Fudbaleri Union La Kalere (©AFP)
Fudbaleri Union La Kalere (©AFP)

Union u pohodu ka najvećem dostignuću u istoriji kluba, ali je Roberto Sensini zategao odbranu

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.08.21. | 23:15

Čile 1: Uzbudljiva utakmica noćas u sklopu 15. kola igra se između La Kalere i Evertona

Ne pamti se da je čileansko prvenstvo decenijama unazad bilo toliko zanimljivo kao ove sezone. Iako je gotovo polovina šampionata već odigrana, ni najmanje se ne naslućuje ko bi na kraju mogao podići pehar prvaka države. Posle 14 odigranih kola, u rasponu od samo pet bodova nalazi se čak 10 ekipa, i to od prvog pa sve do 10. mesta na tabeli. Trenutno lidersku poziciju u prvenstvu dele čak tri sastava. Tu su Katolika, Universidad de Čile i Union iz La Kalere, svi oni imaju jednak broj bodova, po 25, a poziciju niže sa samo bodom zaostatka zauzima njihov najtrofejniji klub Kolo Kolo. Iza čuvenih Poglavica, svoju šansu za vrh tabele vreba i Everton, koji upravo noćas (02.00) gostuje na stadionu Nikolas Čauan Nazar u La Kaleri, gde će odmeriti snage sa Unionom, prošlogodišnjim viceprvakom i jednim od trenutno vodećih sastava u šampionatu.

Los Sementerosi jesu jedan od lidera prvenstva sa 25 osvojenih bodova, ali remi bez golova u prethodnom kolu protiv davljenika i tima iz donjeg dela tabele Uačipata, uz pobede prestoničkog dvojca, omogućio je da se Katolika i Universidad de Čile izjednače na vrhu. Štaviše i Kolo Kolo se pobedom približio na samo bod zaostatka, kao i njihov noćašnji rival Everton iz Vinja del Mara.

Izabrane vesti

02.00: (2,50) Union La Kalera (3,00) Everton (2,90)

Tim koji predvodi argentinski stručnjak Roberto Sensini zaostaje dva boda u odnosu na vodeću trojku, i trenutno je sa tri vezane pobede u najboljoj formi od svih ekipa koje se nalaze u klinču za prvo mesto. Kako je i sam bio nekadašnji igrač defanzivnog tipa, ujedno legenda Parme, Sensini je odbranu svoje ekipe doveo gotovo do savršenstva. Na poslednjih deset utakmica u svim takmičenjima Everton je primio tek dva gola, dok je na poslednjih sedam domaćinstava svoju mrežu uspeo da sačuva netaknutom. Dobra igra od početka sezone je sastav iz Vinja del Mara dovela i do polufinala Kupa Čilea koji je na programu za deset dana, a gde je veliki favorit u okršaju protiv drugoligaša Kokimbo Unida.

U prethodnih 14 odigranih kola Everton je postigao isto toliko golova, a za više od polovinu tih pogodaka direktno su zaslužna dva igrača. Napadač Sesilio Vaterman, inače član selekcije Paname upisao se u strelce u tri navrata, od toga dva gola postigao je proteklog vikenda u pobedi od 3:0 nad Uačipatom. Ali pravo otkrovenje za ekipu Roberta Sensinija predstavlja vezista Sebastijan Pereira koji je ove sezone mrežu protivnika tresao četiri puta, i to na poslednje tri utakmice zaredom. Kako argentiski stručnjak preferira igru sa tri igrača u defanzivnoj liniji, Pereira se na poslednjih nekoliko nastupa našao u ulozi desnog spoljnog, što mu očigledno više odgovara od pređašnje pozicije zadnjeg veznog, na kojima trenutno igraju Bendžamin Berios i Alvaro Madrid.

Domaći sastav, čak i po napuštanju Huana Pabla Vojvode koji je početkom maja preuzeo brazilsku Fortalezu, nastavio je sa pružanjem dobrih partija i u novoj sezoni. Kako u protekloj kampanji nije imao snage za završnicu, okončavši prvenstvo na drugom mestu sa osam bodova zaostatka za Universidad Katolikom, tim iz La Kalere ponovo je u pohodu ka najvećem dostignuću u istoriji kluba. Podsećanja radi, Sementerosi su se pre samo tri godine ponovo našli u elitnom rangu takmičenja, gde su iste sezone po povratku u najjače društvo obezbedili Kopa Sudamerikanu, a naredne godine i Kopa Libertadores, što im je do sada najveći uspeh u istoriji.

Sastav Fransiska Meneginija odigrao je susret bez golova sa Uačipatom koji se ove sezone grčevito bori za opstanak. Bio je to drugi remi u poslednja četiri kola, koji ih je koštao barem minimalnog bodovnog odvajanja od ostatka prvoligaškog karavana. Za najefikasnijeg igrača Sementerosa sa šest postignutih golova i urugvajskog napadača Oktavija Rivera, bio je to susret kojim je prekinuo niz od četiri susreta u kojima je tresao mreže protivnika. Njegov nastup očekuje se i u noćašnjem okršaju, kao i njegovog parnjaka u napadu Andreasa Vilčesa koji je u dosadašnjem toku prvenstva zabeležio tri pogotka.

Na poslednjih šest dvoboja koliko su odigrali od 2018. kada se nalaze u istiom rangu takmičenja, viđene su četiri pobede na strani Uniona, računajući i poslednju ostvarenu u decembru prošle godine kada je na istom ovom stadionu rezultat bio čak 6:2 za Sementerose. Sa druge strane, Everton je uspeo da u pomenutom periodu zabeleži tek jednu pobedu nad timom iz La Kalere i to pre tri godine, kada je takođe na ovom stadionu rezultat bio 4:0 u korist gostiju.

ČILE 1 - 15. KOLO

Subota

O'Higins - Universidad de Čile 1:3 (0:2)

Union Espanjola - Njublense 3:2 (2:1)

Nedelja

Universidad Katolika - La Serena 4:3 (3:1)

Santijago Vonderers - Uačipato u toku

Deportivo Antofagasta - Audaks Italijano u toku

23.30: (1,50) Kolo Kolo (3,90) Kuriko Unido (6,25)

Ponedeljak

02.00: (2,50) Union La Kalera (3,00) Everton (2,90)

17.00: (2,45) Kobresal (3,20) Palestino (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Čile 1Južna AmerikaUnion La KaleraEverton Vinja del Mar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara