Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Uragan Kilijan preti Parizu: Kad je igrač važniji od kluba, kad je Skamaka bolji od Nejmara

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.10.22. | 11:38

Naser Al Kelaifi sve manje izgleda kao proračunat rukovodilac, Mbape sve više kao razmažena zvezda, a Pari Sen Žermen kao da zavisi samo od jednog – od pehara Lige šampiona

Istorijiski gol protiv Benfike, 31. na 48 utakmica u Ligi šampiona. Kilijan Mbape je svrgnuo sa trona Edinsona Kavanija i postao najbolji strelac Pari Sen Žermena u istoriji elitnog evropskog takmičenja!

Samo što to – nikoga ne zanima.

Izabrane vesti

Sve što će se danas čitati u Parizu i širom Evrope spekulacije su o nezadovoljstvu 23-godišnjeg superstara, jer iako je pre manje od pet meseci, beše 21. maj, odbio Realovu ponudu i kao slobodan igrač prihatio ulogu lidera novog PSŽ-a, uvideo je da je pogrešio, da ga je klub na čelu sa Naserom Al Kelaifijem “izdao”.

Tako bar celu situaciju vidi Mbape. Smeta mu što igra devetku, smeta mu što klub nije doveo Roberta Levandovskog, pa ni Bernarda Silvu ili Milana Škrinijara, smeta mu što mora da igra centarfora umesto po omiljenom krilu, na kraju, smeta mu tu što je u klubu opet Antero Enrike da se (ne preterano uspešno) bavi pregovorima oko transfera, iako je baš na Mbapeov zahtev oteran bivši sportski direktor Leonardo, a na njegovo mesto doveden Luis Kampos.

Na kraju, smeta mu što je Nejmar i dalje tu, jer Nejmar – kakav god da je – neće da mu ćuti, barem dok ne zasluži, a tu oči njih dvojice različito gledaju na okolnosti.

I džaba svi demantiji sa Parka prinčeva, uzalud Serhio Ramos, kako sam kaže veliki Mbapeov prijatelj, Ašraf Hakimi ili ko već govore da je Kilijan srećan u Parizu, uzalud to ponavlja i trener Kristof Galtije. Tek što je rekao da nije ni čuo za tu priču izuzev u medijima, lokalni Parizjen – koji je inače prvi pustio i vest za Mbapeovo nezadovoljstvo – izvestio je da će i sam Galtije otići ako ostane bez najboljeg igrača i sportskog direktora Kamposa.

Luis Kampos (©Reuters)Luis Kampos (©Reuters)

Saga za sagom i tako ukrug”, piše urednik Ekipa Lionel Dangumo primećujući da je još jednom ogoljena slabost kluba koji se previše često uzdao u reč i moć fudbalera.

S tim da ni Mbape nije pošteđen kritika.

Posle inicijalnog šoka, tu je i iskušenje da se u celoj ovoj nelagodi primeti pogrešno usmeren ego. Ispada da bi on pre da igra sa Đanlukom Skamakom nego sa Nejmarom”, piše Dangumo aludirajući da je i napadač Vest Hema bio jedna od meta Svetaca tokom leta.

Legendarni Tjeri Anri je imao šta da doda u intervjuu za Radio Monte Karlo.

Niko ne voli da otkriva svoje slabosti. Ne voli ni on, to je OK. Ali postoji nešto što je veće od svega ostalog, a to je – klub. Ni ja nisam voleo da igram krilo u Barseloni, ali sam morao. Na kraju, postoji samo jedno pravilo: ako ti trener nešto traži - uradiš to za dobro tima. Pride, PSŽ pobeđuje. Razumeo bih celu ovu debatu da ekipa gubi”.

Da sve bude gore po Mbapea reakcije su stigle i iz Madrida. Predsednik Reala Florentino Perez godinama je u budžetu pravio prostor za astronomski ugovor za Kilijana i kada mu je ovaj u maju okrenuo leđa – prilično se uvredio. Bio je ubeđen u potvrdan odgovor, pa sada Marka piše da Real celu ovu zbrku prati poprilično nezainteresovano, kao prosečan navijač, bez bilo kakve želje da se meša u “novu feštu koju su izazvali Francuz i njegovo okruženje, samo poslednjem dokazu koliko štetni mogu da budu loši savetodavci”.

Mančester Siti je već uzeo Erlinga Halanda i teško da će sada i po Mbapea, Liverpul je zainteresovan, Mančester junajted bi se verovatno umešao, ali sve je to na dugačkom štapu…

PSŽ svakako neće pustiti Mbapea već ove zime, ali iako je na promociji u maju fudbaler digao dres sa godinom 2025 na leđima treba reći da je on potpisao na dve sezone s opcijom produženja na još jednu, s tim da će ona zavisiti od volje igrača. Što će reći da nije nemoguće zamisliti scenario po kome bi rastanak postao realna opcija narednog leta. A tada će isteći i ugovorna obaveza Lionelu Mesiju, biće on već u ozbiljnim godinama, ali bio bi to i ozbiljan udarac za katarske vlasnike Svetaca.

Nejmarov novi ugovor traje do 2025. godine, a sasvim je jasno da Brazilac nije u idiličnim odnosima sa Mbapeom. Otimali su se oko onog penala protiv Lila, “diplomatski” prepucavali tokom pauza zbog reprezentativnih akcija. I izavali nove podele u klubu.

Na dan kada je Mbape potpisivao novi ugovor Leonardo je spakovao kofere i napustio funkciju sportskog direktora. Umesto njega je, svi su uvereni po izričitom Mbapeovom zahtevu, stigao Luis Kampos.

Predsednik Naser al Kelaifi nije imao ništa protiv Leonardove smene, ali nije baš bio zagrejan za bivšeg direktora Monaka i Lila. Međutim, po svaku cenu je hteo da zadrži Mbapea. Da bi uspostavio kakvu-takvu ravnotežu obnovio je saradnju sa Anterom Enrikeom. Portugalac nikako nije dobar sa zemljakom Kamposom, kome pride i Al Kelaifi pamti da je bio posrednik tokom pregovora Reala sa Mbapeom. A zlopamtilo je Al-Kelaifi.

Naser al Kelaifi i Kilijan Mbape na promociji novog ugovora (©Reuters)Naser al Kelaifi i Kilijan Mbape na promociji novog ugovora (©Reuters)

Spekuliše se i da su njih dvojica već imali obračun još 14. aprila 2019, dok je Kampos još radio u Lilu. U tunelu stadiona “Pjer Moro” Al Kelaifi je nešto zamerio sudijama, Kampos se odmah umešao i uzviknuo: “Ovo je Lil, nema pritisaka na sudije”. Al Kelaifi mu je oštro uzvratio: “A ti, ko si ti?”.

Novih sukoba nije bilo otkako su otpočeli saradnju na Parku prinčeva, mada je Al Kelaifi, po odlasku Maurisija Poketina bio za Tijaga Mogu, dok je Kampos izabrao Kristofa Galtijea. Navodno je čak morao i da pozove Motu po Al Kelaifijevom nalogu, ali je Italijan po rezervisanom tonu Kamposa odmah shvatio da ga ne bi baš svi u klubu dočekali s raširenim rukama.

Svestan da Kampos ne radi slepo po njegovim uputstvima Al Kelaifi je u pomoć pozvao Antera Enrikea i time izazvao dodatnu konfuziju, jer nadležnosti nisu jasno podeljene. Kampos kao bira, a Enrike pregovara. I tako može da “izbuši” svaku želju sportskog direktora, iako zvanično nema funkciju u klubu. Mada je i Kampos sam kriv za to, on jednostavno nije želeo da učestvuje u pregovorima između klubova.

Shvatio je da je pogrešio, Ekip piše da je Kampos sada rešen da ode ako Enrike ostane. I da će, priznao je u neformalnim razgovorima, to učiniti već 1. januara.

E sad, da li je ostanak Mbapea bio vredan svega ovoga? Videćemo tamo negde u maju, posle finala Lige šampiona. Zna se šta je važno šeicima iz Katara.


tagovi

Kilijan EmbapeNaser Al KelaifiLuis KamposAntero EnrikeNejmarPari Sen Žermen

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara