panatinaikos i AEK mogu da prođu u Ligi Evrope ili barem nastave u Ligi konferencije.

Dakle, realna opasnost je da Srbija padne na 19. mesto do kraja sezone. I tu bi trebalo da se zadrži, jer Poljaci kasne tri i po boda.

Za razliku od Srbije, većina fudbalske Evrope ima ciljeve i nadanja u evrokupovima do kraja sezone, što se tiče koeficijenata.

Na primer, Francuska i Holandija vode mrtvu trku za peto mesto i tri predstavnika u Ligi šampiona. PSŽ je remijem sa Njukaslom, uz poraz Fajenorda, vratio Francuze na petu poziciju, ali sve to večeras i sutra može da se okrene. Suštinski je to najbitnija trka u evropskom fudbalu do kraja sezone.

Jang Bojs je pobedom nad Zvezdom uradio veliku stvar i za švajcarski fudbal. Pobedom tima iz Berna, Švajcarska je preskočila Austriju na 11. mestu i juri desetu poziciju koja donosi jedno direktno mesto u Ligi šampiona i drugo u kvalifikacijama. Trenutno su tu Škoti sa nešto manje od dva boda prednosti. Seltik je, poput Zvezde, završio evrosezonu, Aberdin u Ligi konferencija takođe, dok se Rendžersi bore za prolaz u Ligi Evrope. Ako klub sa Ajbroksa razočara, onda je Škotska u velikom problemu i ništa ne zavisi od nje već od daljih rezultata Jang Bojsa, ali i Serveta i Lugana koji takođe imaju šanse za evropsko proleće.

Norvežani su trenutno na 15. mestu koje je poslednje sa dva predstavnika za Ligu šampiona, “živi” su im Molde i Bode, ali moraju da paze na Ukrajince koji će prestići Srbiji.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara