UEFA zadala fatalan udarac Super ligi: Prava evropskih takmičenja prodata za 15 milijardi evra

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.02.22. | 02:49

Povećanje od čak 40 odsto

Čini se da je UEFA zadala fatalan udarac Super ligi. Tajms je otkrio sadržaj pisama koji je potpisao prvi čovek Pari Sen Žermena, ali i Evropskog udruženja klubova, Naser Al Kelaifi, u kojem se oktrivaju novi komercijalni ugovori za UEFA takmičenja u periodu od 2024. do 2027. godine. UEFA je komercijalna prava za klupska takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope, Liga konferencije, Superkup Evrope i Liga šampiona za mlade) prodala za fantastičnih 15 milijardi evra, što je povećanje od čak 40 odsto u odnosu na aktuelni ciklus (od 2021. do 2024. godine).

UEFA i ECA su se udružile kako bi se došlo do veće sume novca, ali i povećao deo "kolača" koji ide direktno klubovima. Tako će klubovi po sezoni raspodeliti čak pet milijardi evra, što je ogromno povećanje u odnosu na dosadašnje dve milijadre. Takođe sami klubovi će u budućnosti imati daleko veću moć odlučivanja.

Izabrane vesti

Upravo je upravljanje prihodima UEFA bila osnovna kritika klubova koji su se zalagali za Super ligu, kao i da mnogi klubovi nisu uopšte imali učešće u projektu.

"ECA i UEFA su zajedno postigle više nego što bi dobile odvojeno i iz tog razloga je ceo evropski fudbal jači", rekao je Al Kelaifi.

UEFA je već odobrila promenu fomata takmičenja, koji će još biti podvrgnut modifikacijama, alije izveno da će 36 timova činiti grupnu fazu takmičenja i da će svaki tim odigrati minimalno 10 utakmica protiv različitih rivala, od čega pet kod kuće i pet u gostima. Prvih osam klubova će se kvalifikovati u osminu finala, a oni od devetog do 24. mesta će igrati neku vrstu pretkola i odrediti dodatnih osam učesnika.

Upravo povećanje broja utakmica omogućilo je da prodaja prava porastu.

"Drago nam je što smo videli tako veliko interesovanje renomiranih aktera i oduševljeni smo što će postignuti sporazumi omogućiti dalju raspodelu prihoda klubovima širom Evrope u ključnom trenutku kada je upitanju finansijska stabilost. Obe kombanije pokazale su jasnu viziju evropskog klupskog fudbala i uvereni smo da će najbolje fudbalsko takmičenje na svetu, Liga šampiona, ali i druga naša klupska takmičenja, nastaviti da rastu", rekao je Čeferin.


tagovi

UEFAAleksandar Čeferin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara