Luis Kampos (©AFP)
Luis Kampos (©AFP)

Umetnost obrtanja novca: Luis Kampos – čudotvorac, Murinjov prijatelj, propali trener, vlasnik restorana...

Vreme čitanja: 6min | sre. 12.08.20. | 11:29

Čovek koji je Monaku i Lilu doneo astronomske sume novca danas je ponovo u centru pažnje zbog još jednog vrhunskog posla...

Lil ubrzanim koracima postaje najlepša priča transfer pijace. Samo nekoliko dana pošto je prodala Viktora Osimena u Napoli za 70.000.000 evra uprava Doga reagovala je i za upola manje novca dovela zamenu u liku Džonatana Dejvida. Gotovo uglas su se mogli čuti komentari da Lil ne samo što je doveo adekvatnog naslednika nigerijskom golgeteru, već i po kvalitetima dobio duplo bolje rešenje u navali!

Vreme će pokazati da li je dojučerašnji napadač Genta zaista toliko bolje rešenje od momka koji je za samo godinu dana prošao put od Šarlroe, preko Lila, do Napolija, ali poznajući ko vodi sportski sektor Doga, šansa za kiks gotovo da ne postoji!

Izabrane vesti

A ko stoji iza Lilovog čudesnog uspona u poslednje tri godine? Portugalski mastermajnd Luis Kampos! Ko pamti lik i delo Lilovog sportskog direktora seća se njegovog briljantnog projekta - šampionske generacije Monaka koja je kasnije donela astronomsku zaradu vlasniku Dmitriju Ribolovljevu. Istina, nije bio na ni na jednoj funkciji na stadionu Luj II kada se Monako okitio šampionskom krunom jer je otišao neposredno pred start trijumfalne sezone, ali Luis Kampos je svojim radom i njuhom za dobar posao izgradio Leonardu Žardimu temelj za uspeh. Isto radi godinama i u Lilu.

Samo dan pošto je Osimen predstavljen u Napulju pisali smo o tome da je Lilova zarada samo od prodaje igrača preko 250.000.000 evra u prethodne tri godine, odnosno da je čist profit nešto veći od 116.000.000 evropskih novčanica! A, Lil i dalje u svojim redovima ima igrače interesantne najbogatijim evropskim klubovima. Golman Majk Menjan, desni bek Mehmet Čelik, štoper Gabrijel Magaljaes, centralni vezista Bubakari Sumare i njegov ofanzivniji kolega Žonatan Ikone. Samo njihova tržišna vrednost je 111.500.000 evra, a suma novca koju bi Lil mogao da dobije od njihove prodaje potencijalno daleko veća! E za sve to zaslužan je upravo Luis Kampos.

Koliko zapravo ima briljantan njuh za dobar posao Luis Kampos je pokazao još u vremenu kada je bio koordinator, a ubrzo i tehnički direktor Monaka.

Svojim pregovaračkim sposobnostima izvukao je od Mančester junajteda 80.000.000 evra za Antonija Marsijala i tako Monaku doneo čistu zaradu od 75.000.000 evropskih novčanica. Tomu Lemara je izvukao iz Kaena 2015. za samo 4.000.000, a tri godine kasnije prodat je za 70.000.000 evra! Bernarda Silvu doveo je iz Benfike za nešto manje od 16.000.000 evra, a posle osvajanja šampionske krune u Francuskoj otišao je u Mančester Siti za 50.000.000 evra. Silva je, podsetimo, stigao kao zamena za Hamesa Rodrigeza koga je Kampos prodao Real Madridu za 75.000.000 evropskih novčanica posle onih izvrsnih rola na Mundijalu 2014. u dresu Kolumbije. Dalje, Tjemua Bakajoka je Kampos platio Renu 8.000.000 evra pre šesto godina, a 2017. Monako ga je otpremio Čelsiju za 40.000.000 evra. Ronija Lopesa uzeo je od Mančester Sitija za 12.000.000 evra, a pre godinu dana ga otišao je u Sevilju za 25.000.000 evra. Ajmena Abdenura je kupio od Tuluza za 13.000.000, a nedugo zatim prodao u Valensiju za 22.000.000 evra. Učestvovao je takođe u dovođenju Fabinja, Hamesa Rodrigeza i Žofrija Kondogbije što je, kada se sve sabere i oduzme doneo Monaku zaradu veću od 300.000.000 evra.

Luis Kampos (desno) na predstaljanju Marsela Bijelse (©Reuters)Luis Kampos (desno) na predstaljanju Marsela Bijelse (©Reuters)

Isti posao nastavio je i u Lilu od jula 2017. Za Nikolu Pepea izdvojio je 10.000.000 evra odmah pošto je preuzeo direktorsku funkciju, a dve godine kasnije prodao ga Arsenalu a 80.000.000 evra. Viktora Osimena platio je Šarlroi nešto više od 22.000.000 evra, a Dogama će na 70.000.000 evra obeštećenja pristići i 10.000.000 evra na bonuse. Na Rafaelu Leau ubrao je čist profit, jer je zemljaka 2018. uzeo lisabonskom Sportingu s etiketom škart robe, a prodao ga Milanu posle samo godinu dana za 23.000.000 evra. Sao Paulu je za Tijaga Mendesa dao 9.000.000 evra 2017, da bi prošlog leta otišao u Lion za 22.000.000 evra. Tu su još i prodaje Nikole de Previlja, Kevina Malkoa, Iva Bisume, Ibrahima Amadue...

Nekada je Monako mogao da se pohvali najvrednijim fudbalskim izlogom u Evropi, poslednjih godina to laskavo priznanje mogu da prigrabe odgovorni na stadionu Pjer Morua. Kolege sa portala Bleacher Report su Kamposovu poslovnu genijalnost objasnili na sledeći način:

“Šta ako vam kažemo da ono najvrednije u fudbalu danas nije Kilijan Mbape, već jedan proćelavi 54-godišnjak s naočarima koji nije obukao sportsku opremu preko 30 godina“.

Luis Kampos je svoje ime gradio strpljivo i pažljivo. Kada je shvatio da jednostavno nije za trenerski posao nakon izleta u prosečnim klubovima kao što su Leira, Esposende, Aves, Leka, Penafijel, Setubal, Varzim, Žil Visente i Beira Mar, napravio je sedmogodišnju pauzu pre nego što se ponovo vratio fudbalu. Jednostavno, Kamposovi klubovi su pod njegovim vođstvom bili poznati po tome da ispadaju u niži rang... Od Setubala, do Varzima, a onda i Beire Mara.

Zato je u leto 2012. otišao u potpuno drugačiju sferu i postao skaut madridskog Reala. Na toj poziciji zadržao se jako kratko, samo godinu dana, pošto ga je u Monaku čekao daleko veći i odgovorniji posao. Svoje veštine skauta i fudbalsko znanje iskoristio je da postane najtraženiji sportski radnik današnjice uz Ralfa Rangnika, a direktno je odgovoran za karijere Fabinja, Bernarda Silve, Tome Lemara, Antonija Marsijala, Nikole Pepea i Viktora Osimena, a pre svega zaradu koju su Monako i Lil ostvarili od njihovih prodaja. Nikada se nije mnogo eksponirao u javnosti, zbog čega je u fudbalskom svetu dobio nadimke “Nevidljivi čovek“ i “Misteriozni gospodin Kampos“. Igrači koje je vodio kao trener kasnije su pričali da je Kampos oduvek bio čovek s mnogo energije i ideja, ali je pokušao da ih sprovodi na pogrešan način. Tačnije, u pogrešnoj ulozi. Danas Luisa Kamposa traže apsolutno svi – od Mančester junajteda, Arsenala i Čelsija, preko Barselone, Real Madrida i Milana, do Rome, PSŽ i Marselja. 

Luis Kampos i Žoze Murinjo u Lilovoj loži (©AFP)Luis Kampos i Žoze Murinjo u Lilovoj loži (©AFP)

Godine pauze od fudbalskih radnji proveo je kao vlasnik restorana u Esposendeu, gde je uložio svoj novac i pokušao da pobegne od svih dešavanja u javnom životu. Ali nije dugo izdržao. Zajedno sa još jednim bivšim trenerom Amerikom Magaljesom oformio je kompaniju Training to Play (T2P), koja se bavi distribucijom opreme, video materijala sa vežbama i treninzima, te taktičkim softverima. Kasnije je uložio novac u aplikaciju pod nazivom Murinjova taktička tabla, koja je bila namenjena upravo Žozeu Murinju. Ubrzo su Kampos i Murinjo postali bliski prijatelji, jer ih je spajalo veliko uzajamno poštovanje. Tako je Luis Kampos ubrzo počeo da sarađuje sa Žoržom Mendešsom, danas jednim od najmoćnijih fudbalskih menadžera na planeti, a Realov skaut postao je na Murinjov poziv.

Oni koji poznaju Kamposove metode i rad, kažu da na njegovom stolu nećete naći gomile papira, sveski i spisa, već se sve čuva na laptopu i Ajpedu. Kancelarija mu je uvek bila uredna i čista. Paralelno je radio na razvoju novog skauting softvera “Scouting System Pro“ koji je u fudbalskim krugovima doživeo pravu eksploziju.

Po dolasku u Lil bio je direktno odgovoran za smenu Marsela Bijelse, posle njihovog direktnog sukoba zbog filozofije dovođenja igrača. Tri godine kasnije ispostavilo se da je Lil povukao najbolji potez i otpustio pravog čoveka. Jer, ko zna šta bi bilo sa Dogama da je Luis Kampos otišao. Verovatno bi samo u snovima ostali svi novci koje je klub pokupio...



tagovi

Luis KamposLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara