Umar Sadik kao nikada do sada

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.09.19. | 09:50

Partizanov napadač premašio učinak iz svih dosadašnjih klubova i ko zna gde će se zaustaviti u maju

Ko zna šta će biti do leta, daleko je jun. Ko zna da li će Partizan odlučiti da aktivira otkupnu klauzulu za Umara Sadika, vrednu 1.600.000 evra ili će potražiti drugog igrača. Mladi fudbaler iz Nigerije ima uspone i padove u igri, navijači ga čas kuju u zvezde, čas čašćavaju potcenjivačkim epitetima.

Kako god da se završi sezona za Sadika i Partizan, mada još ni trećina nije prošla, ova će biti odskočna daska za napadača Rome na pozajmici u Humskoj. Ovo će mu biti najbolja takmičarska godina u karijeri.

Izabrane vesti

Iako ima samo 22 leta, Sadik je još od 2014. profesionalac, ali tek sada, ove sezone, pronašao je sebe na zelenom tepihu i otud, kao logični sled događaja, već sad, posle jedva dva meseca fudbala, oborio je lični rekord po golovima u jednoj sezoni. Već sada, u septembru! A, gde je taj maj...

Sa dva gola u mreži Radničkog u Nišu (4:1) Umar Sadik je došao do zbira od šest pogodaka za Partizan. Najveći domet do sada mu je bio pet golova u dresu NAK Brede, gde je igrao za pozajmici. A, prošao je, recimo, Torino bez ijednog pogotka,Bolonju i Rendžers da se nijednom nije upisao u strelce, u Peruđi je proletos bio precizan samo triput, dok je za sve sezone koliko je bio deo Rome, samo dva puta uspeo da zatrese mrežu rivala.

Ono što je Sadik našao u Partizanu, a čega nije imao u prethodnim klubovima je - poverenje. Mladi Nigerijac je već sastavio 16 utakmica za crno-bele. I tu mu nedostaju dva meča da obori rekord po broju nastupa za jedan klub u karijeri. Za Peruđu je igrao 18 puta.

Sve te stvari vredi uzeti u obzir kada se daje sud o Sadiku, kao igraču koji promašuje mnogo šansi. Tačno, da je njegova realizacija barem na 50 odsto, imao bi već sada više od deset golova na kontu i crno-beli bi neke utakmice lakše dobili. Međutim, kvaka je upravo u onom što smo prethodno napisali: Umar je igrač koji je celu karijeru proveo u borbi za šansu, a ne u borbi za golove. Tražeći poverenje, a ne odužujući se na njemu. Kao dete koje raste seleći se od grada do grada, nigde ne uspevajući da pusti koren i da se oseti kao svoj na svome. A, ima samo 22 godine. Uostalom, njegov prethodnih na poziciji napadača, Rikardo Gomeš, s kojim ga često upoređuju, je u trenutku kad je imao 22 godine bio član B tima Vitorije Gimaraiš i dao je tek devet golova na 31 meču u Drugoj ligi Portugala.

Zbog toga vredi verovati Savu Miloševiću na rečima: tek se od Sadika mogu očekivati velike stvari za Partizan, jer osim te klimave realizacije (i slabog šuta s distance), sve drugo u fudbalu i te kako ume. Da prihvati loptu, uz štopera na leđima, da je zadrži, odigra na stranu, ume odlično da se kreće, da snimi prazan prostor, dribla u trku, uz zavidnu brzinu.

Ipak, Umar Sadik je prevashodno napadač i od njega se očekuju golovi. Kada i oni krenu serijski na traci, onih 1.600.000 evra za otkup ugovora delovaće kao sitnica.

LIČNI REKORD GARANT TROFEJA

Učinak Umara Sadika može da se posmatra kroz još jednu, ljudima u Humskoj, i te kako dragu prizmu. Prethodna dva puta kad je Partizan bio prvak Srbije imao je u timu napadača koji je baš na crno-beloj strani Topčiderskog brda ostvario lični rekord u golgeterskom smislu.

Primera radi, Petar Škuletić je samo za jesen 2014. u svim takmičenjima bio precizan 21 put i pre nego što je otišao u moskovsku Lokomotivu utabao je Parnom valjku put ka tituli. Dve sezone kasnije, u takmičarskoj 2016/17, Uroš Đurđević je pogodio cilj 28, a Leonardo da Silva Soza 26 puta, da bi se crno-beli okitili duplom krunom.

Još nešto: lane je lični rekord ostvario i Rikardo Gomeš (26 golova), što je bilo dovoljno za odrbanu trofeja Kupa Srbije.

Niko od njih na drugim adresama u karijeri nije ponovio takav učinak, pa se Grobari nadaju i da bi lični rekord Umara Sadika, bilo gde da se zaustavi, mogao da bude dovoljan za vraćanje titule u Humsku.

FOTO: Star sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara